Reklama

Reklama

Comprar, tirar, comprar

  • Francie Prêt-à-jeter (více)
Španělsko / Francie, 2010, 75 (53) min

Asociácia výrobcov žiaroviek - "Phoebus cartel" - bola prvým záujmovým zoskupením výrobcov, ktorí sa dohodli na znižovaní kvality výrobkov tak, aby ich mohli viacej predať - v prípade žiaroviek išlo o používanie menej odolných vlákien.  Tento princíp - princíp plánovaného zastarávania produktov - postupne prevzali mnohí svetoví výrobcovia a riadia sa ním dodnes. "Užitočný" výrobok jednoducho nemôže byť večný - inak by sa ich toľko nepredalo. Dokument skúma používanie tohto princípu, ktorý vznikol v 20-tych rokoch min. storočia, v dnešnom priemysle.
Film získal viacero medzinárodných ocenení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Přesně tento typ dokumentů mě zajímá! Bohužel je jich jako šafránu a ještě tvůrce do jejich názvu propašuje naprosto zavádějící výraz "konspirace", který mě dlouho zrazoval od zhlédnutí - jednoduše proto, že jsem se obával nějakého prázdného tlachání. Celý film je pak sledem jasných důkazů o tom, že se o žádnou konspiraci nejedná - zkrátka umíme vyrábět mnohem, mnohem lepší, kvalitnější, trvanlivější věci, než jaké po desítkách let vylepšování vyrábíme. Skoro to až vypadá, že tím neustálým vylepšováním míníme jejich rychlejší opotřebení a likvidaci. Jinak si film koupili a nadabovali Slováci, stáhnout se dá pod tímto názvem: Ziarovkova-konspiracia---Politika-planovaneho-zastaravania. Nevím, jestli se jedná o záměr, nicméně je to už druhý dokument, jehož existenci ČSFD potlačuje, tím prvním byl zfilmovaný pokus dlouholetého uživatele vysadit psychofarmaka. Na ČSFD registrují kdejakou reklamu, o tomhle filmu tady ale zmínku navzdory mému upozornění nenajdete. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

A to som si niekedy myslel, že kurvítko vzniklo až s príchodom počítačovej techniky. Pritom prvé vo veľkom používané kurvítko vzniklo ako myšlienka kartelu na zníženie životnosti žiaroviek už na začiatku 20. storočia a dokonca na zakázanie výroby žiaroviek so životnosťou vyššou ako 1000 hodín pod hrozbou pokút. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak sa nebude predávať nebude sa vyrábať, ak sa nebude vyrábať nebudú pracovné miesta. Jednoduchá matematika. Avšak už len z ľudského hľadiska treba zmenu, alternatívu ktorá bude prospešná pre všetkých. Ale takýmto smerom to nejde. A popravde priznajme si, koľko z dnešnej generácie konzumentov by sa chcelo vrátiť do doby svojich otcov a matiek a zanechať svoj doterajší, technicky dokonalý, ale v mnohých ostatných ohľadoch humánne degenerovaný život. Odpoveď je jednoduchá - stačí sa pozrieť von oknom. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Samotný fakt podpory odbytu reguláciou životnosti ma neprekvapil, už som čítal niekoľko článkov na túto tému, i videl iný dokument a dokonca som sám napísal miniblog pod názvom Kazítka. Hrozné je, že sa v prospech neustáleho rastu výroby likvidujú vzácne suroviny a príroda sa devastuje odpadmi. A ten obrovský manipulačný mechanizmus núti aj inak celkom normálnych ľudí, aby za čudákov považovali tých, ktorí používajú síce "nemoderné" ale funkčné veci. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Áno mnoho ľudí to vie, len sa to povedalo verejne a povedali sa tam dôležité skutočnosti a to nie je zlé. Navyše to ako dokument netrvalo dlho. Tento svet je však stále len o konzume. Mne sa nedávno tiež pokazila tlačiareň, zatiaľ neviem kde je chyba, no možno, keď toto dopíšem a pokonšpirujem si a budem kriticky myslieť ako teraz, zahĺbim sa do techniky a logiky, tak možno tú chybu odstránim a tým, ktorým je toto všetko jedno, by som len odkázal, že na svoju chamtivosť možno raz doplatia, že sú práve za toto zodpovedný, lebo nevedia žiť inak. Normálne mám pocit, že keby ľudia pozerali viac dokumentov, tak by im to pomohlo viac než desiatky filmov o hlúpostiach ako sú tie o Jamesovi Bondovi. Tento film treba vidieť, povie vám to hravo, povie vám to múdro a jednoducho a najmä presne. Nie je to len o jednotlivých výrobkoch, je to zmena celkového myslenia, úprava hodnôt, dodám len, že môj kamarát to šíril na sociálnej sieti prostredníctvom jeho stránky, ktorú tam vytvoril. Ľudia nebuďte ovce! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • V slovenskom dabingu dokumentu je chyba v preklade. V dvadsiatej šiestej minúte sa hovorí o filme - Muž v bílém obleku (1951) - v ktorom vedec vynašiel nezničiteľné vlákno, v slovenčine preložené ako "trvalá hrozba". Ide o zahanbujúcu zámenu anglických slov thread (vlákno, niť) a threat (hrozba). Pritom táto časť je doplnená zrozumiteľnými zábermi z filmu. (Rex Mundi)

Reklama

Reklama