Reklama

Reklama

Árie prérie

  • USA Song of the Prairie
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Western
Československo, 1949, 23 min

Obsahy(1)

Jeden z mála českých westernů, byť loutkový, získal v roce 1955 cenu BAFTA za nejlepší animovaný film. Proradný desperát s tlupou hrdlořezů usiluje o krásnou ženu a bednu se zlatem, které převáží dostavník kočírovaný věčně opilým vozkou. Naštěstí je nablízku chrabrý hrdina se svým věrným ořem. Film s muzikálovými prvky později posloužil jako předloha pro dnes mnohem známějšího hraný snímek Limonádový Joe aneb koňská opera. (J.Connor)

(více)

Recenze (35)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Opravdu výtečná parodie na westerny, která využívá snad všechna osvědčená klišé (jízda na koni pozpátku, triky s pistolí...). Na loutkový animák musím vypíchnout skvělou akci, především kráčení na propastí a následné drama na laně. A hudbu snad ani zmiňovat nemusím...ta je zmíněná už v názvu filmu a to bohatě stačí. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Přišel on, mého srdce šampion : ideální westman:-)! Zpívající kovboj v nejlepší loutkové parodii westernů. Prousmívala jsem se tímhle akčním filmečkem od začátku až do konce. Song of the Prairie: Oldřich Dědek (tenor buffo) & Slávka Procházková (soprán), Trnkův "Malej Limonádník" je kouzelnej! https://www.youtube.com/watch?v=sHrerIyhylk ()

Reklama

Merkin 

všechny recenze uživatele

Na začátku všeho bylo slovo, v tomto případě slovo Jiřího Brdečky, jenž dal vzniknout textu Limonádového Joea. Ten napřed vycházel na pokračování v literárním časopise Ahoj a později se dočkal i knižní podoby a divadelního zpracování. Lehkost, vtip a elegance Brdečkova příběhu následně zaujaly Jiřího Trnku, všestranně nadaného výtvarníka, který vytvořil vskutku nekonvenční snímek s hlavními hrdiny "na nitkách". Nakonec se oba pánové setkali, a to ve tvůrčím týmu slavné filmové verze Limonádový Joe aneb Koňská opera, Brdečka jako scénárista a Trnka jako animátor, oba pod taktovkou režiséra Oldřicha Lipského. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Ty jeho minifilmy na jakékoli téma jsou prostě nehorázně poetické, jak řemen! Je mi opravdu líto dnešních dětí s těmi jejich chujovinami typu Ledové království, Mončičáci z Francie apod. cgi sračky, které si za 10 let (a to ještě přidávám), nikdo nebude pamatovati. A taky, proč by měl??? Ano, kdysi před 300 lety, jsme byli triková/loutková velmoc. To uznával jakou danou věc, celý svět. Ta doba je už samozřejmě nenávratně pryč. Když se omylem podívám na čt:D/art, nebo jak se tomu nadává, chce se mi zvraceti nad těmi kokotinami pro (asi) děti z Itálie, Francie a bohužel i z Británie.:( O naší produkci, raději nepsat. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Árie prérie je lahodnou loutkovou groteskou z výrobní dílny Jiřího Trnky. Jiří Brdečka měl přirozené sklony ke zlehčování a eleganci parodické nadsázky, jeho Limonádový Joe už byl tou dobou na světě (já se jeho čtením a doprovodným obrazem pokaždé zajíkal a kochal). Jiří Trnka vybudoval zábavu z kamarádovy invence, z vlastního stylu výtvarného svérázu a chytlavého popěvku Jana Rychlíka Sou fár tu jú aj mej v podání Slávky Procházkové a Oldřicha Dědka. Árie prérie je podařenou zábavou sehrané dvojice animované tvorby Trnka - Brdečka. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama