Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Videa (36)

Trailer

Recenze (685)

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Veskrze solidní (a neskrývaná) snaha o resuscitaci, resp. volné pokračování Malého pitavalu nachází oporu v přesvědčivém scénáři, jenž vychází ze skutečných zářezů pražské mordparty, a v neposlední řadě v obsazení nadprůměrnými herci. Polívka se zkušeně drží zpátky, Vetchý je taková klidná síla, Vladyka milej blbeček a Blažek zase impulzivní bijec, co se nesere. Leckterej fízl se v tom asi pozná. Atmosféra vcelku hapruje, nicméně zprostředkovaná iluze policejní rutiny funguje víc než dobře, stejně jako příležitostná akce prokládaná vtípky. Některé rádoby cool hlášky jsou hrozně na sílu, ale třeba ta znělka vykrádající moderního Cumberbatchova Sherlocka je maximálně roztomilá. Sečteno a podtrženo - slušné televizní řemeslo, které se nemá za co stydět. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

--- PRVNÍ SÉRIE --- Nejsem zrovna příznivce kriminálních seriálů a už vůbec seriálů českých, ale Případy 1. oddělení jasně ukazují, že lze i v našich končinách natočit poutavý, kvalitně napsaný, napínavý a co víc, dobře zahraný seriál. Žádné akční přestřelky, nereálné sherlockovské dedukce a konspirace na každém rohu, ale příjemně civilní a dle mého skromného neprofesionálního názoru dost realisticky a syrově natočená kriminálka, čemuž dopomáhá výborná dokumentární kamera, jejíž časté zoomování (nikoli přehnané) a záběry na detaily budují atmosféru. Samotné případy jsou poměrně rozmanité - nechybí sledovačky, ohledačky, neúnavné pátrání a lámání podezřelých a ani nějaké ty drobnější zásahy či povedená přestřelka. Postavy policistů tvoří rozmanitou skupinu - od veterána v oboru, až po cholerika, puntičkáře, outsidera či sukničkáře a líbí se mi přiměřená snaha je zasadit i do kontextu normálního života, díky čemuž vznikají humorné situace a celkové sepětí diváka s postavami. Postupně jsem si je oblíbil úplně všechny a i když bych rád viděl víc, těch 14 epizod je na udržení tak vysoko nasazené laťky nejspíš tak akorát. Druhá série je prý v plánu, ale tvůrci si toho jsou údajně vědomi a raději snižují počet epizod na polovic, než aby utrpěla kvalita. Tenhle přístup se mi líbí. Hodnocení série: 4/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- První sérií vysoko nastavená laťka neklesá. Divák dostává další porci poměrně rozmanitých případů z nichž jeden se dokonce táhne i po několika epizodách. Vztahy na pracovišti se vyostřují, někdy možná až moc, a nezapomíná se na humor. Co mohu posoudit, tak realistické se to snaží být opravdu maximálně a to i za cenu, že oproti vyumělkovaným krimi ze zahraničí je to takové obyčejné. To je ale na tom právě to nejlepší. Nějaké drobnosti, jako podivné adresy v internetových prohlížečích či pochybná grafika "policejních databází" zůstávají, ale to už jsou vesměs jenom prkotiny. Ocenění si zaslouží především herecké výkony, které jsou rozhodně nadstandardní, obzvlášť co se týče vedlejších rolí v několika prvních dílech této série. Hodnocení série: 4/5 ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český krimiseriál od dob Hříšných lidí a (nejspíš) nejlepší porevoluční seriál vůbec. Autenticita, znalost prostředí a zkušenost tvůrců je znát z každého dílu, každé minuty na obrazovce. Zároveň je zde místo pro příběh a místy dusný děj odlehčující humor. Nejsou zde detektivové supermani, ani akční hrdinové, ale obyčejní chlápci od vedle, kteří jsou navzdory svým chybám a nedostatkům velice sympatičtí. Herecké obsazení se bez pochyb dá nazvat hereckým koncertem a to včetně rozsahem menších rolí. Bolek Polívka opět dokázal, že není pouze klaunem, léty opomíjený Miroslav Hanuš se po padesátce dopracoval ke své životní roli a Ondřej Vetchý je v roli majora Kozáka natolik charismatický, že by se mohl stát vzorem všech kluků, prahnoucích po práci u policie. 