Reklama

Reklama

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Potěšilo mě, že se na oblíbeném titulkovém serveru nedávno objevily české titulky k dalšímu televiznímu filmu od Michaela Hanekeho. O něco méně již film samotný. Rozmělněná psychologická mozaika na pozadí situace v poválečném Německu mě až na několik scén příliš nedokázala oslovit. Asi hned tak nezapomenu na scénu s lepením domků ze sirek, který staví zestárlý manžel s obrovským zápalem, zatímco z rozhovoru s jeho ženou v té samé chvíli je slyšet a cítit, jak se jejich vztah naopak neúprosně rozpadá... Tahle scéna mi připadala geniálně promyšlená a zároveň pocitově skoro až zdrcující, stejně úderně záhy poté na mě zapůsobilo rodinné drama u vánočního stromku včetně následovního vyvrcholení (...nechci spoilerovat). Podobně uzemňující je i závěr, kdy ačkoliv se film z poměrně depresivního černobílého obrazu překlopí do barev, stává se svým sdělením ještě smutnějším, neboť ukazuje jednu z mála radostných chvilek manželství ústředních postav, která už je dávnou minulostí... Nicméně škoda, že takhle silný nedokázal být tento mozaikovitý film po celou dobu. Své umělecké kvality rozhodně má, na můj vkus mezi tím až příliš často plynul ve znamení nicneříkajících útržků v doprovodu dobových songů. [55%] ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné dílo pojaté jako protiklad k Manželství Marie Braunové: zatímco Fassbinderova hrdinka buduje hospodářský zázrak a vítá navrátilce ze zajetí jako zámožná žena, ta Hanekeho se soustřeďuje na svůj osobní, milostný život a svého muže, který se vrátil jako psychická troska, přijímá s rozpaky...Ojedinělý komentář: https://books.google.cz/books?id=8DX5XtkITqoC&pg=PA200&lpg=PA200&dq=fr%C3%A4ulein+-+ein+deutsches+melodram&source=bl&ots=EYdCjz2ZBc&sig=ACfU3U27U1IzkhBsxJdsRP5MHxnEmyBJdA&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwja26zX1KjjAhUJZVAKHdAuDRs4ChDoATAFegQICRAB#v=onepage&q=fr%C3%A4ulein%20-%20ein%20deutsches%20melodram&f=false ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Má to pár silných scén, které si z toho budu pamatovat (domek ze sirek, dárky...) a taky je to celkem dobře zahrané a natočené. Ale jinak si nemůžu pomoct, vůbec jsem se do toho nedokázal dostat a až na ty silné scény mě to hlavně nudilo, takže z toho moc pozitivních dojmů nemám. A celkem mě to mrzí, jelikož určité kvality ten film rozhodně má, jen šel jaksi mimo mě. Lepší 2* ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama