Reklama

Reklama

Paranormal Activity: Prokletí

  • USA Paranormal Activity: The Marked Ones (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jesse (Andrew Jacobs) právě dostudoval střední školu a ocitl se na prahu typické prázdninové nudy. Během zoufalého hledání jakéhokoliv rozptýlení uslyší z větrací šachty podivný hluk z bytu o patro níž. S kamarádem „pošlou na průzkum" zapnutou videokameru, která zaznamená bizarní rituál. Z bizarního se stane děsivé, když obyvatelka onoho bytu náhle zemře a vzhledem k přítomnosti policistů na místě činu rozhodně ne přirozenou cestou. Zvědavost u kluků zvítězí nad pudem sebezáchovy a policejním páskám navzdory se rozhodnou sousedčin byt prohlédnout. Jako suvenýr si Jesse z expedice odnese podivné kousnutí, po kterém už jeho život nikdy nebude stejný jako předtím. Stejně jako životy těch, kteří se mu budou snažit pomoci. Podle režiséra Christophera Landona, který má na svědomí scénáře předchozích tří dílů, je toto volné pokračování jakýmsi bratrancem slavné hororové série. Do té doby fádní a nezajímavý osud hlavního hrdiny se vinou jeho zvědavosti nečekaně protne s tragickou historií postav předchozích dílů. Od tohoto protnutí vše půjde už jenom z kopce a na divácích bude, aby prudký nával filmového děsu přežili až do konce. (CinemArt)

(více)

Recenze (246)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Když už nic jiného, tak to alespoň - na rozdíl od posledního dílu - není nuda. Hrdinové jsou dva puberťáci, kteří vyvádějí vcelku zábavé blbosti, pak nastoupí na scénu démon a stará se o zábavu on. Dává o sobě vědět často a poměrně intenzivně, takže žádné nekonečné čekání na Godota se tentokrát nekoná. Strašidelné to ale bohužel není skoro vůbec, neustálé natáčení se na kameru i ve vypjatých situacích svou nepřesvědčivostí už kolikrát vyloženě bije do očí a se scénářem si Landon mohl dát taky trochu více práce. Stále mě však baví zdejší mytologie a zajímá mě, co se z toho všeho vyklube dál. ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