100%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tak jo, viděl jsem tři díly, u všech třech jsem pointy a zvraty odhadl asi tak 15 minut před kriminalisty a následně jsem byl nucený sledovat tu zvláštní provinční operetu, promiňte, velký pitaval z malého města plný krásného přehrávání, nesmyslné akce, která je totálně statická, ale hudba ji tlačí dopředu málem jako futuristický thriller. To rozkoukávání se do světa je zajímavé, ale scény typu rozhovor poldy a novinářky na studeném pustém parkovišti prostě pořád vypadají jako křečovitý derivát, kterému se divák zběhlý v estetice scandi-noir musí jenom lehce pousmát. Něco mi říká, že kdyby k údajně realistickým případům (občas o míře realismu silně pochybuju, resp. některé zkratky ve scénáři dost vraždí logiku dění) zkusili tvůrci zvolit syrovější přístup, nemuselo to zase působit až tak nejapně. Ale ten kontrast přiblblých peripetií a rádoby-osudového důrazu je na hlavu padlý. Ale chápu, že fenomén "pondělní detektivky na čété" a místní normalizační tradice "poldů s turkem, stařenou a rohlíkem" diktuje méně přísná kritéria. Po pár dalších rutinních dílech přihazuju hvězdu, dá se na to koukat jako na neurážlivou kulisu. Pro cukráře Enšpígla: když jsem naposledy mluvil s kamarádem detektivem, vyšteřoval skutečné případy, ne epizody seriálu. A když jsem posledně pustil telku, dávali tam epizody seriálu, ne skutečné případy. Mimochodem, Případy si dotyčný kriminalista velmi pochvaloval. Prý je to ze života. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZPRACOVÁNO PODLE PŘÍPADU … PACHATEL BYL PRAŽSKÝMI POLICISTY DOPADEN ZA … DNŮ. MĚSTSKÝ SOUD JEJ ODSOUDIL K VÝKONU TRESTU….“ /// Žádný čtení myšlenek ani forenzní nehrajou hlavní roli. Klasická pátračka, Vacátko v mobilu a herci s osobním kouzlem přesvědčit, že sledujete dobrej tým a skutečný případy. A přitom taková klasika – na úvod zločin a pak… až k happy endu. Předpokládám, že se v seriálu nepoznali jen uchyláci a vrazi, ale taky policajti. Voceňuju, že tady nepitvaj soukromý životy, ale lehce a jednoduše se vystihnou charaktery postav. Tohle mě baví a navíc si nepamatuju, kdy naposledy jsem si u českýho seriálu přál pokračování. (Vlastně jo.) 2.SÉRIE: V agitace o náročnosti práce s největším debilem na šéfovský pozici se naštěstí najde dostatek prostoru pro případy a pátrání. Seriál dokazuje, že mít vo čem vyprávět (zločiny podle skutečnosti) je 80ti% záruka úspěchu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Fandím policajtům co fanděj Spartě. 2.) Nevím, proč se uděluje Cena Michala Velíška. 3.) Zjistím, že v Praze můžu stále potkat hříšný lidi. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Galerie (831)

Zajímavosti (268)

  • Každý kraj v ČR má své obdobné 1. oddělení zabývající se nejzávažnější obecnou kriminalitou (např. vraždy). (H4dos)
  • V seriálu se objeví 149 herců v 237 lokacích. Celkový počet natáčecích dní byl 284 a herci se oblékli celkem do 2 150 kostýmů. (Hepy13)
  • Scenárista Jan Malinda po odvysílání 1.série dostal mail, ve kterém policista kritizoval časté nedisciplinované chování ústředních hrdinů. Navíc policista uvedl několik historek z praxe, kdy díky pečlivému dodržování zákonů a pravidel nedošlo k procesnímu pochybení. Při psaní 2. série Malinda tyto historky do některých dílů zanesl, ale neseděly mu k chování žádné ústřední postavy, a proto připsal postavu mjr. Dušana Vrány (Igor Chmela). (Šéfik)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama