Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 2

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (92)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Rodinný dobrodružný film o pátrání skutečností, že na určitém území byli Vikingové. Příběh je napsaný se zaměřením pro mladé diváky a svou zábavností a dobrodružstvím umí zaujmout. Jenomže pozor na druhou polovinu snímku, který se náhle mění v děsivý ekohoror byť nekrvavý. Jestli to má být fantasy motiv, když se do děje odehrávajíc se někde v podzemí najednou vrazí monstrum všechny ohrožující, tak v tomto případě se dosti a zbytečně tlačilo na pilu. CGI efekty jsou povedené a příběh jako takový je za použití nadpřirozených prvků dramatický a vcelku i napínavý. Pro svou jednoduchost a nadhled by nadchnout mohl, ale i když to ze začátku skutečně vůbec nevypadá, pro dětské diváky to opravdu není. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet NOK 38,5miliónaTržby USA $1,369Tržby Celosvetovo $3,721,345▐ Nórsky Relic, ktorý mohol dobrý béčkový dobrodružný horor ale je to až moc laxne podané aby to mohlo viac strhnúť. Námet a potenciál to malo dobrý ale ... ako býva zvykom odflákle. /40%/ ()

Reklama

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Od tohoto jsem čekal mnohé, neboť předešlý norský kousek s tak trochu podobným námětem - Lovec trolů (2010) - mě vyloženě nadchl. A nezklamal jsem se.ani tentokrát, i když do plné palby zde přeci jenom dost chybí. Norové mají tu výhodu, že se můžou ponořit do své mytologie a vždycky něco kloudného vyšťourat. A když jim to ukousne hlavu, pro náročného diváka jedině dobře. Neřičel jsem u toho nadšením jako před třemi lety u Trolljegeren, ale užil jsem si náramně. Je zřejmé, že to jde i bez miliard, provařených obličejů a ultrasupermega efektů. --- U takových filmů si vždycky vzpomenu na pana Vorlíčka a jeho vysvětlování, proč jeho poslední opus magnum Saxána a Lexikon kouzel a triky v něm vypadají jako vytažené z řitního otvoru osmibitového zázraku Didaktik Gama. Tvůrci Gåten Ragnarok prostě věděli na co z hlediska efektů mají, z filmu je to jasně cítil, ale rozhodně z toho není triková sečka na úrovni druhé poloviny 90. let. --- Dávám 4* a s potěšením sleduji, že moje hodnocení film posunulo do červených čísel, kam podle mě patří. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z potenciálu krásnej nórskej prírody sa nedá ťažiť celý film, občas treba zaujať aj niečím v scenári a to sa tu nestane bohužiaľ ani raz. Občas poteší budovanie napätia, ale ani v jednom prípade to nevyústi v nič...proste v nič. Po trikovej stránke to Nóri zvládli skoro až áčkovo, ale zase sme pri tom, že forma nedokáže nahradiť obsah. I keď vieme, že sa to oddeliť nedá, tak pri takomto neambicióznom filme o nejakom vyjadrovaní obsahu pomocou formy sa hovoriť nedá. Na nedeľné dopoludnie fajn, ak pri tom varíte alebo vysávate. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Musíte pochopit....... Námět o Ragnarogu ja podařený, má to své napětí, pár lekaček, ale samotné zpracování má díry a logické trhliny, které se nedají přehlédnout, ikdyž by možná divák i chtěl, je přehlídnout.CITÁT - Zaseklo se to......... Celkem mě překvapilo, kam až se může dostat myšlenka o konci světa. Že příběh zabloudí až někam do zoologie, to mě nějak nenapadlo. Vlastně ta obrovská myšlenka se ztrácí někde v lokačním dramatu. Nejhorší moment byl ten, když se horolezecká skoba rozhodla sama se rozepnout, to byla síla. A nejhorší na tom jE....POZOR SPOILER - že Ragnarog zničí tvrdé jádro Vikingských bojovníků, hrdinnou část Sovětské armády, ale Norská rodina se dvěma dětma mu unikne - KONEC SPOILERU. Dá se na to koukat, existuje spousty horších filmů, a tak se trochu obrňte, nebudete se nudit. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Had, který je ve snímku vyobrazován je Jörmungandr, známý také jako Midgardsormr neboli světový had z norské mytologie, který obepíná celý svět. Při konci světa (ragnarök) má vylézt ze dna oceánu, způsobit tak obrovské záplavy a nakonec zemřít v souboji s Thórem, který je ale také smrtelně raněn. (Perth)
  • Při cestě lesem k jezeru je v pozadí vidět několik dubů. Vzhledem k tomu, že se film odehrává ve Finsku na hranicích s Ruskem, je tamní podnebí pro duby příliš chladné. To naznačuje, že scény byly natáčeny jižněji. (Johnny.ARN)
  • Ragnarok je název, kterým předkřesťanští Seveřané označovali konec svého mýtického cyklu, během něhož je vesmír zničen a následně znovu stvořen. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama