Reklama

Reklama

Rocker

(festivalový název)
  • Rumunsko Rocker
Drama / Rodinný
Rumunsko, 2012, 90 min

Obsahy(1)

Marian Crișan, držitel Zlaté palmy z Cannes za krátký film Megatron (2008), nyní přichází s existenciálním dramatem z neutěšeného prostředí současného Rumunska. Victor žije se svým drogově závislým synem Florinem v provinčním městě. Synovo sobectví se snaží vyvažovat altruismem a sebeobětováním, což ovšem vede k tomu, že si finanční prostředky musí obstarávat i nelegální cestou. Naivně očekává vděk, zatímco Florin jím doslova pohrdá. A Viktorův sen prorazit s rockovou kapelou se postupně rozpadá...Crișan patří k nadějné mladé generaci rumunských filmařů, kteří se snaží bez přikrašlování reflektovat současnou situaci své země. (Febiofest)

(více)

Recenze (2)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Neviem, jak to napisat, ale pokusim sa. Zevraj udajne tam je neutesene prostredie Rumunska roku 2012 - ja som nic take nevidel, ale neutesene prostredie, v ktorom zil Viktor a hlavne jeho depresivny neuteseny zivot -tak to jo, to som uz videl. Kazdy si je strojcom vlastneho stastia. 30 % ()

deizolator 

všechny recenze uživatele

Neutěšené prostředí současného Rumunska jsem ve filmu nezaznamenal. Naopak je zde vyobrazené jako jakákoliv jiná evropská země. Neutěšenost je vidět pouze v hlavním hrdinovi Victorovi, jehož údajný altruismus bych spíš nazval naivitou, ignoranstvím a nedostatkem sebeúcty. v jednom balení, ovšem velice dobře zahraném v podání Dana Chioreana. Taťka píchá synkovi heroin a ještě mu ho sám shání, asi proto, aby mu synek neskončil na ulici a totálně nezvlčil. Z drog se ho ani dostat nesnaží, důležitější je pro něho synova rocková kapela, kterou všemožně podporuje. Kvůli synovi přijde o auto, ukradne lyže, které se neustále snaží prodat, a protože je geodet, dojíždí na stavbu stopem. Syn z něj má srandu a neustále ho ponižuje, jenže Victor je neustále stejně obětavý a zarevoltuje si jen ve chvíli, kdy ho jeden řidič nepustí na přechodu.. Film doporučuji jako ponaučení takovým jedincům, kteří se snaží za každou cenu vyhýbat konfliktům, být na všechny hodní a vycházet vstříc i těm, kteří si to nezaslouží. Neustále sebezapírání a podbízení vyvolává nakonec pohrdání druhých a pocity méněcennosti a nespravedlnosti. Co bych Rockerovi vytkl je zdlouhavější tempo, rozhodně to není popkornový film pro každého, a to hlavně kvůli tomu, že se trochu točí v kruhu.. takový je i reálný život, jenže od filmů jsme často zvyklí čekat rozuzlení, happy end, unhappy end.. a to nám tento neposkytne.. ovšem možná právě proto je pro mě dobrý, protože je reálný.. a to i přes absurdní situaci, kdy otec píchá drogy svému nesympatickému synkovi, který možná zvlčil právě proto, že tatínek vždycky udělal, co chtěl.. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama