Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

raroh odpad!

všechny recenze uživatele

Udělám výjimku - hodnotím jako odpad něco, co jsem neviděl, ale jelikož jsem měl možnost číst spekulace autora předlohy, dovedu si představit, co bylo natočeno. Nehledě na to, že archeologie, etnologie, religionistika a vědy o klasických kulturách nezůstaly v pozitivistickém 19. století, jak si asi řada zdejších uživatelů představuje (nehledě na to, že archeologie pracuje s metodami, o jakých se nám nezdálo). Pominu-li navíc fakt, který je klasickou metodou podobných spekulantů, že nejdříve si vymyslím teorii a pak pro ni hledám důkazy (a ty které se mi nehodí, pomíjím), což je samozřejmě postup značně nekritický a vlastně nevědecký. Ve vědě to funguje obráceně, veškerá data musím brát v potaz a korigovat jimi všechny vývody, které musejí být tím pádem velmi opatrné. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Tak Detektor sa Vám nepáčil a Däniken ano?? Ja si na rozdiel o neho a väčšiny tu hodnotiacich myslím, že naši predkovia z rannej doby dejinnej neboli ako tupé stádo, ktoré všetko museli naučiť láskaví mimozemštania, ale že boli rozumní, zruční a vynaliezaví, sami postavili stavby, nad ktorými sa nám tají dych, a na všetko čo teraz my berieme ako samozrejmosť prišli vlastnou šikovnosťou. Astronómiu a nebeskú mechaniku určite ovládali viac ako 95 % dnešnej populácie (žiaľ). Ani ja si nemyslím, že všetko bolo tak ako vysvetľuje oficiálna veda, tiež neverím že všetky tie predmety, ktorých účel archeológovia nevedia vysvetliť, boli magické a náboženské artefakty. Däniken bol viac ráz usvedčený z klamstva, prekrucovania faktov a dokonca sám priznal aj niekoľko podvrhov, takže akokoľvek úžasne znejú jeho teórie (keď som mala 15, tak som mu verila), nemôžem hodnotiť inak. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Film se natáčel cca pět měsíců. Vidíme zde záhady egyptských pyramid, nebo Velikonočních ostrovů, které jsou součástí Chile. Jsou zde záběry mexické džungle, nebo Sahary, ale třeba i biblických krajin. Nelze upřít, že záhady čím jsou tajuplnější, mají své zvláštní půvaby a skoro v každém, kdo občas mysl svou ponoří do jejich hlubin, vzbuzují hodně představ a různých pocitů. Obzvlášť když podivný host sestoupí z nekonečných výšin na zem. Oficiální vědy považují Ericha von Dänikena částečně za šarlatána ba dokonce podvodníka. Já to vidím maličko jinak. Podle mého je pouze průvodcem, těm, kdo chce být pouze poutníkem hypotetických řešení všelijakých záhad. V zásadě všechny jeho teorie jsou jenom pouze domněnky možných variant a souvislosti, které jsou z valné části vlastně nepodložené žádným vědeckým faktem či odborným archeologickým vzděláním a proto se považují u vědecké veřejnosti za neseriózní. Nedá mi to, abych nezmínil aspoň jednu zajímavě možná vyřešenou teorii záhadu Velikonočních ostrovů kamenných obřích soch moai, o kterých Däniken ve své knize píše. Český inženýr Pavel Pavel jako člen expedice legendárního norského cestovatele a etnografa Thora Heyerdahla, dokázal rozpohybovat sochy za pomocí jednoduchých nástrojů a geniálního nápadu i na větší vzdálenost. Snad tam chybí jen odpověď, proč sochy moai vlastně vznikly? Kdo má rád jen ověřitelná fakta, pro toho film nebude přínosem ani zábavou, ale kdo má touhu a vlastní představivost záhady bádat, toho film uspokojí. Když někdo napíše či vytvoří něco neobvyklého, co nezapadá běžně do schémat vědy poznání, je považován mnohdy za cvoka. A netřeba dodávat, že občas v mém nazíraném pohledu již ne malého kluka, je stále nutkání přemýšlet o existenci dávných nebo dokonce mimozemských civilizací, které jsou tak nějak pro mě nevšední. Vlastně za to vděčím autoru Ludvíku Součkovi, který mne přivedl k zálibě této literatury. Ostatně, když si přečtu Součka nebo Dänikena, tak se opět stávám tím malým klukem a mohu napsat, že rád. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, když vlezete dnes do hospody s funfactovými prohlášeními ohledně aztéckých obrazů mimozemšťanů, že pyramidy byly stavěny na počest vesmírné rasy Merklarů a podobných “výstředních” názorů... asi vás hodně brzy prohodí oknem nebo alespoň dostanete na budku. Ale když jste toto udělali v roce 1970, devět let po prvním člověku na orbitu a pouhý rok po úspěšné americké misi na Měsíc, asi jste sklidili jinačí obdiv (btw: knižní předloha Ericha von Dänikena je z roku 1968, z roku Vesmírné odysey). Vzpomínky na budoucnost mají hlavně historický význam, jsou prapředkem všech konspiračních teorií hledajících ufouny za každým rohem. Jinak už ale dost zastaralým výletem za taji planety země. 60 % ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, volně natočený podle stejnojmenné knihy chvalně i nechvalně známého Ericha von Dänikena, rozehrává před divákem spousty otázek a zároveň se k nim snaží i hledat odpovědi. V drtivé většině jsou to odpovědi natolik fantastické, že divák věřící jen tomu, na co si může sáhnout, je v žádném případě nebude akceptovat. Přesto se dozajista najde spousta lidí, kteří budou těmito (bohužel dosud pádnými fakty nepodloženými) odpověďmi fascinováni a unešeni. Já patřím k té druhé jmenované skupině a všechny tyhle záhady a tajemné události mě velmi zajímají. Proto jsem byl tímhle dokumentem skoro nadšený. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama