Reklama

Reklama

Broadchurch

(seriál)
Trailer 1
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (2013–2017), 19 h 20 min (Minutáž: 46–53 min)

Tvůrci:

Chris Chibnall

Hrají:

David Tennant, Olivia Colman, Andrew Buchan, Jonathan Bailey, Carolyn Pickles, Pauline Quirke, Steve Bennett, Jodie Whittaker, Will Mellor, Arthur Darvill (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Když je na pláži nalezen zavražděný jedenáctiletý Danny, zpráva o jeho smrti zasáhne nejen jeho rodinu, ale i ostatní obyvatele malého městečka Broadchurch. Vyšetřování se ujímá detektiv Alec Hardy (David Tennant) a místní policistka Ellie Miller (Olivia Colman). (kareen)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (146)

Wlck 

všechny recenze uživatele

1. série: No jasně, nevyhne se to srovnání s Lutherem a všemi těmi kriminálkami z posledních let. Přepacovaný a zničený detektiv, kterého všichni nenávidí, protože se chová jako "pacholek" (doplňte si co chcete). Z těch hodně subjektivních dojmů bych rád vypíchl Tennantův hezký skotský akcent (přišlo mi, jako by byl s postupem série výraznější).Z těch objektivnějších musím říct, že to je výborně zahrané a zrežírované. Pomalé tempo může někoho uspávat, ale hrozně to pomáhalo při vstřebávání různých úhlů pohledu - například díl s majitelem trafiky. Úžas. (100%) ()

Mlle odpad!

všechny recenze uživatele

Ufňukané, táhlé, zbytečně mnoho prostoru věnováno ordinérním psychologickým profilům celkově nikterak sympatických a vůbec ničím nezajímavých figurek. Po pravdě řečeno, u tohoto seriálu vůbec nechápu, co se na něm komu líbí. Lepší casting by také neškodil, až příliš hloupočké postavy (není přece možné, že jsou tak málo mentálně pohotoví v daném městě všichni obyvatelé?), místy v nepravděpodobém věkovém rozložení, by si zasloužily větší hereckou diverzitu. Divák je navíc uváděn do odpudivých, ukázkově odporných interiérů, což se jeví také jako zvláštní záměr svého druhu. Vyústění všeho špatného je ovšem ubohé rozuzlení samotné zápletky – jistě, co jiného s mrtvolou na břehu širého moře, než ji vyhodit na pláž ;) Ve druhé sérii se spravila jediná dílčí záležitost – interiéry už nejsou odpudivé, objevilo se pár takových, ve kterých by opravdu chtěli a mohli žít lidé. Přibyla hned celá skupina relativně sympatických právniček (genderovým požadavkům bylo učiněno více než za dost), o to více se ale prohloubily naprosto nesmyslné průtahy mezi všemi nepříjemně jednoduchými, zato přehnaně dramatickými postavami. Ani druhá série mi nedala šanci ohodnotit seriál lépe. Nebýt upoutána na lůžko, ani mu tak dlouhou pozornost nevěnuji. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po první sérii převládalo absolutní nadšení. Říkal jsem si ale, že než to tady ohodnotím, počkám a shlédnu ještě zbylé dvě série, abych si mohl udělat ucelený obrázek. A ještě, že jsem dobře udělal, protože to čím první série vládne, druhá série absolutně zazdí. První série totiž vytvořilo perfektní detektivku z anglického vymyšleného maloměsta Broadchurch ležícího u moře, poblíž útesů a tak, pokud máte podobné prostředí rádi, budete si chrochtat blahem. Také vyšetřovatelé v podobě Davida Tennanta a Olivie Colman jsou skvělí. Tvůrci si navíc dali práci i se všemi postavičkami obce a tak tu každý je svým způsobem zajímavý..a hlavně každý může být vrah. To je na celém námětu asi to nejlepší. Navíc tu bylo pár vedlejších postav, které se mi svým životním příběhem okamžitě vryli pod kůži a jsou v ní zarytí do teď. Druhá série pak všechno vyvrací a v rámci soudního procesu jsem měl co dělat, abych se vysloveně nenasral. Pořád jsou tam stejní herci, stejní tvůrci, takže jisté kvality druhá série má, ale já měl co dělat, abych to se seriálem nevzdal. Scénáristky pro mě osobně totální průser. No a třetí série, ta se drží v duchu nového případu, jen ta atmosféra maloměsta se rázem změnila tak, že mám pocit, jak kdyby s kamerou objížděli celý jih Anglie, a celé to přitom situovali právě v Broadchurch. Už ta obec není tak celistvá, jako v první sérii. To, že se v průběhu všech tří sérií prolíná život lidí v obci, to nemusím ani dodávat. I to je jeden z bodů, který drží celou sérii na hladině. Celkově vzato jsem ale měl co dělat, abych seriál celkově zhodnotil. První série by byla za absolutní 5*, druhá série jen tak tak za 3* a třetí série za 4*. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

Slabší odvar The Killing. Pramálo uvěřitelné herecké výkony - zatímco z amerického remaku dýchá syrová, severská atmosféra, britský pokus o detektivku s vraždou dítěte je plný přehrávajících postav a zoufale trpí omezeným počtem epizod. Největší přešlap vedle je tak minimum prostoru věnované truchlícím příbuzným - divák si k nim nemá šanci vytvořit jakékoli pouto a vcítit se do nich, takže pak každé gesto působí zkratkovitě a poněkud "televizně". Zklamání. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Moderní detektivka staré britské školy, chtělo by se skoro napsat. Ale ona to není tak docela pravda. Broadchurch totiž není vůbec ničím moderní, a divácky příliš neuspokojí ani jako detektivka. Odhadovat postavu vraha lze pouze na základě diváckých zkušeností, a vlastně ani detektivové pachatele nedostihnou pomocí pečlivého sběru důkazů. Z hlediska kriminálního žánru je prvních 7 dílů zbytečných, a vyvrcholení zápletky včetně všech stop přichází až v díle posledním. Zajímavější je na seriál nazírat z hlediska dramatického konstruktu. Broadchurch postupem času vyznívá jako místo, které se stává jakýmsi odkladištěm lidí se zpackanými osudy. Každá podstatnější postava má značně pohnutou minulost, která tu díky práci detektivů a tu díky šťouravým novinářům vychází napovrch. Toto vyrovnávání se s minulostí, reakce okolí na ni a vlastně i prolínání těchto osudů je největším nábojem Broadchurchu. Bohužel ale v několika málo momentech tvůrci příliš tlačí na pilu a vytvářejí zbytečné scény, které mají dát divákovi chybné vodítko – což se jim kvůli naprosté očividnosti této snahy samozřejmě nedaří. Jinak jsem poměrně spokojen. Broadchurch díl od dílu graduje a vyvrcholí v podstatě příjemným finálem, které nepřináší jen odhalení pachatele, ale zejména další nalomený osud a trpkou pointu ke všemu předchozímu dění. A Bridport, kde se seriál natáčel, je vskutku magické místo. Spolu s příjemným hudebním doprovodem známého Olafura Arnaldse se jedná o audiovizuální požitek. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (12)

  • V seriáli sa spolu objavujú herci David Tennant, Arthur Darvill a David Bradley. Všetci traja hrali v britskom sci-fi seriáli Doctor Who (2005). Toto spojenie s týmto sci-fi seriálom však nie je jediné. Autor a scenárista seriálu Broudchurch - Chris Chibnall - totiž občas píše epizódy aj pre Doctora Who. (The M)
  • V době vysílání seriálu některé anglické sázkové kanceláře vypsaly sázky na to, kdo je vrah oběti. (PrcekTK)
  • Soudní budova Wessex Crown Court je ve skutečnosti Exeter University v Devonu. (jezurka42)

Související novinky

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Reklama

Reklama