Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je zrovna na tomhle tak kontroverzního, když všechno, co tam je, je v podstatě pravda. Ještě mě nebičujte, neříkám že všechno. Já sice věřím v UFO, ale myslím, že zrovna Däniken to s tou svojí vírou lehce přehání. Ale pokud jde o pyramidy (nejen v Gíze), tak s mimozemskou prací nadšeně souhlasím a neskrývám to... Naopak zase, pokud jde napříkald o sochy Moai, tak v tom bych mimozemšťany neviděl (což dokázal i Pavel Pavel), ale na tom dokumentu se mi nejvíc líbí právě to, jak hledá co nejvíc důkazů o tom, že za všechny ty stavby můžou návštěvníci z jiných světů (což je například i případ obrazů a maleb, tam je to neesporné) a pak nám to předhodit jako jediný přijtelný závěr. Jinak je to moc pěkně natočené, procestujeme celý svět a všechny významné historické památky a divy světa a i informační hodnota je veliká (i pro normální lidi, kteří se i z dokumentu tohoto typu dozví spoustu informací o tom, kde zrovna proletěla vesmírná loď). Já jako fanatik do všeho nevysvětlitelného přesně z této oblasti jsem z dokumentu nadšen, ale přece jen to na plný počet není a co si budeme nalhávat, i ten prastarý eurokimácký Brno dabing je dost špatný, takže zhruba ale tak jak pode mnou říká Radyo. A teď mě omluvte, jsem na výletě s mimozemšťany a čekám na Poselství bohů. 86%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, volně natočený podle stejnojmenné knihy chvalně i nechvalně známého Ericha von Dänikena, rozehrává před divákem spousty otázek a zároveň se k nim snaží i hledat odpovědi. V drtivé většině jsou to odpovědi natolik fantastické, že divák věřící jen tomu, na co si může sáhnout, je v žádném případě nebude akceptovat. Přesto se dozajista najde spousta lidí, kteří budou těmito (bohužel dosud pádnými fakty nepodloženými) odpověďmi fascinováni a unešeni. Já patřím k té druhé jmenované skupině a všechny tyhle záhady a tajemné události mě velmi zajímají. Proto jsem byl tímhle dokumentem skoro nadšený. ()

Reklama

dopita 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení vychází spíše z toho o čem film je, než jak je natočen. Páč natočen je jednoduše, jde v podstatě jen o předkládání faktů a doměnek a to v dosti rychlém tempu. Možná zbytečně rychlém. Co se obsahu týká, rozhodně stojí za to se na film podívat a případně se nad tím vším zamyslet. Erich von Däniken je sice filuta, rád překrucuje fakta, případně si i něco rád vymyslí, ale ve filmu je spousta informací, které prostě nejde ignorovat a mávnout nad nimi rukou. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Úžasné, velkolepé, fascinující, jiná vhodnější slova mě v tuto chvíli nenapadají. Viděl jsem to před časem na, a to považte, "TV Nova" snad někdy v jejích začátcích, kdo by to dnes řekl, že? Dokument volně navazuje na Dänikenův světový bestseller, který později ještě poupravil a obohatil o nové poznatky a myšlenky tak, aby moderní vědě opět vytřel zrak a začali ho alespoň trochu respektovat a akceptovat.. Sám jsem ho nikdy moc nemusel (ze záhadologů jsem měl radši našeho, Součka, Habecka nebo Ercivana) už jen proto, že za vším viděl mimozemskou civilizaci. Ale proč ne, co nejde vysvětlit erudovanou cestou, svedeme to na bohy z jiného světa.. Ale přeci jen, když se nad to vše trochu povznesete, jak jinak, tak se vám to všechno kolikrát jako nemožné zdát až tak nemůže. Jistá indicie byla už v tom primitivním naposto izolovaném kmeni, který zahlédl někdy po válce americké letectvo a piloty pak bral za bohy a očekával jejich návrat. Proč by tedy podobný případ nemohli kdysi na vlastní kůži zažít i naši předkové, ostatně byl to on, pan Däniken, kdo jako první přišel s těmito teoriemi a s pseudovědou nazývanou později jako paleoastronautiuka či archeoastronautika nebo PALEO-SETI. Také si zažil své především v odborně vědeckých kruzích, ale nikdy se nenechal zastrašit a vždy si stál za svými myšlenkami a názory, což oceňuji..Třeba se mu jednou dostane pořádného uznání i od vědeckých kapacit a na těch jeho někdy až šarlatánských slovech něco málo pravdy bude..Kež by...Pro lidstvo (vědu, náboženství, filozofii by tento objev znamenal, víc než všechny objevy dohromady a zároveň i novou výzvu, otevřela by se řada z mnoha zásadních otázek. P.S.: Všechno by se ještě dalo jakžtakž okecat, Velká pyramida v Gíze, mohutné stavební kvádry, světové megality, ale náhorní plošinu v jihoamerickém Peru, tzv. Nazcu, už jen tak lehce neokecáte:-) Tam je těch otazníků a hypotéz ze všech záhad asi nejvíce..To nejlepší tedy přišlo na samý konec... Zajímavý komentář: Tahit. . ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dokumenty zde hodnotím jen výjimečně, ale protože jsem si zrovna Vzpomínky na budoucnost zařadil do svého aktuálního sci-fi maratonu (viz. deníček :)), udělám tady výjimku. Tohle mě hodně upoutalo a mělo pro mě vyloženě podmanivý styl (což vedle záběrů na různé fascinující „divy světa“ podorovala i velmi pěkná hudba). Vedle připomenutí řady notorických známých nádherných památek a jiných pokladů mě dokument seznámil i s několika, o kterých jsem dříve neslyšel, většina záhad s nimi spojených mě fascinovala a hledání různých stop po potenciálních návštěvách mimozemských obyvatelů na Zemi mě rozhodně nenechalo chladným. Navíc ty teorie či hypotézy podává dokument takovým způsobem, že mě málem o své pravdě naplno přesvědčil. :-) Během sledování mě nejednou zamrazilo (při té mapě ze 16. století, na níž se objevila část země včetně Antarktidy z kosmického pohledu + několikrát u těch nejpřesvědčivějších důkazů k závěru) a ačkoliv se samozřejmě jedná JEN o určitou teorii, prezentovanou navíc v rámci filmového počinu, který je zařazen do sci-fi a mystery (a tedy má právo mít v sobě i prvky fikce či mystifikace), pro mě tento neobvyklý dokument měl atmosféru, poutavě zrealizovaný nápad a přinesl v rámci žánru nevídaný zážitek. Stejně tak i několik momentů, které teď z hlavy asi jen tak nedostanu a rovněž proto razím plný počet. [90%] ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama