Reklama

Reklama

Chlapci od svatého Petra

  • Dánsko Drengene Fra Sankt Petri (více)

Obsahy(1)

Parta výrostků ze soukromé střední školy se v době německé okupace Dánska baví tím, že si utahují z Němců. Jejich kousky se občas dostanou i na první stránky novin. Pak se k nim ale přidá Otto, který má důvod se mstít. A zprvu klukovská zábava se stává nebezpečnou hrou. Zčistajasna se ocitají ve válce. Sedm amatérů proti jedné z největších armád na světě. Své útočiště měli na půdě v kostele svatého Petra. Přátelství jim dalo sílu, aby se postavili proti autoritám - rodičům, učitelům, dánské policii i německým okupantům. Film dánského režiséra Sorena Kragh-Jacobsena, který vystudoval režii v Praze a který patří k signatářům manifestu Dogme 95, znamenal první dánskou filmovou cenu Bodil pro Nikolaje Lie Kaase za roli Otta. Jako zatím jediný dánský herec tuto cenu získal 3x dříve, než oslavil 30. narozeniny. Příběh byl inspirován skutečnými událostmi. (lenuse)

(více)

Recenze (16)

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky, které si pravděpodobně uchovám z tohohle poctivého, ale zároveň velmi postradatelného filmu: pivovarní siréna, nejneškodnější a nejbambulovatější nacisté od dob WHERE EAGLES DARE (1977) a moc šikovné noční záběry. Obecně, kamera je - spolu s filmovým průmyslem skoro nedotčenými reáliemi - pohříchu asi největší devizou "Chlapců", neb jako kovaný partizánský biják to spíše zklame. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hošani se rádi s háknkrojcem na hlavě perou s háknkrojcařem v srdci. Co z toho vyplyne je každému jasné. Popravdě to ale žádný zásah do srdce není. Stačí se podívat na hodnocení, kdy člověk vidí většinou samé trojhvězdičkové hodnocení. Proč? Protože je film severský. Jenže severský film může být i NE-špatný, ale nudný a utahaný a to je přesně případ tohoto filmu. Leč to není časté, stále to možné je. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tahle severská kombinace chlapeckého odboje proti nacismu s troškou té romantiky pro náctileté a hodně průměrným scénářem, byla na pováženou. Zvláště když tvorba ze Skandinávie patří k mým nejoblíbenějším. Tím nechci říct, že by byl tento film vyloženě špatnou podívanou – to vůbec ne. Ale označil bych jí spíše na můj vkus až moc „jalovou“. Zvláště když jsem očekával solidní atmosféru (která ovšem až na pár světlejších okamžiků jaksi pořád nepřicházela). Navíc se tu vyskytuje dost úsměvných a nepříliš realisticky natočených scén (momentů). Místo aby se tvůrci snažili navodit potřebnou tíživou atmosféru a napětí při záškodnických akcích, stalo se z toho jakési rodinné drama s příchutí trpké „komedie“, které se v klidu může vysílat i v dopoledních hodinách. Původně jsem chtěl dát hvězdy jen dvě, ale za tu pěknou blondýnku a slušný hudební doprovod ještě jednu přidám. Na víc jak průměrných 50% to však nevidím. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Dobry film z obdobia okupacie Danska nacistickym Nemeckom. Parta mladych skolakov nema rada tychto nepozvanych hosti a preto si robi z nej srandu neskodnymi cinmi. Neskor to dojde az tak daleko, ze uz po nich ide nemecka armada a hlada ich vsade kde sa len da. Obcas vo filme bolo aj vidiet strelbu medzi nimi. Nakoniec ich chytili, len jednemu sa podarilo ujst od tychto okupantov. Toto bol prvy film, ktory som videl odohravajuci sa pocas 2. svetovej vojny v Dansku, ak vobec su este nejake na svete. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hra s ohněm, dráždění hada bosou nohou. Vděčné válečné téma o tom, jak se postavit zlu, okupaci, bezpráví. Na jedné straně odpor, na druhé kolaborace, na jedné přátelství, na druhé zrada. Bohužel jako celek je snímek velmi nevyvážený a nedokáže udržet diváka v napětí. Několik vyhrocených scén je jako vzedmutí pár vysokých vln na poklidném jezeře. Nejlepší tak je kamera, hudba a výkon N.K.Kaase. Film nedokáže zcela přesvědčit o vážnosti situace a závěr mizí kamsi doztracena. Lehkovážná hra studentů s nacisty nenutí strachovat se o jejich osud, ani osud jejich rodin. S podobným tématem se na plný počet hvězd vypořádal náš Vyšší princip... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (3)

  • Film byl promítán mimo soutěž na filmovém festivalu v Cannes v roce 1992. (GASTON73)
  • Film je inspirován aktivitami Churchill Clubu, ale skutečná zápletka je fikce. (GASTON73)

Reklama

Reklama