Mifune
Mifune's Last Song
Romantický / Komedie
Dánsko / Švédsko, 1999, 98 min
Søren Kragh-JacobsenObsah
Kresten se čerstvě oženil s dcerou svého šéfa. Hned ráno po svatební noci však musí odjet na venkov, kde žije jeho otec s mentálně postiženým bratrem. Kresten s nimi deset let nemluvil. Otec však umřel a před Krestenem stojí problém, jak se postarat o bratra. Jako hospydně k nim přichází Liva, která pracuje jako prostitutka v lepší společnosti a teď jí telefonicky obtěžuje nějaký úchyl. Na velkém statku se setkávají tři úplně jiné povahové charaktery, takže konflikt je téměř nevyhnutelný. Zvláště pokud si celou situaci špatně vyloží Kretenova žena a přijede taky mladší bratr Livy, Bjarke. (Isherwood)
Houdini
Zlatý Medvěd - výběr(9.5.2006)
Radyo
Tak trochu nahořkle komediální příběh, který byl natočen podle pravidel Dogma, jejichž iniciátorem byl mj. Lars Von Trier. Velmi zajímavý scénář se podařilo přetvořit v pozoruhodný film, který naznačuje, že ve Skandinávii není jen právě zmíněný Von Trier, ale ukrývá se tam více kvalitních tvůrců. Velice dobré jsou v tomto filmu i výkony jednotlivých protagonistů, jejichž jména asi málokomu něco řeknou. Každopádně doporučuji ke shlédnutí.(22.5.2003)
Pohrobek
Třetí dogma film, který se přece jen malinko od pravidel odchýlil - hudba, kamera. Sám Søren Kragh-Jacobsen zamýšlel natočit optimistický, lehký snímek, a to se mu koneckonců podařilo. Mifune je opravdu milý, úsměvný, nepříliš sentimentální film, který vyniká zajímavým příběhem, jenž nám nenechá příliš času na to, abychom se zamýšleli nad jeho občasnými přehmaty. Pochválit je nutno i ústřední herecký pár, přičemž zvláště Iben Hjejle odvedla hodně dobrý výkon.(16.8.2006)
AngelAngie
// Dogma 95, 3. // To bylo tak .. nadešel den, kdy jsem se stěhovala na druhý konec republiky a jelikož jsem šla do úplně nového bytu, připojení na internet nebo TV byla věc, kterou jsem měla mít až za dva týdny z důvodu velkého zájmu. Tudíž jsemsi ani nemohla o tomhle snímku cokoli přečíst, odkud .. a to, že ho mám, jsem ani sama nevěděla. Co mě hned hrozně zarazilo bylo, že ho mám ve španělském dabingu, vůbec mi to k tomu snímku nesedělo, ale hned mi bylo jasné, podle úvodních titulků atd., že se jedná o skandinávský film. Co se námětu týče, tak bych řekla, že se nejedná o příliš originální dílo, ale herci byli tak výborní, že mě hned přesvědčili a i když jsme tohle mnohokrát viděli v různém zpracování, tohle mi sedlo, velmi dobře sedlo. Hl. herečka je moc krásná, její čin na koberci zákazníka mě dostal, šokoval, stejně tak odvážná sexuální scéna hl. herce .. a naopak co mě hodně rozesmálo byl útok jeho manželky na postiženého bratra. Nevím, jestli opravdu ten herec postižený je, nebo ne, ale roli zahrál na jedničku, smekám. Věřila jsem mu každé gesto. Film plyne velmi pomalu, ale je neskutečně poutavý a vůbec jsem se nenudila. Opět jeden z filmů, do kterého se divák opravdu vžije a nemá s ním vůbec problémy.(18.9.2008)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $585,016║Tržby Celosvetovo $3,300,000║(29.11.2009)
Darren
A budu zlý... Nebýt solidních herců, jdu s hodnocením ještě níže. Jsou to jedinně oni, kdo si zaslouží jakoukoliv pochvalu za toto dílo, které je jinak naprosto dějově o ničem a technická kvalita je doslova legrační. Prostě typický Dogma film a stejně tak typický "nejlepší evropský film roku".(21.6.2004)
Fingon
70%. Potěšilo mě, že i v rámci Dogma 95 se podařilo natočit film se zajímavou vizuální stránkou. A jen tak mimochodem - když jsem se před nějakými pěti lety poprvé setkal s filmem Toshiro Mifuneho (konkrétně Rashomonem), tak první dojem z jeho herectví skutečně byl vřískající, poskakující idiot:)(29.8.2009)
ork
For ME 65%(10.9.2008)
phoebus
