Reklama

Reklama

Kde pramení Amazonka

(TV film)

Obsahy(1)

Dokument z roku 2001 má značně nadčasové téma. Největší světovou řeku poprvé zmapoval trutnovský rodák Samuel Fritz. Po třista letech se vydala po jeho stopách česká vědecká expedice, aby pomocí nejmodernější techniky některá Fritzova měření opravila. Její úspěch nyní zpochybňují američtí badatelé, kteří odjeli do stejné oblasti. Kde jsou skutečné prameny Amazonky a jak se vyvíjí mezinárodní vědecký konflikt, o tom vypráví dokument Vladimíra Šimka z r. 2001. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

subic 

všechny recenze uživatele

Taková zajímavost, rok 2001 byl první rok, kdy byla americkou armádou odstraněna umělá odchylka z GPS, se kterou se měřilo v civilním resortu s přesností na desítky a stovky metrů, ale od té doby se dá měřit velmi přesně i na mm. Takže nejen polohově, ale i výškově mohli nyní zaznamenat všechny nalezené prameny. ()

mokrasek 

všechny recenze uživatele

Hydrologická analýza zdrojnic nejvodnatější a nejdelší řeky Amazonky, provedená týmem expedice badatelů přímo v terénu! Shlédnuto na ČT2 shodou okolností dnes, t.j. dne 20. 4. 2013 od 10:35 hod. do 11:05 hod. Hlavním příspěvkem v teoretickému sporu našich badatelů je ten, že největší tok světa nemá jednoznačně určený pramen, ale je třeba hovořit o pramenné oblasti. Vyvrací předešlá jednoznačná tvrzení a vžité údaje. Jde o transparentní a kompletní shrnutí všech naměřených výsledků, které jsou v případě rozporů ze strany jiných vědců přezkoumatelné. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezké. Nostalgické. Proč kácí Amazonii když máme změny klimatu, je tam kyselá půda a nedá se tam nic pěstovat? Kvuli krátkodobému zisku za dřevo a pastviny kvůli megakatastrofickému růstu obyvatel Země. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama