Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (301)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jistě zajímavý námět na thriller plný otázek, který baví postupným rozkrýváním zamlžené pravdy. Akorát jeho fabule je trochu ošemetná a vratká v logice / pravděpodobnosti. Po půlhodině si - i díky opět superpřesné Nicole - zvyknete a přistoupíte na scenáristovu hru. Ta dá časem událostem smysl a překvapí dobrou pointou. Ale pachuť rozpačité nedůveryhodnosti z rozjezdu bohužel zůstane. Takhle by dialogy daných lidí v daných situacích neprobíhali. Jsou tak jenom napsané pro diváka, aby ho vtáhli do děje, spoléhajíc, že si jejich nepřirozenost nevšimne, nebo nad ní mávne rukou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,242,457Tržby Celosvetovo $15,060,457Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ dobrý námet, dobré obsadenie ale škoda toho zbytočného klasického balastu len aby to bolo v samom závere zaujímavejšie akčnejšie takže príde tuctový súboj zo zlosynom, škoda /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MUSÍM SI VZPOMENOUT…" /// Atmosféra nevědomí a strachu. Jak dlouho to může fungovat? Dokuď mi nevyslepičej všechny informace? Naštěstí přicházej vzpomínkový fragmenty … a všichni hrajou s Nicole a se mnou hru na čuráku. A my chvíli fakt ani jeden nevíme! Firth je v poho, Nicole má tyhle typy v malíku už z kurzů u Triera, a tak jen překvapuje, že knižních 368 stránek může bejt pro filmovej příběh tak řídkejch. Nebo že by za to mohl někdo jinej? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011 napsal S.J. Watson, číst nebudu. 2.) Stará simuluje ztrátu paměti. 3.) Thx za titule ,,tsusho“ a ,,jives“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Námět obstojný, avšak zajímavé to začlo být až poslední půl hodinu před koncem, což zamrzí. Nicole Kidman mi zde byla velmi nesympatická, tudiž jsem jí nefandil. Filmu také velmi chybí větší komplikovanost, více zvratů a neuškodilo by i více napětí. Mělo to hold na víc. Poměrně tuctová a obyčejná záležitost. 55% ()

Flipnic odpad!

všechny recenze uživatele

Třikrát do černého téměř by se dalo říct ... za poslední tři novější filmy, co jsem shlídl. Tedy do "černého odpadu!", řiťky, zakázaných, jinde povolených análů, kanálů taky, černé řiťky etiopského běžce a běžte s tím proboha doprdele, protože tam na to není vidět .. a nechci už o takový sračce ani slyšet ... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Paměť je potvora ulhaná. Já si samozřejmě pamatuji naprosto přesně vše z mého života od vyjmutí z těla matky až po uložení do rakve, ale většina lidí takové štěstí nemá. Třeba taková Christine. Ta si nepamatuje ani to, co měla včera k večeři, natož svého manžela, syna, doktora ani týpka, který jí to v hlavě přeházel. Mě ta hra na hledání pravdy celkem bavila a i když se pointa celkem nápadně nabízela, tak jsem se s ženou bez paměti rozhodně nenudil. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Thriller bez napětí, bez nápadu, s zoufale ztracenou Kidmanovou, která předvádí špičkové herectví v roli, kte které se absolutně nehodí. Joffe se ukázal jako nafouklá bublina, když už se nemá o koho opřít, a zpětně vidím, že fádnost Američana leží na jeho bedrech víc ne na těch režie. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mně se snímek líbil. A možná jeho téma není zrovna nejoriginálnější, ale spíš jde o to, v jakém žánru bylo doposud nejvíc použito, protože mě napadají hlavně romantické komedie, sci-fi, akční, ovšem čistě (mysteriózní) thriller zrovna příliš ne (resp. já zatím neměl tolik tu čest). Moc fajn bylo postavení publika na úroveň Christine. Tedy s postavami, u kterých hlavní hrdinka neví, zda jim má věřit a publikum je v tom s ní. Tvůrci si pohrávají s Christine i divákem jako kočka s myší, člověk nikdy neví, co je pravda, s přibývajícími indiciemi se jim stále mění pohled na postavy a skutečnost, což mě dost bavilo. A já během sledování napětí rozhodně cítil. Spíš jsem vzhledem k zdejšímu ne příliš lichotivému hodnocení čekal nějaký podraz v závěru („dobře“ vymyšlený super dementní twist či oživnutí z mrtvých, nebo co já vím). Ale ten pořád nepřicházel, až film „najednou“ skončil a já si s úlevou oddechl, že se nic nestačilo vyloženě podělat. A když si k tomu připočtu kvalitní herecké výkony, na slušné 4* mi to i přes trochu slabší konec vychází. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dvě věci jsou jisté. Postava Nicole nejspíš nezná filmy Nolana, jinak by místo kamery používala tetovací strojek a Colinovi, otrávenému soužitím s trefenou Bridget a nošením svetrů s šílenými vánočními vzory, musely ty nervy jednou rupnout.. Přiměřená stopáž, hvězdné obsazení, všední režisérské pojetí a vzhledem k počtu postav omezené možnosti ve vývoji děje nakonec vygenerují výsledek, na který si druhý den ráno nevzpomenete, i kdyby vedle vás ležel Firth v pyžamu.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Už v Kolejích osudu se ukázalo, že nový traumpaar Nicole Kidman a Colin Firth funguje. A toto je jejich druhý projekt. Příjemný komorní thriller se zajímavým rozuzlením. Někdy méně je více. Příště se na ně těším po boku Lawa ve filmu Genius. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zná jen pár fíglů, jak se válej holkám šrouby do hlavy… Tohle tady bylo tolikrát, že už ani nemám chuť popisovat, proč to bylo tehdy lepší a atraktivnější, ani nemám náladu sám pro sebe obhajovat, proč jsem byl tak blbej a nechal se zlákat. Nicole Kidman opět ukáže nahý zadek, vzápětí pochopíme, že pozadí, které na bezmála padesátku nevypadá nijak zle, je její jedinou jistotou. Trpí totiž ztrátou paměti a následující ráno znovu nepozná vlastního manžela, nebude vědět, že měla syna a proč se nestýká s tehdejší nejlepší kamarádkou. A proč se zase poveze v autě jednoho horlivého psychologa. Výsledek netepe vlastním životem, chybí mu skutečné emoce i vnitřní náboj. A potřeboval by se opřít také o zodpovědnější scénáristickou práci. A vlastně i tu režijní. Vystrašená Kidman je herecky docela fajn, oba hvězdní pánové ovšem nemají moc, co hrát. Pocit dramatičnosti je umělý, celé je to chladné a vesměs zbytečné. Naštěstí zapomenout nebude obtížné. Dietní tři hvězdy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si ani prd. Takhle nějak to Nicole Kidman hlásala nebo aspoň takhle to bylo v kino titulcích. Vsadím se, že v dabingu to asi řekne trochu jinak. Nicméně výbornej film a jedno z letošních překvapení. Po slibném traileru jsem na to vyrazil a mimo jiné získal novou zkušenost a sice dnes hrál CineStar Černý most jenom pro mě! Ano byl jsem sám v celým sále a jakože v kině jsem jako doma, ale tohle jsem ještě nezažil. No asi ten film netáhne což je velká škoda páč ten námět je vynikající. Jenom si to představte každý ráno se vzbudíte a fakt si nepamatujete ani prd začnete se v tom hrabat a časem třeba zjistíte, že ten kdo o sobě tvrdí, že je váš manžel vůbec váš manžel není a to je jenom začátek paranoidních událostí který na vás ještě čekají. Myšlenka je to výborná a zpracování obstojný. Kidmanová to hraje přirozeně ne jako ty některý dnešní afektovaný rádoby herečky. Film mě vtáhnul maximálně do děje a nenudil jsem se ani minutu. Uvažoval jsem i, že napálím plnej kotel, ale je pravda, že ta pointa je snadno odhadnutelná už někdy od 15 minuty a celkově je ten konec slabší, ale přijatelnej. Každopádně je to poctivej oldschol thriller jak vystřiženej z devadesátých let.85% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je mi záhadou ako na tak strašný scenár, ktorý ako keby vypadol z roku 94 zohnali tak dobrých hercov ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Rutina, která mohla bejt dost dobrá, jelikož první hodinu má velice dobře rozehráno. Trojice ověřených herců v čele tomu napomáhá. Jenže... pak jako by rozehraná partie přestala někoho bavit a ukončil jí tou nejtuctovější thrillerovou desetiminutovkou, jaká zrovna byla na skladě. Zhruba stejný, jako když si užíváte skvělej večer s vytouženou dámou a ona si to pak odskočí udělat na záchod. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mělo to své, ale atmosféra a herecky výkon Nicole slusne.. jen jsem čekal možná trochu ještě více zamotanejsi zápletku s pořádným komplotem všech kolem ní.. škoda. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka s hviezdnym obsadením a napínavým príbehom graduje síce pomaly, ale o to dramatickejšie. Napriek tomu by z filmu na základe napínavého bestselleru s hereckými esami išlo určite vykresať viac. Možno sa režisér príliš spoliehal na kvalitu obsadenia, herci ale nemôžu vybudovať tajuplnú atmosféru sami. Nevýrazná hudba a nie príliš zaujímavá kamera im moc nepomáhajú. Pritom Nicole Kidman už v mysterióznom thrilleri "Tí druhí" dokázala, že utiahne celý film v hutnej atmosfére a minimalistickom prostredí jedného domu. A že takéto dielo môže byť vynikajúce. Bohužiaľ pod vedením lepšieho režiséra. Tak si tu Nicole iba slušne odohrala úlohu vystrašenej a zraniteľnej hrdinky, ktorá začne odhodlane pátrať po tajomstve minulosti, aby získala späť svoj život. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Dříve než jde Nikča spát, Nikča spát, Nikča spát, Colin si s ní hraje rád, hraje rád, hraje rád. Udělá z ní chuděru, chuděru, chuděru, to všechno pro nevěru, jen pro nevěru." Atmosféra by se dala krájet od začátku do konce, Nikča zase řezat od vidim do nevidim, Colin byl se svou šišlavou aristokratickou britskou mluvou dobrej i v neobvyklé roli, ale náboj vystřelený rejžou jakoby zpomalily sedačky přede mnou a moje srdce tak zůstalo ledově klidné. (Wellington, NZ) ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem se tomuto thrilleru vyhýbal dlouhou dobu, asi kvůli hodnocení. Teď se sám sebe ptám proč? Že se na to hodnocení nevykašlu a neřídím se svými pocity. Tento thriller má výbornou atmosféru, napětí tomu nechybí a zápletka není vůbec špatná. Divák musí zapojit mozkové závity a trošku přemýšlet, protože do samého závěru si nemůže být jistý ničím. Nicole Kidman v poslední době nemusím, ale v tomto filmu zahrála skvěle. To samé platí o Colinu Firthovi a tato sestava zvedne celý snímek minimálně o hvězdu. Nebudu tvrdit, že jsem spokojený na 100% nebo, že nešlo něco řešit lépe, ale na tak malé očekávání jsem velmi spokojený .. 7/10 = 75% ()

Reklama

Reklama