Nevím, jak je to s pozdějšími filmy řadícími se k Dogmatu 95, ale snímky z první vlny splnily, myslím, přesně to, oč usilovaly. Oproštěním se od všech artificiálních dolaďovacích prostředků – kulis, rekvizit, speciálních efektů, umělého osvětlení, soundtracku, postprodukce apod. – je upřednostněna obsahová stránka, narativní postupy a přirozené herecké projevy. Přesto film nepůsobí nudně, artově, prvoplánově a je 'koukatelný' jako kterýkoli jiný snímek. K Mifuneho poslední písni jsem se dostal přes herečku Iben Hjejle, kterou jsem dosud vídal spíše v menších rolích. Tady dostala hodně prostoru a také jej patřičně využila – její výkon a určitě i výkon Jespera Asholta jsou obdivuhodné. Trochu mě překvapila celkem jednoduchá romantická úroveň filmu, ale díky několika nevšedním scénám to nepůsobilo naštěstí nijak ploše. Na Idioty tento snímek nemá, přesto je velice zdařilý a stojí za vidění nejen jako další puristický experiment.(21.4.2009)
Lindiště
Jeden z typicky severských filmů, nejen díky formálnímu zpracováním podle manifestu Dogma. Tenhle se řadí spíše k těm lehčím, i když se zde o komedii v pravém slova smyslu nejedná. Postavy, kterým se znenadání změní život a musí si zvykat na nové životní situace, prochází mnoha nesnázemi. Přesto, že jejich zážitky nejsou zrovna záviděníhodné, film působí optimisticky a zvedne náladu.(16.12.2007)
jitrnic
Je pravda, že kdybyste někomu v kostce chtěli vyprávět příběh filmu "jak k sobě několik ztroskotanců, včetně jednoho duševně zaostalého najde cestu a začnou se mít rádi", asi ho tím příliš nenalákáte. Mifune totiž není mimořádný tématem, nýbrž zcela autentickým zpracováním, a přestože si nejsem docela jist, zda dodržuje všechna pravidla manifestu Dogma 95 (je mi to jedno), považuju ho za absolutní vrchol celého tohoto hnutí. Téma tolikrát znásilněné v různých melodramatických slzopudnostech je tady znovu pojato zcela ryzí formou s maximálním důrazem na herce a jejich dialogy. Mám tenhle film moc rád.(25.12.2007)
Lukoye
Když jsem ho před lety poprvé viděl, bylo to moje první setkání s manifestem Dogma, a byl jsem poměrně nadšen. Film má lehce zmatenou atmosféru, místy jsem se poměrně špatně orientoval, kde je dole a kde nahoře. Ale musím pochválit scénář, neměll chybu, příběh byl dobře rozpracován a v podstatě ten happyend nakonec taky nebyl špatněj. Herečka v hlavní roli je skutečně neskutečně pěkná, což byla příslovečná třešnička na dortu. Ocenil bych, že autoři filmu nekladnli důraz na probnlíémy malého Bjarkeho a neudělali tím jednu z těch nedělních amerických frašek o tom jak se mají lidé chovat, aby je později v Chicagu nezastřelil policajt za špatné přecházení ulice.(2.6.2003)
Endlessly
Nie je to moje prvé stretnutie s Dogmou a musím povedať, že tieto filmy mi vyhovujú. Tentokrát ľahšia story, žiadna smrteľne vážne sa tváriaca dráma, banda rôznych charakterov (najvydarenejší bol mentálne postihnutý Rude s jeho ufónmi) herci prirodzenejší ako prirodzení a scenár čo zaujme. Sympatická záležitosť..je to príjemné osvieženie keď sa podarí nepristihnúť po určitej dobe samú seba ako sledujem zostávajúci čas.(21.8.2008)
Pafl
Zaostalý Rud chodí v červené kukle, miluje střešní okýnka u aut a věří na ufony. Sexuálně frustrovaný Gerner vypráví o tom, jak pod ním jeho milenky zpívají rozkoší. Otec je mrtvý a barák je v rozpadu. To je svět, ze kterého se hlavní hrdina Kresten snaží utéct, když si bere dcerku majitele velké kodaňské firmy - no ale jak to asi dopadne. Počůraný koberec, postižený flamencový kytarista, kruhy v obilí, nakládačka od party prostitutek, zkrátka dánská komedie, tak jak je máme rádi. Paprika Steen a Babett Knudsen ve vedlejších rolích. Sex, násilí a taková ta návykově divná skandinávská sranda.(27.1.2010)
bidja
Tak jak už jsem se několikrát zmínil - skvělé severské filmy. Výborné výkony herců jenž naplní představy režiséra jak ukázat lidem dobrý scénář. Sociálně psychologické téma.(29.1.2008)
Ixbalanke
Stejně jako všechny filmy z Dogmatu, i tento má vynikající herecké obsazení, kdy na konci filmu máte pocit, že ty postavy znáte osobně. Velmi jednoduchý děj, avšak propracovaný a plný zvratů, emocí, detailů, zajímavých obrazů skutečnosti. Stále si myslím, čím levnější film, tím lepší...(13.1.2012)