Reklama

Reklama

Román s basou

  • angličtina Story of the Bass Cello
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní
Československo, 1949, 13 min

Obsahy(1)

Příběh muzikanta, jenž na basu hrál a jednoho slunného dne okoupat do rybníku se šel, kde na břehu dřímat krásnou kněžnu viděl .. (ČSFD)

Recenze (10)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Podle povídky-humoresky od A. P. Čechova. Lehká lehce posmutnělá povídka, kde se hudba od Václava Trojana dostává přímo do centra dramatické zápletky. A zároveň se jedná i o Trnkův první film ve kterém použil vyprávěný komentář který zde čte tak trochu netypicky Jan Pivec. Mimo to viděl jsem českou i anglickou verzi, v té anglické se vůbec nemluvilo a ještě k tomu byli poněkud upraveny titulky a v té české zas byl v titulcích uveden komentář Jana Pivce, a ne jak zde bylo naspáno Miloše Nedbala. Film do kterého se musíte vžít naplno, abyste jej správně pochopili. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, námět má vtip, však je to Anton Pavlovič Čechov, ale přeci jenom bych od spolupráce Trnka-Pivec čekala cosi víc. Něco až nadlidského. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Půvabně animovaný film, vystihující jímavou a zneklidňující hořkost Čechovových povídek jako křehkou architekturu lidské trapnosti. Za hranicemi úzkého civilního, uzurpujícího si morálkou veškerou tělesnost, se rozléhají netušeně široké dálky skutečného Já, po nichž se však může rozeběhnout jen ten, kdo zešílel nebo kdo se navždy ztratil, proměněn v přízrak či legendu. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, to je jedna z hlavních věcí, která mě na filmu zaujala.. A ty nahé loutky, ty byly dokonalé! Líbil se mi i konec v první polovině filmu, to bylo prostě originální :) Sice mi trochu nesedl hlas vypravěče, ale stejně to nízké hodnocení filmu nepobírám.. Mně se tedy líbil.. A dost! :)) (Shlédnout můžete zde.) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Lepší propojení hudby s filmem než v případě snímečku "Legenda o sv. Prokopu". Líbí se mi, jak Jiří Trnka věděl, že méně je někdy více, což v případě tohoto krátkého animovaného filmu platí o slovech. Moc se zde nemluví, ale to nevadí, protože animace sama řekne dost. Loutky jsou i pro mě trochu snesitelnější, ale pořád mi přijdou takové bramborovité. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Román s basou je škádlivě sarkastickým loutkovým filmečkem podle anekdotické jednoaktovky Antona Pavloviče Čechova. Vedením a výtvarným svérázem očaruje Jiří Trnka, Václav Trojan přidal ruské hudební noty a Jan Pivec lehký průvodní komentář ke všemu humornému laškování. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Neznám předlohu, takže nevím nakolik mohu hodnotit objektivně, ale přišlo mi to takové strašně nepřirozené, podivná kompozice obrazu a animace zde také zrovna neválí první ligu. Poetika byla dobrá do prvního konce, pak jsem se v tom ztratil. *** Ve zkratce: Prostě muzikant a kněžna a několik konců a tu basu jsem skoro neviděl. ()

Reklama

Reklama