Ohnivý blesk
Akční / Sci-Fi / Dobrodružný
Itálie / Francie, 1983, 91 min
Sergio MartinoHudba:
Maurizio De Angelis, Guido De AngelisPlakáty
Skončila jaderná válka. Ti kteří přežili se rozdělili do dvou skupin, na zlé Euraky a rebelanty Federace. Vůdce rebelantů vysílá do postkatastrofického New Yorku, který ovládají Eurakové, odvážného dobrodruha Parsifala s jediným úkolem: najít poslední plodnou ženu na Zemi. (oficiální text distributora) -
Uplynulo dvacet let od jaderné katastrofy. Vůdce eurácké monarchie se cítí být vítězem, ale svět nechal v radioaktivních troskách. Již patnáct let se nenarodilo žádné dítě a všechny ženy jsou neplodné. Euráčtí vojáci decimují trosky New Yorku a všechny obyvatele, kteří jsou aspoň trochu zdraví, podrobují krutým pokusům. Jedinou opozicí je jim Panamerická konfederace, která tajně sídlí na Aljašce. Prezident konfederace (Purdom) se dozví, že kdesi v bývalém New Yorku stále žije jedna plodná žena a vysílá žoldáka Parsifala (Michael Sopkiw), aby ji přivedl. Konfederace totiž disponuje mezihvězdnou raketou, která má položit nové základy lidské civilizace na jedné z obyvatelných planet. Bez matky je tento plán ztracen. (J.Connor)
choze
"NIC NA MĚ NEHRAJ, TY SRAČKO, NEBO TI ROZKUCHÁM STŘEVA." Po Castellariho 1990: ÚTĚK Z BRONXU další taliánská vykrádačka ÚTĚKU Z NEW YORKU. Zakouřenými miniaturami, lasery (z laserových kuší) a krysami se rozhodně nešetřilo a vypadá to dráž než většina tomu podobných (1990, NOVÍ BARBAŘI, POSLEDNÍ BOJOVNÍCI...), ale jak se říká, nic o čem bych psal domů, NOVÍ BARBAŘI byli mnohem větší prča. Ale oceňuju trochu širší záběr příběhu než je obvyklé (odskok na Aljašku a závěrečný odlet z planety).(23.12.2008)
matestlust
Italský trash post-apocalipťák se vším všudy.Mutanti, cyborkové, písečné bouře, zdevastovaná města, vše s kulisama,které by za víkend hravě zvládnul výtvarný kroužek na základní škole,gumoví herci,zvuky zbraní,které v té době vydával tetris, dialogy, které by nevymyslelo ani nemluvně...Prostě vše, co má správný trash brakáč mít :).(25.1.2011)
erl
Escape from NY podle Martina. Nenáročná zábava se skvělými dialogy a neortodoxními scénami . Z postav nejvíce zaujme jako vždy geniální George Eastman. Tentokrát v menší roličce opičího bouchače! Už jen kvůli němu jsem se sakra dobře bavil.Post-apocalittico thrashing!(21.1.2010)
J.Connor
Neuvěřitelná pohoda, dokonce mám chuť na hodnocení přitlačit, protože ten film je chvílemi až rozkošný. Postapo trash jak má být - nechybí nukleární katastrofa, mutanti, poušť, trosky měst, krysy, závody a souboje na život a na smrt, tlupy pyramidami pobitých všeho schopných pankáčů a další proprietky, tady navíc totalitní velmoci a nějaké ty raketky. Závěrečné složení party sestávající z modela v brnění, blondýny, liliputána, cyborga a George Eastmana v roli opičáka je skutečně na úrovni. K tomu nějaké ty syntíky od Oliver Onions (duo de Angelis) a docela neotřelý námět (pozdravuju Potomky lidí), zkrátka tohle by šlo.(3.10.2008)
Koly
Na Martina hodně velká slabota. Vím, že i s malým rozpočtem dovede dělat divy (viz. vynikající HANDS OF STEEL) a vážně si nemyslím, že by měl zapotřebí vykrádat Carpentera.(9.1.2008)
