Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětihodinový zábavný pořad k šedesátým narozeninám České a Československé televize v režii Viktora Polesného.

Teleautomat dokumentu V první hodině uvádí Marek Eben znovu na obrazovku legendární scény a hrdiny dokumentárního filmu. Jeho tvůrci se sice občas ocitají v ohrožení, ale dotýkat se reality a vytěžit z ní umělecké dílo je jejich vášní. Od legendární Zvědavé kamery přes slavný Inzerát Jindřicha Fairaizla až po devadesátá léta a téměř současný Český sen nabízí Marek Eben dokumentární lahůdky nejvybranější. Režiséři a kameramani dokumentu byli různě vyháněni, pronásledováni, šikanováni, zakazováni, nicméně jak napsal slavný dokumentarista Paul Rotha, dokument musí především odrážet přítomné problémy a skutečnosti. Dokumentarista si vybírá svůj úhel pohledu a pokud má talent, umění přijde nádavkem. A v Československé a později i České televizi to umění určitě přišlo. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je mexická svatba Věry Čáslavské, druhou možností je pak rozhovor Jana Kaplického s Pavlem Bémem z filmu Oko nad Prahou.

Teleautomat zpravodajství a publicistiky V druhé hodině Teleautomatu vybírá Jolana Voldánová z bezedného archivu zpravodajství a publicistiky. Historický sprint od prvních chvil vysílání přes spartakiády a soudružské návštěvy, Pražské jaro, normalizaci a velký třesk v roce 89 odráží dobu, ve které jsme žili, a způsoby, jak zpravodajství pracovalo. Pamětníky potěší velké sportovní triumfy, např. vítězná jízda sourozenců Romanových nebo vítězný zápas ČSSR – SSSR ve Stockholmu 1969. A všichni ještě pamatujeme katastrofální povodně v roce 2002 a nonstop vysílání ze všech koutů naší země. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je historický projev Milouše Jakeše na Červeném Hrádku, druhou možností je pak návštěva Louise Armstronga v Praze v roce 1965.

Teleautomat seriálů Třetí hodina Teleautomatu patří seriálům a půvabné Zlatě Adamovské. Televizní fenomén, který v šedesátých letech vylidňoval ulice, protože všichni seděli doma před obrazovkou u dalšího dílu, sledovala tato populární herečka už jako malá holka, aniž by tušila, že se v dospělosti stane jeho oblíbenou tváří. Je těžké vybrat z umělecky skvostných, ale i politicky objednaných seriálů okamžiky, které si všichni pamatujeme, ale přece jen se o to se Zlatou pokusíme. Od vášnivě prožívaných Tří chlapů v chalupě přes výpravné Sňatky z rozumu, vyvzdorovaného F. L. Věka a vtipné Dva písaře, přes nesmírně náročný Cirkus Humberto a precizní Nemocnici na kraji města proletíme šedesáti lety tohoto milovaného žánru v produkci ČT a ČST. Nezapomeneme na průlomové tituly jako živě vysílané Hříchy pro pátera Knoxe nebo na svou dobu výjimečně akční Sanitku, dodnes populární Takovou normální rodinku anebo Hříšné lidi města Pražského. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je tragikomická šarvátka o trafiku v seriálu Byl jednou jeden dům, druhou možností je pak klíčová noční scéna z pochodu henleinovců ve Vlaku dětství a naděje.

Teleautomat zábavy Ve čtvrté hodině Teleautomatu přichází na scénu vždy perfektně připravený Jiří Korn a jeho 4tet s šedesátiletým vzorkem televizní zábavy, kterou kritizujeme, ale v mnoha případech ty komiky, písničky a scénky skutečně milujeme. Od počátků s Františkem Filipovským přes silvestrovské skeče Jana Wericha, cooking show Miroslava Horníčka a Semafor doslova proběhneme slavné scénky, u kterých se už po stopadesáté smějeme. Ztracená revue Zdeňka Podskalského, která kdysi získala Zlatou růži v Montreaux, Hřmění Divadla Sklep v režii Ondřeje Trojana a mnoho dalších vtipných překvapení si nenechte ujít v Teleautomatu zábavy s Jiřím Kornem. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je legendární scénka Vladimíra Menšíka V porodnici, druhou možností je pak originální Jódl Šou pánů Šteindlera a Vávry.

Teleautomat dramatiky V páté hodině Teleautomatu stojí šarmantní Viktor Preiss před téměř neřešitelným úkolem. Z tisíců titulů dramatické tvorby nabídne aspoň to nejdůležitější, ale s vědomím, že zarmoutí ty, kteří budou marně čekat na svého milovaného herce či herečku. Československá televize dávala příležitost i těm, kdo ji měli přes své mistrovství tak málo. Týká se to např. Jana Wericha, skvělého režiséra Evalda Schorma, pro televizi psal vynikající Jiří Hubač a režíroval na Barrandově zakazovaný Karel Kachyňa. V českých inscenacích hráli i skvělí a našimi diváky oblíbení slovenští herci, vznikala díla, která sbírala ceny na různých prestižních televizních festivalech a přehlídkách. Na televizních obrazovkách se mohla občas objevit i tabuizovaná témata zakázaných autorů, např. Evy Kantůrkové, Pavla Kohouta, Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je ukázka mistrovství Jana Wericha v povídce Slzy, které svět nevidí, druhou možností je pak legendární Bohouš s Jiřím Sovákem a Vladimírem Menšíkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nerehabilitovatelný výtěr z televizního archivu, scénáristicko-režijní nuda (dobře reprezentuje kvalitu současné původní tvorby) už jen způsobem zařazení skutečných vrcholů tv zábavy. Pohřební služba televizní tvorby s přidruženou činností vykrádání hrobů, hvězdičky jen za původní kvalitu nenápaditě použitých skvostů. Poctou je možná částečně poslední blok dramatické tvorby. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že to není důstojné oslav šedesáti let vysílání České televize, ale na druhou stranu bohužel celkem logicky odráží současnou situaci v naší veřejnoprávní televizi, kdy těch opravdu pozitivních počinů znatelně ubylo.. Každopádně se podivuji, jak málo se Viktor Preiss na našich obrazovkách zjevuje.. ()

Reklama

Paity 

všechny recenze uživatele

Už to není to, co to bývalo, co si budeme povídat. Pomyslnou laťku pořadu zvedá nikdo jiný než kultivovaný Marek Eben. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama