Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 1 (2013) (série)


Svobodu pro Smetanu (S01E05)

(epizoda)
  • angličtina Free Smetana

Obsahy(1)

Patří řidič Smetana za mříže nebo je obětí politické zvůle? Poslední díl cyklu je věnován právě muži, který svou mediální slávu začal tak nevinně – přimaloval na plakátech politikům tykadla. Politikům přikresloval tykadla. A na plakáty psal, že jsou to lháři, zloději a korupčníci. Nakonec ho udal jeden z kolegů, také řidič autobusu. Byl souzen manželkou počmáraného politika. Poškodil soukromý majetek! Zaplatil škodu 15 tisíc korun a další trest odmítl. Moje náprava je naprosto vyloučena, zvolal Roman Smetana u soudu. Vyfasoval sto dnů natvrdo. Prezident mu odmítl udělit milost. Autoři filmu už nedokázali jeho příběh jen dokumentárně zaznamenávat – nakoupili spreje a vyrazili do ulic.
Film o souboji práva a spravedlnosti. Je svoboda projevu nadřazena poškození cizí věci? Existuje moment, kdy je potřeba se vzepřít společensky uznaným normám? Dokáže řidič autobusu diskutovat s premiérem?
(Film byl v rámci předpremiéry uveden na na MFDF Jihlava 2012, kde vzbudil vášnivé diskuze, ta po projekci s tvůrci trvala déle jak hodinu.) (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komunální fraška v hlavní roli s charismatickým a rozumně vystupující mužem z lidu, chórem jeho legračních podporovatelů, fiktivních politiků a dvou dokumentaristů, kteří jako obvykle úmyslně a reflektovaně ztrácejí odstup a netřeštíkovsky třeští. Roman Smetana je mi sympatický, jeho gesto pokládám za odvážný projev svobody (svoboda je z podstaty exces) a způsob, jakým mluví s Petrem Nečasem je z mého občanského hlediska očistný, odvážný a přitom korektní. Kde se vlastně může dneska člověk krom voleb veřejně vyjádřit tak, aby to mělo dopad? Smetana to dokázal. Love him, or hate him. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zavřete Langera, ne Smetanu! Dokument Mooreovského střihu (přiznaně angažovaný) a přístupu o tom, jak se naše země obloukem vrací zpátky do 80. let, jen místo KSČ je na bilboardech a v soudních síních logo ODS. Naštěstí se o tom ještě smějí točit dokumentární filmy... ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hm, tak Roman S. dělá klukům blbce a kluci slízli smetanu. Jen nám ta smetana od pohledu trošku kysne. Předpokládám, že se potom hoši šli nažrat do těch >pp< nejmenovaných výkrmných řetězců, když nám tak vehementně ukazovali v přímých záběrech (...jistěže náhodou, že, nebo to byla přilepšená?...) jejich vývěsní štíty. Že tam rovnou nedomalovali >panu kolonelovi< ty tykadla. Ale to by nesměli bejt chlapci jen takové manipulátorské podělávky, bojující tak maximálně do výše grantů a dotací, které pobírají z veřejných zdrojů na ty svoje sračky. Ano, s Remundou a Klusákem to blbouni vyhrajete... - - - - - (Poprvé viděno 16.4.2013 /repríza prvního dílu "Svobodu pro Smetanu"/ na dopoledním >šašském žur-a-nálovém sprostoru< , hodnocení 129., komentář zde s úšklebkem a pohrdáním jako desátý - 16.4.2013) ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Námet zaujímavý, spracovanie menej. Príliš hŕ, hŕ. Vodíč argumentuje slušne, nechce príliš do médií, no stane sa hviezdou. Potom už vodič nie je - nedozvieme sa prečo. Fičíme ďalej: noví, demokratickí eštébaci sledujú nepohodlného rebela aby sa nestretol s predsedom vlády. Aby sa to podarilo, maskuje sa. Polícia pracuje na princípe samo-prihlásenia hľadaných. A režiséri sú hrdinovia, lebo nasledujú príklad rebela. História sa opakuje - tragédia jednotlivca sa mení na mediálnu frašku režisérskej dvojice. Aj tak som rád, že Klusák s Remundom sú. Pretože šikanovanie človeka za prejavenie názoru si žiadalo dokumentárne spracovanie. Na záver pripájam svoj názor na podstatu problému: Stíhanie niekoho voči úprave čohokoľvek hyzdiaceho okolie by malo byť čestné, nie trestné. Podstata akýchkoľvek reklamných panelov (nielen politických) nie je totiž v tom, že je to čiesi vlastníctvo, ako do aleluja kážu pravicoví komentátori a ich papagáji. Dôležité je, že tieto reklamné avíza spôsobujú informačný a zároveň vizuálny smog (presmerovávajú svojou agresívnou farebnosťou a informačným infantilizmom tok myšlienok okoloidúcich i okolo jazdiacich). Ich rozloha zaberá výhľad. Reklamné pútače narúšajú krajinný ráz a tým aj právo na priaznivé životné prostredie. Vlastnícke právo nie je predsa neobmedzené. Dostupná judikatúra hovorí, že práve v prospech práva na priaznivé životné prostredie, do ktorého patrí aj právo na nerušený a pôvodný krajinný ráz, môže byť vlastníctvo obmedzované. Žiaľ, príslušné orgány zväčša z dôvodov kombinácie strachu a podplatiteľnosti nie sú schopné plniť svoje úlohy na tomto úseku a množstvo reklám a reklamných plôch prirodzene radikálne obmedziť. Akýkoľvek občan má následne prirodzené právo na samo nápravu okolia. Dostáva sa síce do rozporu s písaným zákonom, prirodzené právo na odmietanie informačno/ manipulátorsko vizuálneho smogu však hovorí radikálnejšie: nielen v prospech tvorivého poškodzovania reklamy, ktorú potom musia agentúry sťahovať, prelepovať a tak, ale priamo v prospech radikálne hravého komického ničenia a odstraňovania reklamných panelov, stĺpov a podobne. ()

swamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Já jsem.. něco se dozvěděl, ale.. ale v politice toho slyšíte. Kdybyste bral všechno vážně, co.. co slyšíte v politice, tak byste se daleko nedostal." Díky, pane premiére (teď už naštěstí bývalý) Nečasi. Asi nejdiskutovanější díl dokumentárního cyklu Český žurnál, ve kterém se řeší kontroverzní případ "TYKADLA". Ano, je to na polemiku - měl si Smetana odepřít svobodu a podřídit se systému ihned - ovšem neukázal by pak tím, že je to jen pouhý vandal, který tykadly vlastně nechtěl vůbec nic říct? Neměly by se soudy raději zabývat všemi těmi potrefenými husami, které se k tomu vyjadřovaly? Všichni ti tuneláři a korupčníci - je nikdo netrestá (často jsou pod ochranou imunity), jejich počet nebezpečně roste a nebojí se nám smát do tváří z ploch billboardů... Kéž by jim tak někdo přikreslil tykadla a upozornil tak na jejich jednání... ()

Bachy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Švanda je to...švanda, kde víc přesahu je v tykadlování samotném, než v tomhle díle Žurnálu, ten extra do hloubky nejde a rozhodně nevyvolá tolik otázek jako třeba Smrt v Tanvaldu. Jenže já mám ty kluky rád a ještě, že je tu někdo přiznaně angežovanej a leje do těch dokumentárních vod takový zvláštní příměsy. Nemusím o tom vyprávět všude kolem, ale bavit mě to bavilo a Smetana z toho všeho vyleze jako člověk, co to má poměrně přesně srovnané v hlavě a s ledovým klidem to rád komukoliv vysvětlí. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby Klusák s Remundou do tématu nezasahovali a čistým pozorováním zachytili kauzu Smetana, vypovídal by o absurditě situace z vícero stran pohledu. Ale jelikož se Klusák s Remundou aktivně angažují a straní Smetanovi, přijde mi, že mu vlastně uškodili. Smetana sám o sobě totiž působí jako celkem uvědomělý člověk, jenže některé jeho činy a chování jeho příznivců jsou poněkud úsměvné a Smetanovu pozici shazují. Celá kauza mi tak přijde neskutečně absurdní. Samozřejmě že nefandím politikům, nicméně nevidím nic heroického na tom, že někdo pomaloval plakáty a (ať se to líbí nebo ne) opravdu vědomě zničil cizí majetek. Závěrečný akt Klusáka a Remundy mi tak přijde trochu pitomý. 6/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klusák s Remundou se sice postavili za Romana Smetanu, ale tak nějak úplně jim to nevyšlo a nejspíš proto působil tenhle díl Českého žurnálu celkem vyváženě. Byť nejspíš nechtěně. Na svědomí to má především Smetanovo okázalé vystupování během zatčení, vloudění se do rozhovoru s premiérem a suita jeho fanoušků. To vše působilo jako těžká karikatura. Nepomohl si ani vyjádřením na adresu soudkyně, kterou označil za předpojatou, byť ona sama mu dala možnost, aby požadoval změnu soudce. "Ale já jsem jí v tom nechal vymáchat." říká hrdinně Smetana a sám přiznává, že udělal všechno pro to, aby byl poslán do kriminálu. A tak se tam dostal. byť má Smetana velmi solidní vystupování a nejspíš to není žádný hlupák, tady ze sebe za pomoci obou tvůrců udělal kardinálního blbce. 60% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smetana má holt smůlu v tom, že lid který stojí za ním nemá žádnou váhu protože každý tak nějak ví, že dnes je hrdinou z lidu Smetana, zítra to bude Kajínek, pak třeba Okamura atd.. Přitom on je to chlapík sympatický, má to v hlavě srovnané a slova volí rozvážně. Celá ta tahanice s absurdním žalářem ve finiši je záležitost kterou si systém sám sobě krásně nasral na hlavu.. Totální zkrat který by byl vlastně k smíchu kdyby nebyl na pováženou.. ()

Ignus.cz 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto na festivalu JEDEN SVĚT. I kdyby Roman Smetana nebyl žádný hrdina, tak je to aspoň chlapík se smyslem pro humor, odvahou a nadhledem! ()

DrBuznička 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spíše zpravodajská relace než dokument s výpovědní hodnotou, která by obstála v čase. Před třemi lety aktuální, dnes již bez jakéhokoli společenského a názorového přesahu. Navíc dílo diváky otravuje narcistní a trapnou sebeprezentací obou autorů, která je tak nějak v jejich dílech samozřejmá, ale v tomto případě hodně nepříjemná. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kultura české dokumentaristiky i politického protestu v kraji furiantů. Dokument, v němž Roman vítězí svou relativní uměřeností i přes snahu tvůrců vyvařit z tématu svým středoškolským přístupem co nejvíce. ()

mr.kliky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

dokument o sympatickém rozumném chlapíkovi, který vyjádřil svůj názor s humorem a nadhledem a dokázal tím víc než věčné zástupy moralistů, internetových rádobybojovníků a "chytráků". ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poměrně zajímavý dokument navzdory trapnému režisérskému duu. Roman Smetana je rozumný chlap a nenechal se rozhodit, ani při natáčení. 56%. Výborný komentář: Mylouch ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Spíš dokument, který si režiséři udělali pro sebe. Roman Smetana je sympaťák, který má své názory. Ale a tenhle dokument z toho/něho udělal šaškárnu. Pokud to začne tím, že Smetana namaloval tykadla a byl za to odsouzený do vězení, přijde mi to jako zbytečná zkratka od toho, že byl ve skutečnosti odsouzen k veřejně prospěšným pracím. A kdybych od něj slyšel jasný názor, že jako řidič autobusu nebude jezdit s politiky na kapotě, protože je to proti jeho přesvědčení a proto jim namaloval tykadla, bral bych to. Ale vysvětlování, že plakáty nezničil, naopak jim něco přidal a domaloval, a že to není cizí věc, protože si ji zaplatil z daní… ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tento dokument jsem zhlédl zejména z důvodu, abych ho mohl porovnat s rozšířenou verzí, která je určena i pro kina. Komentář k oběma verzím zároveň viz profil filmu Dobrý řidič Smetana. (HD) ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ČESKÝ ŽURNÁL S1E5 Romane, mikrofon, mikrofon! Čin Romana Smetany byl lidsky pochopitelným, legitimním a marketingově inteligentním projevem občansky demokratického odporu. Tykadla nejsou kosočtverce a jako graficky jednoduchý doplněk obratně demaskují patos politické reklamy. Reakce představitelů ODS byla logicky hysterická - něco takového se nemůže trpět: Krystalicky deprivantské vykrucování 'poškozeného' Ivana Langera, kterému Smetana 'muklovsky' tyká, a jehož žena Svobodu zcela logicky soudila; bohorovný nadhled Petra Nečase, zaklínajícího se odpovědností k zákonům ČR, které 'platí pro pana Smetanu stejně jako pro mě'; morální pobouření 'bouřkového' Pavla Blažka, žehrajícího na upadající úroveň doby. Lidem se odpovědnou politikou prostě nezavděčíte. Na druhé straně chudák Smetana, vláčený nadšenými dokumentaristy po všech čertech, konfrontace s kolemjdoucími na nejužší olomoucké lávce nebo s typem, který dnes nazýváme oříznivci dezinfo scény (=lůzou). Za dobré znamení považuji skutečnost, že už o Smetanovi není slyšet. Snad to znamená, že se má ten sympatický muž dobře. Dokument Remundy a Klusáka jako obvykle trochu deklasuje okatá snaha stát se protagonisty. PS: Jestli jste to nestihli opsat: 602714534. Tak, a teď máte číslo na 'Íčka' i vy. ()

B_EyE 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů cyklu Český žurnál. Smetana s ledovým klidem dokazuje jak absurdní dokáže být náš právní systém. Svým postojem dostal český správní aparát do pozice, kdy si s ním nedokázal poradit, což vedlo k poměrně vysokému trestu za naprostou banalitu. Nikdo soudný snad nemůže říct, že je trest přiměřený - a to i přes fakt, že se udělený trest již nevztahuje k původnímu činu, ale k odmítnutí nástupu původního trestu. ()

Reklama

Reklama