Román s basou
Československo, 1949, 13 min
Jiří TrnkaHudba:
Václav TrojanHrají:
Jan PivecObsah
Příběh muzikanta, jenž na basu hrál a jednoho slunného dne okoupat do rybníku se šel, kde na břehu dřímat krásnou kněžnu viděl .. (AngelAngie)
AngelAngie
Krásné!(2.8.2008)
Karlos80
Podle povídky-humoresky od A. P. Čechova. Lehká lehce posmutnělá povídka, kde se hudba od Václava Trojana dostává přímo do centra dramatické zápletky. A zároveň se jedná i o Trnkův první film ve kterém použil vyprávěný komentář který zde čte tak trochu netypicky Jan Pivec. Mimo to viděl jsem českou i anglickou verzi, v té anglické se vůbec nemluvilo a ještě k tomu byli poněkud upraveny titulky a v té české zas byl v titulcích uveden komentář Jana Pivce, a ne jak zde bylo naspáno Miloše Nedbala. Film do kterého se musíte vžít naplno, abyste jej správně pochopili.(5.4.2007)
Krissty
Skvělá hudba, to je jedna z hlavních věcí, která mě na filmu zaujala.. A ty nahé loutky, ty byly dokonalé! Líbil se mi i konec v první polovině filmu, to bylo prostě originální :) Sice mi trochu nesedl hlas vypravěče, ale stejně to nízké hodnocení filmu nepobírám.. Mně se tedy líbil.. A dost! :)) (Shlédnout můžete zde.)(4.2.2012)
Braddy
Beze slov a přitom ten film dokáže říct mnoho.(22.1.2005)
Master19
Komentář poněkud nepoeticky čte pan Nedbal, ale co mě dostalo jsou nahé loutky, to se opravdu jen tak nevidí.(15.3.2007)
Oogi
Neznám předlohu, takže nevím nakolik mohu hodnotit objektivně, ale přišlo mi to takové strašně nepřirozené, podivná kompozice obrazu a animace zde také zrovna neválí první ligu. Poetika byla dobrá do prvního konce, pak jsem se v tom ztratil. *** Ve zkratce: Prostě muzikant a kněžna a několik konců a tu basu jsem skoro neviděl.(23.4.2011)
Evosheek
Trnkova výtvarná poetika a Trojanova poetika hudební jsou tu v dokonalé symbióze s poetikou textu A.P.Čechova(25.7.2004)