Reklama

Reklama

Halimina cesta

  • Chorvatsko Halimin put
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Halima přišla během války v Bosně o syna a snaží se dopátrat jeho ostatků. Na své cestě musí tato trpící muslimka se silnou vůlí najít neteř, což s sebou přináší nejedno záhadné odhalení.
 Halima přišla během války v Bosně o manžela i syna. Oba byli pohřbeni v jednom z masových hrobů, Halina však touží nalézt jejich ostatky. Díky DNA se jí podaří najít manžela, místo synova úložiště je však záhadou. Na své cestě za nalezením synových ostatků musí tato silná muslimka najít i vzdálenou neteř, což s sebou přináší nejedno záhadné odhalení. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když starý Avdo vlezl do rovu a pak se šel podívat na svoji bývalou dceru, musel jsem se kousnout do spodního rtu, abych nezačal brečet. Víc popisovat emoce asi netřeba a je fakt, že na konci filmu se v Artu nikdo ani nepohnul, tak slušně zkoprnělý publikum se často nevidí. Brilantně odkrývané pointě předchází stále nepříjemnější detaily, flashbacky jsou sice poněkud násilnou, přesto ospravedlnitelnou cestou k pravdě. Je mi srdečně jedno, na jakých skutečných událostech film stojí, protože to pozadí ukrývající se za tragédií dvou rodin je sakra reálné, nedávné a bylo zatraceně blízko. A něco podobnýho se může stát i teď kdekoliv v Evropě, protože jestli si někdo myslí, že se lidstvo poučilo, pořádně hořce se mu vysmějte a jděte si na glóbus ukázat, kde leží Krym. Původně jsem měl problém překousnout, že za to celé zase může ta skvělá a tolik potřebná víra, ale ono v Halimině cestě jde o poněkud hlubší tématiku. Jednoznačně nejlepší film letošního Cinema Mundi, 2014 (a smutná ukázka, jak daleko mají páni Akademici ke skutečnému světu). ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě žádný film tak nedojal. Ti lidé tam žili spolu tisíce let. Někdo je však záměrně rozeštvával, rozpoutal a živil mezi nimi občanskou válku, která přinesla tisíce tragédií, jaké popisuje tento film. Někdo, za koho se znovu hluboce stydím, jásal nad jejich humanitárním bombardováním a zvěrstvy, které se tam děly. Film je nesmírně hluboký a raní přímo do srdce. ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Predelová scéna "o 23 rokov neskôr" je zrejme najintenzívnejší skok v porovnaní so všetkým, čo som videla. Dlhočizný skok cez obrovskú priepasť. Lenže ako vravel Nietzsche, "ak sa príliš dlho pozeráš do priepasti, začne sa priepasť pozerať na Teba". Momentálne 54% obyvateľstva Bosny žije v zahraničí a môžete sa tomu diviť? Halimin put je jedno z najlepších diel o vojne v bývalej Juhoslávii. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Režisérovi sa podarilo dostať divákovi hlboko pod kožu, jeho film podľa skutočnej udalosti je brilantne natočený a pomocou retrospektív postupne odhaľuje krutý osud rodín počas vojny. Zoširoka prerozprávaný príbeh ide krok za krokom do famózneho vyústenia a hoci sa dá záver vytušiť, v každom prípade dostáva divák nefaľšovanú dávku silnej emócie. Je to veľmi silný a kvalitný film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Balkánci tento, poměrně náročný příběh na pochopení, natočili tak syrově a nekompromisně, až mi bylo těžko na něj koukat a ke konci ho vůbec dokoukat. Halimina cesta totiž poukazuje na skutečnost, se kterou v současné době zápolí prakticky celá Evropa - setkání Muslimky a Křesťana, které tu zachází do takových krajností, až se jim narodí dítě. Jednání a chování okolí je pak poměrně brutální, což dokazuje, že to, s čím dnešní Evropa zápolí, Balkánci měli na talíři už před pradávnem a nikdy to nedělalo dobrotu. Škoda jen, že z filmu mi vlivem deprese bylo spíš zle, než abych si z něj něco odnesl. Závěr pak byl logickým vyústěním zklamaných lidí na dně. Smutný, realistický a těžce depresivní film. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama