Coda dello scorpione, La
Itálie / Španělsko, 1971, 90 min
Sergio MartinoHudba:
Bruno NicolaiPlakáty
J*A*S*M
Díky Martinovi jsem přišel giallu na chuť. Díky i za tenhle kousek! 85 % Horror movie of the year(23.2.2010)
Karlos80
Teprve druhé Martinovské giallo rok po předchozím mistrovském kousku "Strange Vice of Mrs. Ward" v hlavní roli se sexbombou Edwige Fenech. Opět velmi strhující a vzrušující příběh s chytrou kriminální zápletkou a vynikající pointou (rozuzlením), velkým množstvím falešných stop, napínavými momenty (scéna za bouřky byla fantastická), efektními krvavými vraždami ve znamení škorpióna, tajemný černý zabiják, krásné ženy (především svůdná kočička Anita Strindberg jako Cléo), oproti jiným "jen" decentní nahota (pro někoho možná malé mínus), atmosferické hudební skóre (Bruno Nicolai), která trochu připomínalo Morriconeho styl. Samotným vrcholem filmu byla skutečně vzrušující atmosférická zápletka, která se odehrávala na jachtě v pozadí krásné scenérie egejských skal v Řecku. Opět jeden z mistrovských filmů ve svém žánru (téměř nemající slabin) od jednoho z jeho předních tvůrců, při kterém se rozhodně nebudete nudit, cca každých 10. minut se v něm něco děje a vy jste neustále ve střehu a napětí. Z herců jasně dominovalo trio Hilton (Peter), Strinberg (novinářka Cléo) a policejní inspektor Pistilli. Nemůžu jinak než dát Martinovi opět, už podruhé plný počet 5*. Komentář zde jako 5. v pořadí.(17.12.2009)
EdaS
Další z krásných a zatraceně povedených Martinoových důkazů, že otcem gialla je Hitchcock a zejména jeho Psycho.(19.9.2009)
Flipnic
Martino ještě před přímočarým, ale dech zarážejícím Torsem (1973) dokazuje, že je opravdový mistr umělec v žánru giallo-krimi. Tohle je fakt další jeho skvost, který mne naprosto dostal od začátku, držel v pozornosti po celou dobu a posledních 20 minut se vygradovalo natolik, že jsem byl úplně přikován do křesla!! Navíc špičková kamera, vizual a gore vraždy. Vražd moc není, ale jsou brutální a drsné. Je to excelentní film ve všech směrech, jeden z nejlepších v rámci žánru, jaký jsem viděl ...(21.12.2010)
giallo
Jóó musím uznat, že Martino byl přes pointy vážně machr. Jak ten si mě zase povodil, to snad ani není možný. A já mu to sežral i s navijákem. Tím, že jsem viděl předchozí Martinův giallo kousek Lo Strano vizio della Signora Wardh, jsem si myslel, že jen svým způsobem recykluje látku(úvodní představení vraha nevraha). Jenže chyba lávky a já si tak mohl užít jedno z nejlepších giall, které jsme měl tu možnost vidět (k dnešnímu dni 42 zářezů). Jinak se v mých očích pravě v tomhle kousku Martino přiblížil nejvíce žánrovým hranicím gialla (maskovaný vrah s nožem v ruce, geniální pointa, skvělá audio-vizuální stránka, povedené vraždy) a já tak chrochtal maximálním blahem!! Brilantní pecka, kterou doporučuje pět z pěti Argentů!!!(11.2.2010)
Bloody13
Martinovo blyštivé giallo, stejně jako ostří vrahova nože před vniknutím do ženského hrudníku. Precizně vybudovaný příběh s trošku omletou zápletkou nabízí divákům nadstandardní podívanou plnou podezřelých postav, několika krvavých vražd (vypíchnutá bulva rulez) a co je hlavní, se spoustou nádherných ženských, mezi nimiž obzvláště hlavní hrdinku bych rád viděl v úplně odlišném žánru. Rozuzlení mi přišlo malinko slabší, než v režisérově následujícím Torsu, ale to nic nemění na tom, že tohle je jedním z nejlepších žlutých zářezů, s kterými jsem zatím měl tu čest.(9.7.2011)
erl
Začátek jaksi nezajímavý a tuctový. Jenže po dvaceti minutách přichází zvrat a od té doby jsem se vezl a vychutnával si Martinovo giallo naplno. George Hilton je (opět) skvělý a konec nepředvídatelný. Co více si přát...(25.3.2009)
rykardo
Naprostá shoda s Kolym... CASE OF THE SCORPION´S TAIL nedosahuje kvalit TORSA nebo ALL THE COLORS OF THE DARK, nicméně jako klasickej zástupce ranných, italských giallo filmů rozhodně nezklamal a jenom potvrdil, že S. Martino zvládal tenhle žánr velice dobře !!!(3.3.2007)
Koly
Opět výborný Martino. I když se nejedná o tak kvalitní snímek, jakým je například TORSO. Pro mě docela překvapivé vyústění, opravdu jsem neměl ani páru, kdo je vrah, což se u Italské produkce nestáva zas až tak často. Hudba není vůbec špatná. Docela by mě zajímalo, jaký má Martino vztah k zrzkám, protože se to jimi v jeho filmech jenom hemží. Tentokrát si ale moc polonahých krásek neužijeme tak, jak tomu bylo například ve výše zmiňovaném TORSU. To nic ale nemění na faktu, že se u mě Martino opět předvedl v tom nejlepším světle, ale na plný počet to tentokrát nebude.(28.4.2006)
Gorehound
Dokonalé giallo s perfektným príbehom, krásnymi lokáciami a bezchybnou réžiou. Taktiež hudba je skvelá a film nádherne graduje do napínavého finále. Niet čo dodať, klasika toho najčírejšieho gialla!(26.5.2011)
Kangax
Až krištálovo čisté giallo, spľnajúce všetky atribúty tohto žánru. V roku 1971 sa vlastne ani iné nedalo natočiť... Zaujímavé rozličné prostredia, dobre prevedené vraždy, a veľmi slušné herecké výkony. Scéna za búrky a finále v nádhernom prostredí krasových ostrovčekov pri Grécku sú brilantne natočené. Plný počet nedávam len preto, že mám radšej trochu mysterióznejšie a temnejšie gialla ako od Martina napr. ALL THE COLORS OF THE DARK. Inak som si ho vychutnával naplno a do detailov, lebo som k tomuto filmu robil titulky.... :)Celkovo teda za 4 a pol. Edit: Po druhej projekcii, a po videní už viacerých filmov zo subžánru giallo zdvíham na 5. Zisťujem totiž, že sa jedná o fakt vysoko nadpriemerný snímok tohto žánru.(21.2.2010)
mArcElkrIz
Opravdu dobré giallo. Ač nebyl konec tak překvapivý, jako u Martineho prvotiny, napětí bylo přítomné až do úplného závěru - a to , že samotný závěrečný boj byl bez klasických atributů, jako je děsuplná temná a tmavá atmosféra a stovky "lekaček", tím si mne Martino dokonale získal. Skvělé byly i rychle se střídající prostřihy jednotlivých záběrů v první půlhodině snímku. Standartně se odvíjející detektivka tím začínala nabírat na spádu a člověk tušil, že se blíží něco děsivějšího, než pojišťovací podvod. Skvělých 4,5*.(1.7.2010)