Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 1

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

verbal 

všechny recenze uživatele

Jurský fjord aneb co žralo Vikingy ve Finmarku. Pohodová a dobře natočená jednoduchá báchorka i pro mentálně postižené rodiny o tom, že není zdravé sahat Tyranohadovi na vejce, které chybělo jen pár krvavě nakousnutých otravných dětí a kozy nějaké odpudivé Norky. Jo, a jako místní pyšní lingvisté jsem zapomněl dodat: Viděno v norském znění se švédskými titulky k filmu Terminátor 3!! Tak doufám, že mi něco neuniklo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet NOK 38,5miliónaTržby USA $1,369Tržby Celosvetovo $3,721,345▐ Nórsky Relic, ktorý mohol dobrý béčkový dobrodružný horor ale je to až moc laxne podané aby to mohlo viac strhnúť. Námet a potenciál to malo dobrý ale ... ako býva zvykom odflákle. /40%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCEME SE DOZVĚDĚT, CO TADY VIKINGY, PŘED TISÍCI LETY, POTKALO.“… /// Sigurd natrefil na indicie, že by sám Indiana Jones vokamžitě sbalil kufr. Proto balí parchanty a vyrážej na archeologickou cestu, která nevede do středu Země, nýbrž k jezeru, který obývá příšera z Jurskýho parku… Dobrodružná podívaná pro rodiče a starší potomky, jenž by klidně mohla běžet v kinech a nikdo by se u toho neunudil xsmrti. Je to totiž asi tak 756x zajímavější (možná i 757x…) než ta píčovina s Kopím osudu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád příšery, co nerozlišujou národnosti a žerou se stejnou chutí jak Vikingy, tak i Rusáky. 2.) Nebál jsem se s děckama navštívit park Jurský, nevystraší nás ani hvozd Norský! 3.) Thx za titule ,,Sizok“. (S těma švédskejma to fakt nešlo!) /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

JFL 

všechny recenze uživatele

(Nejen) populární kinematografie je jako had, který se kouše do ocasu. Každá nová generace filmařů zákonitě vychází z toho, na co sami během dětství a dospívání koukali, přičemž si prvky a motivy minulých desetiletí aktualizují pro sebe a nové generace. Poprvé se tato tendence výrazněji objevila na přelomu 70. a 80. let, kdy snímky hojně reflektovaly populární a brakové žánry 50. a 60. let - ať už přímo jako retra "Pomáda" či "Streets of Fire" nebo pouze formou tematické inspirace a aktualizace, jako tomu bylo v tvorbě nejvlivnějšího populárního režiséra doby, Stevena Spielberga. V současnosti jsme dospěli do fáze, kdy generace odchovaná na popkultuře 80. let dostává prostor realizovat své vize inspirované ikonami dětství. Po "Super 8" a před "Earth to Echo" tu tak máme norskou variaci na ikonické filmy Stevena Spielberga, potažmo Amblin Entertainment. "Ragnarok" konkrétně čerpá z Indiana Jonese, Juského parku a Rošťáků, přičemž půdorys rodinných dobrodružných filmů prodchnutých fantasknem ozvláštňuje severskými legendami a historií. Na rozdíl od spielbergovských klukovin tu výraznější roli hrají ženské postavy a motiv utužující se rodiny typický pro soudobou skandinávskou produkci pro děti a mládež. Paradoxně ale tyto prvky nejsou dostatečně rozvedeny, takže ve výsledku vyprávění leží na bedrech ústřední postavy otce a archeologa Sigurda, v čemž spočívá jediný nedostatek jinak precizně natočeného filmu plného napětí, dobrodružných eskapád a nadreálné mytologie. Namísto indianajonesovského zacílení na jednu postavu by filmu prospělo větší rozprostření pozornosti na rovnoměrně profilované postavy v kolektivu ala "Jurský park" či "Rošťáci". Na druhou stranu možná dramatický oblouk otce, který znovu v očích svých dětí nabývá roli hrdiny, je adekvátní aktualizací předestřených inspirací pro dobu krize tradiční rodiny. Ve finále však film spíš vyvolává otázku po tom, jak bude za třicet let vypadat „popkultura na čtvrtou“, neboli filmy vytvořené jako pocty filmům inspirovaným filmy, jež vycházely z filmů dávno minulých generací. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Začiatok bol celkom fajn. Príprava na hľadanie pokladu, tajomná legenda a všetko okolo nej dokázali navodiť tú správnu dobrodružnú atmosféru. Neskôr dejovej linke došiel dych a stratila svoje čaro. Na druhú stranu hadík bol celkom fajn a našlo sa tu aj trocha napätia. Škoda toho konca, zdal sa mi nedorobený a halabala odbitý. Na slabší priemer to však stačí. 55/100 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Indiana Jones říznutý Godzillou. Dobrodružný film, ze kterého se vyklube něco zcela jiného, než na co ze začátku vypadá. Vlastně nevím, co mi na něm vadilo, protože špatnej nebyl... Byl moc rodinný? Nedokázal mě pořádně vtáhnout do děje? Nedokážu říct. Možná mohl občas víc tlačit na pilu. Hudba dobrá, záběry přírody taky. # [monitor, 5.1, EN sub] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z potenciálu krásnej nórskej prírody sa nedá ťažiť celý film, občas treba zaujať aj niečím v scenári a to sa tu nestane bohužiaľ ani raz. Občas poteší budovanie napätia, ale ani v jednom prípade to nevyústi v nič...proste v nič. Po trikovej stránke to Nóri zvládli skoro až áčkovo, ale zase sme pri tom, že forma nedokáže nahradiť obsah. I keď vieme, že sa to oddeliť nedá, tak pri takomto neambicióznom filme o nejakom vyjadrovaní obsahu pomocou formy sa hovoriť nedá. Na nedeľné dopoludnie fajn, ak pri tom varíte alebo vysávate. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Severská kinematografie mě nejednou mile překvapila, a tak jsem si říkal, že se podívám na Ragnaroka, nicméně zdejší hodnocení není moc daleko od mého osobního mínění o filmu po tom, co jsem ho zhlédnul. Nápad to byl rozhodně dobrý, líbilo se mi například prolínání dvou časových linií na počátku filmu. Nicméně mě na druhé straně vcelku iritovalo herecké obsazení (zejména děti) a skutečnost, že se ona bájná příšera ve filmu ukázala pořádně tak dvakrát a udělala jen takové bu-bu-bu. Snímek, od něhož jsem si sliboval víc, jakožto milovník monster-movies, a proto jsem byl na konci zklamán. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Velké rozčarování. Gåten Ragnarok je totiž tak nechutně středoproudový film, že jsem se během jeho sledování musel běžet na hajzl několikrát vyzvracet, sic bych se zalknul trapností. Žádná vikingská mysteriózní řežba s koulema jako tenisáky, jak jsem si přál, ale eunušská rodinná pohádková špílbergovština par excellence. Ale ona středoproudovost má i své malé plusy - třeba kamera neskáče v rukou jakéhosi naspeedovaného trotla, ale je (aspoň většinou) zenově pomalá a klidná. A hlavně jsem se z norského Finnmarku (nebo snad Finnmarky?) před týdnem vrátil, a tak jsem v rozžhavené Praze nostalgicky zavzpomínal na nordickou krajinu a bílé noci vysoko za polárním kruhem. Takže když si vypnete zvuk, abyste nemuseli poslouchat hollywoodsky slizkou hudbu, vypnete si i titulky, abyste nemuseli číst slabomyslné dialogy, a budete se očima vyhýbat pohledům na dementní děj, najde se ve filmu několik málo hezkých severských záběrů, které by vás mohly potěšit. A snad vám nebude příliš vadit, že se (podle vegetace) některé z nich natáčely mnohem jižněji, než ve východním Finnmarku). No... Popravdě pokud nejste děti, nebo nemáte děti, nebo nemáte rádi hnusného kýčaře Špílberga, tak se vlastně na tenhle ohavný film radši ani nedívejte. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na klasický rodinný film příliš drsné a na klasický thriller alá Jurský park zase málo. Nicméně Norská krajina je krásná, had byl povedený a navíc vše se tu motalo na základě vikinských artefaktů a to mě baví. Nic, nad čím bych dlouhodobě plesal, ale na jedno shlédnutí se jedná o příjemné pokoukání. 60% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Musíte pochopit....... Námět o Ragnarogu ja podařený, má to své napětí, pár lekaček, ale samotné zpracování má díry a logické trhliny, které se nedají přehlédnout, ikdyž by možná divák i chtěl, je přehlídnout.CITÁT - Zaseklo se to......... Celkem mě překvapilo, kam až se může dostat myšlenka o konci světa. Že příběh zabloudí až někam do zoologie, to mě nějak nenapadlo. Vlastně ta obrovská myšlenka se ztrácí někde v lokačním dramatu. Nejhorší moment byl ten, když se horolezecká skoba rozhodla sama se rozepnout, to byla síla. A nejhorší na tom jE....POZOR SPOILER - že Ragnarog zničí tvrdé jádro Vikingských bojovníků, hrdinnou část Sovětské armády, ale Norská rodina se dvěma dětma mu unikne - KONEC SPOILERU. Dá se na to koukat, existuje spousty horších filmů, a tak se trochu obrňte, nebudete se nudit. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru rodinný film, tj. dobrodružný příběh pro větší děti, v krásné přírodě se to dá v pohodě zvládnout, ovdovělý archeolog se dvěma potomky na prázdninách pátrá po bájném vikingském pokladu.. Sympatický herecký ansámbl příběhu výrazně pomáhá, zejména Pål Sverre Hagen a Sofia Helinová to příjemně podepřeli svou účastí.. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Vzpomeňte sio na jakýkoliv béčkový trhillerohorror o tom, jak někdo najde jakýsi neznámý či domněle vyhynulý druh tvora, který pak všechny vůkol loví, zabíjí a žere. Tak tady to máte znovu, tenntokráte v norské réžii a z nějakého divného důvodu to ze začátku vypadá spíše jako rodinný film, protože papík vědec s sebou všude tahá svoje dvě malé děti, přičemž cérka z papínka není moc nadšená a tady k sobě budou hledat cestu. Z nějakého důvodu mi to připomínalo Jurský park. Tedy Jurský park poté, co jste ho už 5x viděli a také je je už stejně starý. Prostě takový dnes už dost laciný námět líznutý středověkou vikingštinou a s nesmyslně přivázanými dětmi hlavnímu hrdinovi na krku. ~ PS: Jako poselství pod čarou tam asi mělo být něco ve smyslu "Někteří nezodpovědní chlapi by neměli být otci" nebo tak nějak, zjevně. Protože co udělám sám se dvěma malými dětmi? No vezmu je na dobrodrůžo cestu pustinou do kelu, kde o nás nikdo neví. Good idea. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rodinný dobrodružný film v norském stylu. 1) Horská dráha emocí? Stmelení rozvrácené rodiny? No to mě podrž. 2) Spoiler. Film je klasické dobrodružství až do okamžiku, kdy herce začne pronásledovat místní lochneska. Závěrečný boj o přežití už patří do jiného žánru. 3) Nepřekvapí nelogičnosti ani žánrová klišé. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

No ty vole, Saga Noren Länskrim Malmö dokáže mít emocionální vztah s dětmi! Žánrové protnutí pseudosurvival pseudohororu a rodinného filmu se sice k sobě hodí asi podobně jako sardinky k makovému závinu, ale díky norské produkci z toho fiasko nebylo (které by při produkci americké nastopro nastalo). Scénář jednoduchý a převídatelný, ale to mi moc nevadilo, navíc když se člověk přenese přes tu určitou rodinnou patetičnost, tak se v rámci kryptozoologických filmů jedná i o lehký nadprůměr, řekl bych. Navíc hezké severské prostředí podpořené příjemnou kamerou. Líbilo se mi to více než námětem i prostředím podobný Lovec trolů. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Podľa názvu a plagátu som celkom naivne, očakávala poriadnu vikingskú režbu, po ktorej budem ešte 2 dni kričať zo spánku hrôzou. Dostala som čajíčkový TV film, ktorý musel nudiť aj 10 ročné deti. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Bylo to vlastně dost pitomý, ale nakonec i celkem zábavný. A Sofii Helin navíc podezřívám, že ten aspergerův syndrom nehraje. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Do půlky filmu celkem v pohodě,archeologie,mystika,vikingský tajemství.Navíc tajemná výprava do srdce severský přírody.Jo,ten začátek se povedl.Dobrodružství jak má bejt.Ale pak se to změnilo v jeden známej film vod Spielberga,a celý to šlo do kopru.40%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O jedné nadmíru rozzlobené veliké mamince. A taky o jednom dosti nezodpovědném ovdovělém tatínkovi, který sebere své dvě nezletilé ratolesti a společně se dvěma dalšími individui dobrodružné povahy a jedním místním průvodcem podnikne prázdninovou výpravu na území nikoho, aby se cele věnoval pátrání po tajemném vikingském pokladu. Jenomže ... jak už to tak bývá, nalezne něco zcela jiného. Příběh "Ragnaroka" si neuměle hraje na Indyho, ale přitom neprohrává díky řekněme ne zcela originální zápletce - ke dnu ho posílá její zpracování, které pochází z laciného kraje, je na štíru s logikou a přitom neprojevuje žádnou přehnanou snahu, o kreativitě ani nemluvě. A tak se stává jen podřadným a trochu nezáživným béčkem na jedno podívání. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Maminka je po všech stránkách sympatická - a krom toho i neobyčejně inteligentní ... ví, koho sežrat a koho nesežrat. ()

Reklama

Reklama