Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do malé vesnické prodejny Jednota přijíždí čerstvě vyučená prodavačka na výpomoc. Je sem poslána za trest, coby problémové děvče. V té chvíli ještě nikdo netuší, že vedení plánuje prodejnu úplně zrušit. Zakrátko si ale s nemocnou, letitou vedoucí prodejny padnou do oka a ukáže se, že vlastně vůbec problémová není. A když se dozví, že prodejna má být zrušena, zapojí se do boje o její zachování s tím, že by ji pak po nemocné vedoucí ráda převzala. (Amper01)

(více)

Recenze (11)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Prej na tom trhne půlku moskviče." Aj o takejto zaujímavej mernej jednotke sa dopočujeme v tomto ostravskom televíznom filme. Do zapadnutej dedinskej Jednoty prichádza mladá nafučaná predavačka/spisovateľka Fuchsová. Odstup jej dlho nevydrží a padne si do oka so svojou novou tesne preddôchodkovou vedúcou/trubačkou Kreuzmannovou. Okolo sa ešte obšmieta vyslúžilý lekár po infarkte Řehák a jeho synovec Bábek, ktorý ponechal Zuzanu vo fontáne a momentálne to, opierajúc sa o palicu, hrá na Reskátora. Jedná sa taktiež o vyučeného predavača, takže to medzi ním a mladou už nenafučanou zaiskrí a plánujú, ako nechajú zapadákov zapadákovom a profesijne sa uplatnia v novom Priore v krajskom meste. Nakoniec nájdu zaľúbenie nielen v seba, ale aj okolitom kraji a rozhodnú sa svorne bojovať proti depopulácii vidieka a odľudštenej konzumnej kultúre. Miestami nie úplne uveriteľná, ale veľmi milá inscenácia podľa môjho gusta. Mierne výhrady by mohli byť k niekedy kostrbatým dialógom, ktoré sú navyše občas nahrávané bez postsynchrónov vo vetre. PS: Budovu v ktorej vo filme sídli Jednota aj autobusovú zastávku Morávka-Úspolka z úvodu sa mi podarilo nájsť v Google Street View. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Televizní hra o lidech, kteří propadli kouzlu svého povolání? Distributore, ty už jsi zase měl svůj den, viď? To je obsah jak noha. Tohle by se mohlo napsat jako součást propagačního materiálu k náboru zaměstnanců nebo učňů. Je to obyčejný film o obyčejných lidech na zapdlé vesnici, kde středobod dění tvoří maličká prodejna a její "majitelka" Alena Kreuzmannová, co hraje na trubku a svolává tak lidi z okolí do obchodu. Taky znám jednu takovou šumavskou prodejničku. Nakupování je tam moc příjemné. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ti zvukaři snad na postsynchronech chrápali nebo co. Nemám nic proti zurčícímu potůčku, nebo větru, ale když to přehlušuje dialogy, nebo trvá dlouho, je to k ničemu. Mám rád ostravský kraj, někdy je tu nářečí trochu slyšet, ale ne ode všech. Když to vezmu kompletně, tak mohu dát plus právě za toto a snad námět. Jinak to nebylo nic moc. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní film odehrávající se na Frýdeckomístecku v podhůří Beskyd. Příběh se věnuje malému obchodu s potravinami, který je v této malé obci otevřen a o který se mnoho desítek let oddaně stará Žofie Cimerková (A. Kreuzmannová), která prodejnu zdědila po dědečkovi. Na výpomoc jí přijíždí vyučená prodavačka Markéta (neznámá P. Fuchsová), kterou provází pověst problémového děvčete. Ve stejné době se u strýčka F. Řeháka, který si na důchod koupil v okolí chatu, ubytuje mladý vyučený prodavač, Markétin spolužák Eda, kterého velmi zdařile zahrál J. Bábek. Od začátku je mezi mladými lidmi cítit jakési erotické pnutí, které vyvrcholilo Edovou noční návštěvou v Markétině komůrce, kam za ní vylezl po žebříku. Mladí vyučení prodavači se těší, až dostanou místo ve velkém městském obchodu, avšak v průběhu času přicházejí opuštěné vesnické prodejně se všemi svými specifiky na chuť. V okamžiku, kdy starou paní Žofii doženou zanedbávané zdravotní problémy, se zjistí, že na vyšších kompetentních místech se rozhodlo, že se prodejna zavře a zásobování potravinami bude obsluhovat pouze pojízdná prodejna. Mladý pár, z nichž zejména dlouhovlasý J. Bábek příjemně upoutal mou pozornost, se rozhodne, že nenechají prodejnu padnout a budou v ní společně pracovat místo paní Cimerkové. Příběh této televizní hry z Ostravského studia s J. Bábkem od režiséra B. Jansy o lidech, kteří propadli kouzlu svého povolání, je dosti jednoduchý, ale přesto jsem ho sledoval se zalíbením. To zalíbení bylo o to větší, když jsem tento snímek porovnal s filmem, který jsem sledovat o den dříve (Tenkrát v Holywoodu), a uvědomil si, že herecky se mi J. Bábek líbil více než Pitt s DiCapriem dohromady. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Beskydech. Filmová Jednota bývala v Úspolce, části obce Morávka. (rakovnik)

Reklama

Reklama