Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární film s hranými prvky Toulavé house režiséra Víta Olmera vznikl jako připomínka velkého spisovatele a kritického humoristy Jaroslava Haška, jenž má v roce 2013 stotřicet let od narození a devadesát let od smrti. V tomto filmu tvůrcům nejde o to „oprašovat bustu" geniálního spisovatele a natočit obvyklý jubilejní medailon – ale spíš o to, pokusit se Haškův životní osud co nejvíce přiblížit současníkům a v hraných scénkách oživit jeho chytrý humor a ironii.
Součástí dokumentu jsou vedle archivních záběrů setkání s českými „haškology" (Radko Pytlík, ing. Richard Hašek) i s originálními propagátory Haškova díla z Norska a Maďarska. Film v hraných pasážích nejen předvádí slavné scénky ze Švejka, ale rekonstruuje například údajnou schůzku Jaroslava Haška s Benitem Mussolinim v Tridentu. Nechybí také řada happeningů v Haškově duchu, mezi něž patří i Švejkovo hlášení se do současné české armády na vojenském velitelství. Osvěžením filmu by měly být rovněž prolínající se ukázky z nezapomenutelného loutkového filmu Jiřího Trnky o Švejkovi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Sharlay odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle snad ani není dokument. Sice se o panu Jaroslavu Haškovi něco dozvíme, ale z 50-ti minutové stopáže je jich informativní povahy sotva deset a zbytek je jen paskvilní přehršel hloupých re-konstrukcí opusu Karla Steklého a snahy o jakousi invenci v dokumentárních postupech, které jsou ale spíše jen známkou toho, že resisér je retardovaný a sám se snaží o jakousi sebestylizaci do Haškova anrachistického kléru. Volovina. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Nepříliš povedený, roztříštěný a povrchní dokument o jednom z mála českých géniů slova. Ani trocha snahy dostat se přes obecně zažitou představu Švejka jako románu humoristického a protiválečného. Ale kdo taky dnes čte Švejka, každý zná jen ten Steklého veselý šlak, který je do zblbnutí reprízován na všech televizních stanicích. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Hrané scénky byly doslova tragédií. Tady je aspoň ale vidět, jak diletantsky to vypadá, když chtějí Švejka nebo ostatní postavy z Haškova románu parodovat amatéři nebo herci typu Dejdara. Ve srovnání se Steklého verzí, kde hraje herecká elita a vše je naprosto přirozené. Tohle je úplně zbytečný dokument a Jaroslav Hašek by si zasloužil pořádné zpracování v rukou zdatného režiséra a ne již vyčpělého a senilního Víta Olmera. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentární film s hranými pasážemi. Vít Olmer se opět dostává do formy. Po mohutném tvůrčím vzepětí na sklonku 80. let se dostal do hlubokého útlumu, aby k stáru znovu obšťastnil diváky. Tentokrát neotřelým pohledem na Haška a jeho hlavní postavu - Švejka. K tomuto nápaditému a vtipnému počinu je nutno pogratulovat a popřát hodně sil do další práce. Opravdoví umělci nejsou zpravidla prostým lidem pochopeni (viz Chytilová, Vorel, Olmer). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu si zahrál i RNDr. Jan Kotík, ředitel ČSAD SVT Praha s.r.o. (lakozrout)

Reklama

Reklama