Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

claudel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První republiku hodnotím velmi pozitivně, ale samozřejmě jako značná část zdejších uživatelů k ní mám i některé výhrady. Nejprve pozitiva. Vystižení dobové atmosféry, kostýmy, výprava, to vše je na jedničku s hvězdičkou. Herecké výkony bez pořadí Koleník, Holub, Vlasák, Vyorálek, Nová, Kříž vynikající. Scénář - detektivní linie velmi povedená, duchařská linie solidní. Já jsem si detektivní linii sám bohužel pokazil nechtěně, jelikož jsem předem znal nedopatřením vraha. I přesto bylo zajímavé sledovat vyšetřování a hlavně dumat nad motivem a okolnostmi vraždy. Teď negativa. Milostná zápletka, ta je jako vystřižená z červené knihovny, telenovely nebo nejposlednějšího braku. Nevím, jestli by to za První republiky takhle mezi jednotlivými hrdiny mohlo dopadnout. Otravné postavy, které mě velmi iritovaly - Studenková, Dvořák, Medvecká. Některé akční sekvence. Celkový dojem převažuje ovšem kladný a těším se na druhou sérii. V současné produkci českých televizí je První republika stále krásně nad průměrem. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Co čekáte? Volné pokračování F.L. Věka? Tak si přečtěte Jiráska, když se vám to nelíbí. Zaráží mě, jak se lidi neumí na ten seriál dívat. Srovnávají ho se současnou tvorbou a nahlížejí na něj současnýma očima s moderním pohledem. To prostě nejde. Tenkrát byla doma jiná, pokud si to divák neuvědomí, nemá šanci se bavit. Že si stěžujete na výkon Plánkové? Ženy prostě byly ty hezké pokorné paničky, které nepracovaly. Ne v takových rodinách, jakou se snaží ČT podat současnému divákovi. Kdyby mluva byla jako tehdy, tak se na to nebude dát dívat. Jak říkám, když si tak moc stěžujete, tak si přečtěte Jiráska. Ono se totiž pro lidi očividně dost těžko něco natáčí. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaný seriál jen naznačuje své možnosti a posléze kvalitou padá na nesmyslné duchařské zápletce a ulpívání na rodinném mikrokosmu. Samoúčelně a retardačně působí i sama kriminální zápletka; její založení i rozplétání jsou okaté a scénáristicky až fatálně nezralé. Mnohé o kvalitě naznačuje i samoúčelné kochání se "zlatými scénkami" z kabaretů a pohostinských podniků pro tzv. lepší společnost. Bolí z toho hlava. O to méně je tam skutečného děje a skutečné prvorepublikové atmosféry prvních měsíců republiky. Škoda zmařené příležitosti. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Žel jsem trochu v rozpacích jak hodnotit cukrové balení První republiky, jenž působí mírně řečeno drobátko barvotiskově, že bych se u toho tetelil blahem, tak takhle tedy ne, ale i přes tuto vadu na kráse se na to dívám s jistým uspokojením. Protože mám rád tehdejší historickou realitu První republiky. Zpracování skvělé látky, tak i trochu detektivní zápletky seriálu mohlo být v lecčems určitě lepší, třeba v evokaci dobové atmosféry. K tomu snad dodám jen, že seriál je koncipován jako oddechový pořad přístupný pro běžného diváka a netváří se nijak zvlášť světoborně. Prostě jednoduché seriálové schéma bez velkých myšlenek. Na druhé straně je vidět, že výprava a dekorace je podřízená finančním možnostem tvůrců. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

(Viděny první dvě epizody.) Z úvodních epizod i přes přítomnost války, vražd a dávných křivd čiší především snaha vygenerovat příjemné pokoukání pro diváka toužícího odpočinout si a nemuset přitom přepínat na přiznané telenovely komerční konkurence. Solidní herecké obsazení doplácí především na lajdácký scénář. Ten selhává na úrovni škrobených dialogů i celých dějových souvislostí. První republika trpí především syndromem „velký třesk", kdy se zdá, že před pilotním dílem postavy nežily a nekomunikovaly, pouze poslušně a nehnutě čekaly na první klapku a vznik svého vesmíru. Mladá služka se od starší dozvídá o dráždivé minulosti rodiny až před zraky diváka, jako by šlo uvěřit, že by upovídaná drbna kolegyni nezasvětila už dávno. Marnotratný syn se náhodou po letech vrací zrovna pár hodin poté, co jeho matka poprvé našla odvahu jít se vyzpovídat o svém podezření, že je vrah. Postavy se velmi náhodně a příhodně potkávají na důležitých místech, aby mohlo docházet k jejich konfrontacím. Tak by šlo pokračovat dál a dál. Jde o chyby tak klasické a začátečnické, až se dá uvažovat o tom, nakolik jsou důsledkem omylu a nakolik bylo scenáristovi Janu Gardnerovi zkrátka jedno, jestli jím vedené situace dávají smysl. Vyberte sami, která varianta by byla smutnější. ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Herec Ján Koleník musel pro natáčení oproti tomu, co po něm potřebovali tvůrci seriálu Panelák (od r. 2008) na Slovensku, kde předtím hrál, výrazně shodit svalovou hmotu. (oli009)
  • Jeden díl se točil průměrně 8 dní. (oli009)

Reklama

Reklama