To byl zase jednou horor. Horory se přeci točí proto, aby člověka vyděsily, aby mu navodily pocit úzkosti a beznaděje, měly by útočit zpravidla na všechny rozličné povahy souměrně. Takže by mělo být jedno, jestli jste satanistický rebel, který má na krku přívěšek ze zubů svých obětí, otírá si podrážky výhradně o dětské hlavičky, snídá kovošrot a po večerech šuká smrtku do prdele, nebo ulízaný buzerant v růžovým tričku, co si posere tangáče pokaždé, když se někdo zmíní o Gargamelovi. Já osciluji někde mezi oběma skupinami, takže si poseru tangáče pokaždé, když sním kovošrot, ale u této sračky jsem se v poklidu vrtal v nose a srovnával si chuť jednotlivých holubů. Ti z pravé dírky chutnají víc jako kuře. Propříště, když se budu chtít opravdu vyděsit, si raději pustím video z mého porodu. Tak hnusnou vytahanou kundu člověk jen tak neuvidí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ja som bol spokojný. Hoci ide "len" o rip-off, bol som príjemne prekvapený, ako hladko zapadá do série. Občas je to príjemne strašidelné a akčný záver je super. Celé to hodnotím pomerne pozitívne a nenudil som sa a to napriek tomu, že film trvá takmer dve hodiny, čo je na takýto jednoduchý horor „moc“. Našlo by sa tiež zopár prekvapivo originálnych nápadov (vlasy v očiach, pes na stene). Každopádne, v seriálovej zamotanosti sa úspešne v päťke pokračuje. Vo finále sa preživší hrdina dostane tajomnými dvermi do... a teraz sa držte... do domu Micaha a Katie, hrdinov jednotky (oboch znova/stále hrajú Katie Featherston a Micah Sloat). Ja osobne som to vôbec nepochopil. Cestovanie v čase a priestore? Alternatívne dimenzie? ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Aktivně paranormální spin-off bratranec, který sice není sračkoidní jako poslední regulérní díl, celkových kvalit však stejně moc nepobral. Rádoby vtipná první polovina se dosloba tříská s tou druhou vážnou, která uhýbá od klukovských skopičin k "possessed" motivům. Pravda, místo statických kamerových záběrů jsou tu tentokrát akčnější handycam zaběry, původní sérii to však nijak neobzvláštní. Body tak sbírá za poslední desetiminutovku, která je nejen atmosférická, ale i silně lekací a příjemně se propojí s několika původními částmi, zejména s tou první a čtvrtou. Slabší průměr. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že že všech PA filmů si tenhle připravuje nejuvěřitelnější situaci, ve které by někdo pořád natáčel. (S výjimkami - i za těchto okolností si nedovedu představit, že by je gangsteři nechali natáčet si jejich doupě nebo jak si z kufru vytahují zbraně.) Ale dva pitomí kluci, co natáčejí různé debilní pranky, šmírují sousedy a zkrátka si hrají s novou hračkou, dokud se to nezačne vyvíjet v něco jiného, to je mnohem pravděpodobnější než rodina, co se natáčí, jak sedí v obýváku na gauči a mluví o věcech, řekla bych. S příběhem (a případným napojením na zbytek univerza) je to horší. Sice tam chybí z minulých filmů tak povědomé scény dlouhého nic-se-nedění, což je určitě povzbudivé, ale všechno dějové vysvětlování a našroubovávání je moc chtěné a nepřesvědčivé. Škoda, že k průchodu dveřmi nedošlo dřív a že se z finální akce na finálním dějišti nestalo něco propracovanějšího než jenom pobíhání a řvaní. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Ušmudlaná omladina zo špinavej kalifornskej štvrte nemá cez prázdniny čo robiť a tak v susednom dome špehujú čo by nemali, až sa jeden z nich stane „označený“ démonom, ktorý ho začne kontrolovať... Trilógiu "Paranormal Activity" mám vcelku rád. Štvrtý diel ma už moc neoslovil a tento nový spin-off je kvalitatívne ešte o niečo nižšie. Z väčšiny to vlastne nemá s "PA" ani moc spoločné a až v závere sa to chytí slamky, resp. mytológie komerčne rozbehnutej série. Celkovo je to ale iba zle natočená nuda, hraničiaca s trápnou paródiou, obsahovo na úrovni tých horších found footage hororov, ktorých ročne vychádzajú stovky a dočkajú sa iba malej pozornosti (čo by si zaslúžil aj tento počin). ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Christopher B. Landon | Hudba: - | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Blumhouse Productions, Solana Films, Room 101 Inc. | Rozpočet: 5 miliónov $ | Tržby: 86,362,372 $ || Landon si pre zmenu svoj ďalší paranormálny scenár zrežíroval sám, a veru, nedopadlo to vôbec zle. Keby to bol druhý diel série, tlieskla by som. Nakoľko sa ale z Paranormal Activity stala ďalšia nekonečná séria typu Saw, už ma Landon nevedel prekvapiť. Vizuálne šikovné, dejovo a psychologicky omnoho vypracovanejšie, s výbornými trikmy oproti všetkým ostatným dielom. Z pôvodných 2 predsa len zvyšujem na 3 so zavretými očami, ale žial, nie od strachu. Odklonenie sa od neurčitých paranormálnych javov k okultismu a čiernej mágií podkoplo kolená poslednému regulárnemu dielu, a tiež tomuto spin-offu. Škoda, takto sa to stalo omnoho prízemnejšiou a vypočítatelnejšiou záležitosťou. Jednička mala svoju silu v neznámych, nevysvetlených javoch. 55% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Víc než krátký komentář si nezaslouží... Průšvih je, že to měl být horor... a vůbec, ale vůbec není strašidelný. Připouštím jisté napětí, ale atmosféra nula. Ještě bych dodal, že scénárista si práce moc nedal, zejména repetitivní scény -- utíkám před vraždícím nadpřirozeným maniakem -- zavřu se za papírové dveře -- za pět vteřin mě přepadne zvědavost a jdu se podívat do okolních místností, jestli už maniak šel pryč... byly tak nějak moc. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za úspešné ukončenie "HighSchool" si Jesse zakupuje malú ručnú kameru. Prázdniny práve začali a spolu s kamarátom Hectorom nemajú žiadne povinnosti. Všetok voľný čas trávia blbnutím po uliciach a natáčaním samých seba. Zlom nastáva po záhadnom úmrtí staršej pani z prízemného apartmánu. Nakoľko polícia miesto zločinu zapečatí, rozhodnú sa ho v nočných hodinách preskúmať. V jednej z miestností nachádzajú okultnú knihu, kde je návod na vytvorenie "priestoru" cestovania časom. S magickými silami sa však zahrávať nevypláca. Vyslovene zlým snímkom, "The Marked Ones" nie je. Je ale úplne odlišným, ako predošlé časti. Pár záberov, vrátane budovania atmosféry celkom ušlo. Kvalitu prvých troch snímkov síce nedosahuje, no chvála aspoň za to, že predčil, katastrofálnu štvorku. Bez ohľadu na moje hodnotenie, nechápem niektorých užívateľov, ktorí sa j**ú fanúšikom horor žánru do remesla. Som divák, ktorý si pozrie takmer akýkoľvek film ( drámu, thriller, animák ... ), o ktorom mám pocit, že mi má čo ponúknuť ( no vyslovene nemusí! ). Čo, ale z duše neznášam sú hudobné filmy. A tak nerobím čo? No, ku**a nesledujem ich. Preto nerozumiem tomu, keď si niekto pozrie Paranormal Activity 1, dá jednu *, potom dvojku, dá jednu * a neustále pokračuje v sledovaní ďalších pokračovaní. Pritom prvá časť bola v subžánry duchariny o paranormálnych javoch, jedným z prvých, prelomových, kultovým snímkom found footage ( keď neberiem do úvahy slabučký "Noroi" či kráľovský "The Blair Witch Project" ). Príde mi to, akoby si takýto človek absolútne nevážil svojho voľného času. Tobôž, že by mal svojim komentárom priniesť na svetlo sveta názor, ktorý stojí za pozornosť. Mňa osobne, keď niečo nebaví, tak to proste, NEPOZERÁM – 50%. ()

PinokKio odpad!

všechny recenze uživatele

Určitě je moc příjemné mít všude s sebou neviditelnýho parťáka. Chcete si vrznout a všechna romantika je tatam. Všechny svíčky vám s ďábelským chichotem sfouká a partnerku přefikne dřív, než si (to)ho stačíte všimnout. A to by mě (stejně jako tahle filmová nuda) prostě naštvalo .. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Trošku něco jiného, opět nelogické stále nahrávání. Na konci propletení s nejspíš 1.dílem bylo osvěžující a příjemné. Ještě v půlce filmu jsem z toho byl špatnej, pak se to postupně vyrýsovalo na konečné průměrné hodnocení. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Má smysl vůbec tuhle píčokuláckou Paranormálně vyjetou sérii komentovat?! No já myslím, že ne. Jeden komentář v tomto případě musí vyjít na celou sérii. To prostě musí stačit aneb všechny díly za jeden! jeden za všechny! A jak, že to bude vlastně znít? A co třeba takhle pětkrát a dost?15% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Scénárista Christopher Landon se tentokráte posadil na režisérskou stoličku a jal se pokračovat v Paranormálních aktivitách, které mě již mimochodem začínají připadat vlastně už jen normální, protože jsem se smířil s faktem, že Amerika je prostě posedlá a basta. Zpočátku, přestože stopáž je přímo ubíjející (viděl jsem 101 minutovou verzi), sledujeme vyšetřování nepodobné REC a zcela určitě se jedná o ty nejzvládnutější scény. Postupem času, kterak se dopředu začíná drát opět jakási posedlá sekta pro mě začíná být děj zcela o ničem. Tedy ne že by se do té doby jednalo o jakkoliv senzační film. Herci jsou fajn. Kamera v případě selhání jakékoliv elektroniky běží dál a závěrečná scéna nás prakticky vrací do událostí prvního filmu. Obdivuju scénaristickou odvahu jak stále děj zahušťují a moc se těším na slibovaný 20. díl, ve kterém se dozvím zase trošku více. 40% ()

juta 

všechny recenze uživatele

První díl PAček bez statických kamer. Krok dobrým směrem, ale to už bych šel raději po vlastních stopách, vytvořit novou sérii, než se držet jména Paranormal Activity, která začíná být vyčvachtaná. Vyvíjelo se to dobře, ale jak už to bývá u této série zvykem, tak se slušného zakončení nedočkáme. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Paranormal Activity: The Marked Ones je horší než první dva díly, srovnatelný s třetím a lepší než PA 4. Do tohoto dílu jsem šel s tím, že odpad bude téměř jasná volba. Změna herců a hlavně prostředí prospěla, protože díky aspoň malinké změně odpad dát nemohu. Do toho seznamování s Jesseho posedlostí bylo docela zábavné, i když velmi krátké. Dále atmosféra zhoustla a přišlo pár lekaček, které bych řadil někam do průměru. Tuto sérii "zatím" neodsoudím a budu s hodnocením mírný a uvidíme, co nabídne další zbytečný díl .. 4/10 = 44% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Má cenu se o tom nějak rozepisovat? Ne. Předchozí dva díly mi přišly více či méně (viz. hodnocení a komentáře) lepší, takže kvalitativně bych tento zapasoval někde k úplně prvnímu dílu. Pozitivem budiž, že poflakování se hispánských čmoudů má celkem spád, negativem budiž, že není nijak zábavné, ba co hůř, film není ani v závěru vůbec strašidelný, takže nevidím důvodu ho za něco vychvalovat. Nenasral jsem se u něj, takže upocené dvojhvězdí, ale jinak chujovina a zbytečnost. 40% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kdybych radši zůstal doma! A s tím lupenem zadara (Cinestar club, každej pátej), bych si jen (para)normálně vytřel prdel, udělal bych líp! Mohl jsem si nafukovat matračku, ožrat se s babičkou, pokecat si s nějakou svojí hračkou na baterky a svému pejskovi Azorovi kydnout na hřbet vteřinové lepidlo a připlácnout ho na strop. Užil bych aspoň nějakou srandu. A kdybych v kurníku čapnul slepici, podříznul jí krk a na tepich v obýváku namaloval krví pentagram, mohlo být teprve veselo, až by mi na to přišla moje stará, ta čarodějnice jedna! Nebo jsem mohl jít za kámošem, šmírovat jejich hnusnou starou sousedku, špekatou bachyni, jak se nahá producíruje v ložnici a pak si z toho XXL zážitku hrůzou zakvílet do digestoře. Prostě se bavit. Ale to ne, mě musel posednout démon a vnuknout mi ten debilní nápad jít do kina... Za sympaticky ožralou babičku plus jednu humornou scénu, kdy démonem neposednutý kámoš se zkouší opičit s levitováním (hádejte, jak dopadne? :-), dávám jednu uskučenou hvězdu.                  I hate Blair Bitch! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Démon sem, démon tam, všude kam se podívám. No jednoho by z toho odvezli a našeho hrdinu Jesseho unesou, ale pěkně popořádku. Jsme totiž na začátku poměrně komplikovaného případu paranormáních aktivit, a než nám Jesse padne do tenat Zla, tak je nutno zmínit to, co tomu předcházelo. Předně je tady série "Paranormal Activity", se kterou se tenhle spřízněný bratránek v závěru nečekaně protne. Představte si, že jsem z toho prolnutí byl jelen, tedy démon, tedy...vídíte, takhle film umí jednoho zblbnout! Zkrátka, závěr mně hlava nebrala, ale než k tomu odklonu z vytýčené a celkem přehledné příběhové linie došlo, tak to nebyl právě marný příspěvěk do paranormálního členstva paranormánlních filmů točených na "domácí kameru". Samozřejmě, už je zbytečné divákovi po x-té podsouvat, že se jedná o autenticky pořízený záznam dvou nerozlučných portorikánských kamarádů Jesseho a Hectora, kteří jakože náhodou zjistí, že jejich podivínská sousedka za ještě podivnějších okolností zemřela. A zvědavost jim nedá spát, a tak se ještě se svojí kamarádkou, kterou přiberou do party, vypraví prozkoumat její policejně zapečetěný byt. A po tom nočním dobrodružství se Jesse ráno probudí s kousnutím na ruce a s namalovaným penisem na obličeji. Ten penis se dá smýt, ale kousanec už je rezistentní. To jeho nový kámoš Démon (Laslo by sa s nim chcel kamaratit tak isto na zbytočnych diskuziach s názvom "(Ne)rozumiem démonom") si ho omarkýroval a od té doby se začnou dít věci. Jesse se zpočátku baví nad nově získanými antigravitačními schopnostmi a nafouknutím lehátka raz dva, ale postupně se jeho chování změní na agresivní a stranou nezůstane ani jeho vzhled. Zalitoval jsem, že právě téhle zajímavě rozvíjející se pasáži nebylo věnováno více prostoru. Dále zamrzí, že film nebyl ochoten nic vysvětlovat a postupné shromáždování informací přišlo v konečném kontextu vniveč, ale nedá se jednoznačně prohlásit, že by s divákem a jeho strachem nespolupracoval na téměř prožitkové úrovni. V mnohách scénách si počínal zajímavě a jinak, než jsem byl zvyklý ze série "aktivit", kdy se zrovna nic moc aktivního na scéně neodehrávalo a zdlouhavě se na vše "strašidelné" čekalo. Přesto tomuhle všemu už divák nenaletí a nachytat ho na autentických švestkách, je opravdu nemožné. Tvůrci si za to můžou sami, protože producent Oren Peli režisérovi a scenáristovi Christopheru Landonovi tenhle film produkoval, a jak už znalý divák ví, tak Peli před léty započal šílenství kolem "paranormální" série točené jakoby domácí kamerou, i když na "home video" je to až moc kvalitní a technicky vycizelovaný záznam. I triky, které jsou technicky na vysoké úrovni právě "fake" dojem jen umocní. Kdo není obeznámen s proslulou sérií "Paranormal Activity", je částečně ve výhodě, protože její volné pokračování má množství scén při kterých, když už nic jiného, tak (ne)příjemně mrazí a sledovat ho ve tmě a o samotě, tak určitě budete rychle sahat po světelném zdroji. Jde však jen o částečnou výhodu, protože návaznost na slavnou sérii přijde v závěru, ale mně byla k ničemu, protože ne všechny souvislosti právě ve smyslu k ní, jsem dobře a uspokojivě chápal, a proto jsem si ten zajímavě koncipovaný závěr tolik neužil. Mně z toho vyšel chaos a příliš překotný a uspěchaný závěr filmu. Ještě větší problém nastal s kamerou a stylem natáčení. Je velmi diskutabilní, že by někdo natáčel vždy a za všech daných okolností, i třeba v bezprostředním ohrožení na životě. Zkrátka, když po mně půjde démon jako kráva nebo jiná potvora, tak kamera nekamera, zahodím ji a peláším pryč. Tady se vesele točí i v obchodě, do kterého se jde v úvodu ta kamera koupit(!). A to, prosím pěkně, mně nevadí "home-look styl", ale speciálně v tomhle filmu to snímání velmi často znesnadnilo orientaci v prostoru a šiška byla z toho roztřepaného obrazu solidně zamotaná. A pak jsou tady herci, kteří sice nehráli špatně, ale kouzlo osobnosti zrovna taky neměli. Do kina se na to vypravit nedoporučuje, ale nějaké to dobrovolné pokousání doma od démona nebo od čehokoliv jiného, co na vás ze tmy zaútočí, se podstoupit dá. Pak ten film klidně můžete neparanormálně zahodit, a zase se tvářit normálně, jakoby se nic nestalo. A tomu už by se v pohodě dalo věřit, co myslíte?! Mé hodnocení: 60% () (méně) (více)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu jednoznačně nejlepší Paranormal Activity, ačkoli jsem očekával naprostý opak. Docela dost do očí bije to nekonečné "nejdříve vše natočit a až poté bojovat o život". Kdyby měl film blíže k realitě, tak je samozřejmě o ničem, takže to berte jen jako moje bezvýznamné postěžování si. Příběh mohu snad poprvé v celé této sérii označit za zajímavý. Místy se mi dokonce po zádech proběhl mráz. Pravdou je, že těch míst nebylo mnoho. Vlastně téměř žádná. Několikrát jsem se lekl. Tedy alespoň do okamžiku, než jsem se naučil místa leknutí dokonale předvídat. Dokonce jsem se i několikrát zasmál. Nenudil jsem se vůbec. Tvůrcům se překvapivě podařilo získat si moji veškerou pozornost. Pokud se vám podaří u filmu absolutně nepřemýšlet nad tím, že takhle to ve skutečnosti vůbec nefunguje a co všechno byste v dané situaci udělali jinak, tak se vám filmu bude rovněž líbit. Já si dovolím zajít s hodnocením hodně vysoko. A doufám, že tohle nebyla jen světlá výjimka v sérii Paranormal Activity a následující díly budou rovněž za něco stát. ()

Reklama

Reklama