CISTICZ
80. leta jak vysity.(26.2.2010)
p6qwre
Nenáročný film s trochou napětí, přesně na to jsem měl náladu a přesně to jsem dostal:) Samozřejmě že scénář je plný těch klasických klišé, kdy jsou hrdinovi pomocníci vždy v pravý čas na pravém místě, aby ho vytáhli z bryndy, ale tentokrát jsem to neřešil. Post apokalyptický svět je zobrazen docela dobře, Manhattan je plný živořících skupin různých individuí, od opičích lidí, přes trpaslíky po agresivní důchodce bezdomovce…(20.9.2008)
corpsy
Lacná výprava, lacné triky ( málokedy vidieť vo filme modely, ktoré sú kúpené pravdepodobne v hračkárstve ), lacné herecké výkony. To všetko mám na italo béčkach rád. Ale tento však nudí. A tak len za 3 *.(29.9.2010)
Kubaso
Pravda, je to nestoudně drzá vykrádačka Útěku z New Yorku, Šíleného Maxe a dokonce ani opičí masky v ní nechybějí. O tom žádná. Na Italech je mi ale sympatické, že když už natočí kravinu, tak pořádně. Tudíž je Ohnivý blesk krvavější, akčnější, ujetější (to hlavně) a... zábavnější než jeho vzory. A to je v tomhle případě asi nejdůležitější, mám ten dojem. Na víc si film bohudík nehraje. Navíc jsem hlavnímu machovi ten závěr vyloženě přál, což o Maxovi s Plisskenovi říct nemůžu. Vím určitě, že kolovat u nás Fireflash v dobách černých kazet, byl by z něj dneska kult. A ten plakát je taky klasa...(15.3.2010)
pend
Postkatastrofická scifi, na níž je bohužel vidět malý rozpočet. Samotný příběh není nijak originální, Italové si prostě vypůjčili ze známějších snímků.(4.1.2007)
2Hitman3
Prekvapive dobre sci-fi, zajimavy dej (neplodnost lidstva neni vysadou jen Potomku lidi) umisteny do beckovych kulis zniceneho NY je plny nepratel Euroasijske rise, mistnich band renegatu, jakychsi opolidi apod. Tim vsim prochazi drsny a neohrozeny hrdina splnit svuj ukol, kterym neni nic mensiho nez zachrana lidske rasy. Vtipne, drsne, beckove a libive.(8.9.2011)
E.T.Martin
Osmdesátá léta byla báječná, třeba kvůli tomu, že tehdy vznikaly takhle ujeté filmy. Kde jinde uvidíte drsňáky v černých gumových pláštěnkách, mutanty na každém rohu, laserové kuše, souboje opancéřovaných aut, divně oblečené lidi a podobně?(7.8.2009)
Mol
Béčko z nejbéčkovějších :D Op je pořádně chlupatej a sílak je zas silnej jak silnica. Scéna kdy Op hází mačetu z jedoucího auta a usekne hlavy asi 5 euráčům mě dostala :D(20.11.2010)
Stejšn
odpad!Jaký že to mělo rozpočet? Žádný??? Pak by se to dalo ještě pochopit. Ale jinak něco tak neskutečně debilního jsem fakt dlouho neviděl. Některé miniaturky zničeného města byly sice pěkné, ale ostatní triky něco naprosto úděsného, herci byli zřejmě na drogách, režisér utekl z blázince a to všecko dorazil ještě neskutečně tragický český dabing, kde jeden hlas mluví až šest postav (a to dokonce i takových, které se baví spolu). Scénáristu podezřívám hned z několika duševních chorob. Naštěstí, NAŠTĚSTÍ se mi po 40 minutách seklo DVDčko, ale to už jsem nejmíň půl hodiny nevěřícně kroutil hlavou. Sehnal jsem si to na základě zdejších celkem kladných hodnocení a už po několikáté jsem se teda spletl. A to mám béčkové scifi z osmdesátek rád.(6.8.2010)