Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, volně natočený podle stejnojmenné knihy chvalně i nechvalně známého Ericha von Dänikena, rozehrává před divákem spousty otázek a zároveň se k nim snaží i hledat odpovědi. V drtivé většině jsou to odpovědi natolik fantastické, že divák věřící jen tomu, na co si může sáhnout, je v žádném případě nebude akceptovat. Přesto se dozajista najde spousta lidí, kteří budou těmito (bohužel dosud pádnými fakty nepodloženými) odpověďmi fascinováni a unešeni. Já patřím k té druhé jmenované skupině a všechny tyhle záhady a tajemné události mě velmi zajímají. Proto jsem byl tímhle dokumentem skoro nadšený. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $25,948,300Tržby Celosvetovo $-║ Mystické dohady o mimozemských civilizáciách pôsobili možno senzačne v dobe vzniku tohto dokumentu, dnes v dobe všemožných výdobytkoch techniky a neskutočného množstva informácii o všetkom možnom a nemožnom, to už moc nemá čo povedať, či čím ohúriť, príde to až moc zastarané. (videl som to asi tak okolo roku 1997 a vtedy ma to celkom zaujalo ale zas v podanej forme úplne neohúrilo) /55%/ ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Úžasné, velkolepé, fascinující, jiná vhodnější slova mě v tuto chvíli nenapadají. Viděl jsem to před časem na, a to považte, "TV Nova" snad někdy v jejích začátcích, kdo by to dnes řekl, že? Dokument volně navazuje na Dänikenův světový bestseller, který později ještě poupravil a obohatil o nové poznatky a myšlenky tak, aby moderní vědě opět vytřel zrak a začali ho alespoň trochu respektovat a akceptovat.. Sám jsem ho nikdy moc nemusel (ze záhadologů jsem měl radši našeho, Součka, Habecka nebo Ercivana) už jen proto, že za vším viděl mimozemskou civilizaci. Ale proč ne, co nejde vysvětlit erudovanou cestou, svedeme to na bohy z jiného světa.. Ale přeci jen, když se nad to vše trochu povznesete, jak jinak, tak se vám to všechno kolikrát jako nemožné zdát až tak nemůže. Jistá indicie byla už v tom primitivním naposto izolovaném kmeni, který zahlédl někdy po válce americké letectvo a piloty pak bral za bohy a očekával jejich návrat. Proč by tedy podobný případ nemohli kdysi na vlastní kůži zažít i naši předkové, ostatně byl to on, pan Däniken, kdo jako první přišel s těmito teoriemi a s pseudovědou nazývanou později jako paleoastronautiuka či archeoastronautika nebo PALEO-SETI. Také si zažil své především v odborně vědeckých kruzích, ale nikdy se nenechal zastrašit a vždy si stál za svými myšlenkami a názory, což oceňuji..Třeba se mu jednou dostane pořádného uznání i od vědeckých kapacit a na těch jeho někdy až šarlatánských slovech něco málo pravdy bude..Kež by...Pro lidstvo (vědu, náboženství, filozofii by tento objev znamenal, víc než všechny objevy dohromady a zároveň i novou výzvu, otevřela by se řada z mnoha zásadních otázek. P.S.: Všechno by se ještě dalo jakžtakž okecat, Velká pyramida v Gíze, mohutné stavební kvádry, světové megality, ale náhorní plošinu v jihoamerickém Peru, tzv. Nazcu, už jen tak lehce neokecáte:-) Tam je těch otazníků a hypotéz ze všech záhad asi nejvíce..To nejlepší tedy přišlo na samý konec... Zajímavý komentář: Tahit. . ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Volná prezentace neuvěřitelných pozůstatků a záhad ze starých civilizací křížem krážem planetou, s náznaky všemožných zábavných šíleností typu návštěvníci z kosmu, atomový výbuch v Gomoře, elektrická Archa úmluvy, kamenní obři na vzdálených ostrovech, neskutečná stavební síla tisíce let před Kristem a několik dalších... Dokument je příjemně retro, úsměvný a ač sci-fi scénáře beru hodně s rezervou (baví mě je ale poslouchat), i tak vzbouzí obdiv k éře lidstva, které rádi vnímáme za zaostalé, přičemž ho následovala dlouhá doba temna, dodnes žasneme a nechápeme jeho výdobytky. A ve světě, kde dává všechno nudně smysl, máme díky němu skvělý neznámý :) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dokument podle knih Ericha von Dänikena, který je i přes své stáří velmi zajímavý, ale nepředkládá žádné důkazy, pouze navrhuje - jednu jedinou myšlenku: že byla Země v minulosti navštívena mimozemskou civilizací. Pokud lze věřit určování stáří nejrůznějších předmětů, na čemž je celá Dänikenova hypotéza postavená, tak zní výsledek dost přesvědčivě. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film se natáčel cca pět měsíců. Vidíme zde záhady egyptských pyramid, nebo Velikonočních ostrovů, které jsou součástí Chile. Jsou zde záběry mexické džungle, nebo Sahary, ale třeba i biblických krajin. Nelze upřít, že záhady čím jsou tajuplnější, mají své zvláštní půvaby a skoro v každém, kdo občas mysl svou ponoří do jejich hlubin, vzbuzují hodně představ a různých pocitů. Obzvlášť když podivný host sestoupí z nekonečných výšin na zem. Oficiální vědy považují Ericha von Dänikena částečně za šarlatána ba dokonce podvodníka. Já to vidím maličko jinak. Podle mého je pouze průvodcem, těm, kdo chce být pouze poutníkem hypotetických řešení všelijakých záhad. V zásadě všechny jeho teorie jsou jenom pouze domněnky možných variant a souvislosti, které jsou z valné části vlastně nepodložené žádným vědeckým faktem či odborným archeologickým vzděláním a proto se považují u vědecké veřejnosti za neseriózní. Nedá mi to, abych nezmínil aspoň jednu zajímavě možná vyřešenou teorii záhadu Velikonočních ostrovů kamenných obřích soch moai, o kterých Däniken ve své knize píše. Český inženýr Pavel Pavel jako člen expedice legendárního norského cestovatele a etnografa Thora Heyerdahla, dokázal rozpohybovat sochy za pomocí jednoduchých nástrojů a geniálního nápadu i na větší vzdálenost. Snad tam chybí jen odpověď, proč sochy moai vlastně vznikly? Kdo má rád jen ověřitelná fakta, pro toho film nebude přínosem ani zábavou, ale kdo má touhu a vlastní představivost záhady bádat, toho film uspokojí. Když někdo napíše či vytvoří něco neobvyklého, co nezapadá běžně do schémat vědy poznání, je považován mnohdy za cvoka. A netřeba dodávat, že občas v mém nazíraném pohledu již ne malého kluka, je stále nutkání přemýšlet o existenci dávných nebo dokonce mimozemských civilizací, které jsou tak nějak pro mě nevšední. Vlastně za to vděčím autoru Ludvíku Součkovi, který mne přivedl k zálibě této literatury. Ostatně, když si přečtu Součka nebo Dänikena, tak se opět stávám tím malým klukem a mohu napsat, že rád. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Von Dänikanovi sa musí nechať, že dokázal opantať svoje publikum kvázi odborným výkladom starovekých mayských a všakovakých indiánskych kresieb, predmetov a stavieb. Veď je predsa nad slnko jasnejšie, že nikto iný, ako mimozemšťania, za tým stáť nemôžu. Ja som kedysi tento dokument tiež celkom žral (musel som ho pozerať s mamou), ale neveril som mu ani v rannej mladosti. Asi mal tú demagógiu viac prepracovať. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S Erichem von Dänikenem jsem byl obeznámen již před zhlédnutím tohoto dokumentu, neboť jsem si ušima přečetl audioknihu Šok z bohů. Tento dokument pro mě byl tedy spíše takovým malým opáčkem a drobným rozšířením. Zpracování je samozřejmě úměrné době vzniku, nicméně zajímavé úvahy a šílené souvislosti jsou k vidění na každém rohu. Dokument se zaobírá velice pravděpodobnou myšlenkou, že naše zaostalé obyvatelstvo bylo v historii již nesčetněkrát navštíveno vyspělejšími kamarády z Vesmíru. Této myšlence nasvědčuje výrazně více důkazů a pozůstatků, než by nasvědčovalo antitezi. S úplně celým obsahem nesouhlasím, nicméně je k vidění opravdu mnoho úvah, které jsou hodny minimálně prudkého zamyšlení. Ať už je řeč o původu prapodivných maleb na zdech různých budov, chrámů a jeskyní, nebo o alternativní výklad Bible. Postupem času mi stále více souvislostí do sebe parádně zapadá. Slabší 4 kousky. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dokumenty zde hodnotím jen výjimečně, ale protože jsem si zrovna Vzpomínky na budoucnost zařadil do svého aktuálního sci-fi maratonu (viz. deníček :)), udělám tady výjimku. Tohle mě hodně upoutalo a mělo pro mě vyloženě podmanivý styl (což vedle záběrů na různé fascinující „divy světa“ podorovala i velmi pěkná hudba). Vedle připomenutí řady notorických známých nádherných památek a jiných pokladů mě dokument seznámil i s několika, o kterých jsem dříve neslyšel, většina záhad s nimi spojených mě fascinovala a hledání různých stop po potenciálních návštěvách mimozemských obyvatelů na Zemi mě rozhodně nenechalo chladným. Navíc ty teorie či hypotézy podává dokument takovým způsobem, že mě málem o své pravdě naplno přesvědčil. :-) Během sledování mě nejednou zamrazilo (při té mapě ze 16. století, na níž se objevila část země včetně Antarktidy z kosmického pohledu + několikrát u těch nejpřesvědčivějších důkazů k závěru) a ačkoliv se samozřejmě jedná JEN o určitou teorii, prezentovanou navíc v rámci filmového počinu, který je zařazen do sci-fi a mystery (a tedy má právo mít v sobě i prvky fikce či mystifikace), pro mě tento neobvyklý dokument měl atmosféru, poutavě zrealizovaný nápad a přinesl v rámci žánru nevídaný zážitek. Stejně tak i několik momentů, které teď z hlavy asi jen tak nedostanu a rovněž proto razím plný počet. [90%] ()

raroh odpad!

všechny recenze uživatele

Udělám výjimku - hodnotím jako odpad něco, co jsem neviděl, ale jelikož jsem měl možnost číst spekulace autora předlohy, dovedu si představit, co bylo natočeno. Nehledě na to, že archeologie, etnologie, religionistika a vědy o klasických kulturách nezůstaly v pozitivistickém 19. století, jak si asi řada zdejších uživatelů představuje (nehledě na to, že archeologie pracuje s metodami, o jakých se nám nezdálo). Pominu-li navíc fakt, který je klasickou metodou podobných spekulantů, že nejdříve si vymyslím teorii a pak pro ni hledám důkazy (a ty které se mi nehodí, pomíjím), což je samozřejmě postup značně nekritický a vlastně nevědecký. Ve vědě to funguje obráceně, veškerá data musím brát v potaz a korigovat jimi všechny vývody, které musejí být tím pádem velmi opatrné. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě tohle bylo první setkání s Danikenem a jeho teoriemi a jsem z toho docela nadšenej. Všechno to do sebe tak krásně a logicky zapadá, člověka při tom začnou napadat taky vlastní možný teorie (např. při výkladu biblických příběhů atd.). No prostě zajímavý. I když všechno nemusí být stoprocentní pravda tak, jak je to tady prezentováno, určitě to za zhlédnutí a následné zamyšlení stojí. Jediný, co bych možná vytknul je přehšel faktů ve strašně rychlém sledu. Pro mě jakožto totálního laika na tuto tématiku to bylo místy trochu těžké na pobrání a urovnání si to v hlavě, ale to bude určitě při příštím zhlédnutí lepší :-) ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Ale nejvetsi zahadou je, jak tenhle demagogicky skvar mohl byt klasifikovany jako dokument (a dokonce nominovan na Oskara) a kolik lidi mu porad jeste tak naivne veri. Jedna hvezda za par slusnych cestopisnych zaberu a zajimavou hudbu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Milá připomínka dob, kdy jsem hltával fantaskní dílka Ludvíka Součka, jehož příběhy byly podobně manipulativní, ale ještě o kousek zábavnější. Jinak má tento "dokument" švih, nedá divákovi vydechnout (a zamyslet se), vláčí ho po celé planetě a bombarduje ho jednoznačně (dez)interpretovanými fakty. Jako svérázné sci-fi, plné krásných obrazů, si nepochybně zaslouží aspoň tři silné hvězdičky. A teď se honem podívat, kde jsem zastrčil Runu rider, Cestu slepých ptáků či Tajemství jantarové komnaty... ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument pro Dänikenovi fanoušky i odpůrce , bohužel s hrůzostrašným hudebním doprovodem ! Peter Thomas je asi mimozemšťan (.V.) ()

corona 

všechny recenze uživatele

Tak Detektor sa Vám nepáčil a Däniken ano?? Ja si na rozdiel o neho a väčšiny tu hodnotiacich myslím, že naši predkovia z rannej doby dejinnej neboli ako tupé stádo, ktoré všetko museli naučiť láskaví mimozemštania, ale že boli rozumní, zruční a vynaliezaví, sami postavili stavby, nad ktorými sa nám tají dych, a na všetko čo teraz my berieme ako samozrejmosť prišli vlastnou šikovnosťou. Astronómiu a nebeskú mechaniku určite ovládali viac ako 95 % dnešnej populácie (žiaľ). Ani ja si nemyslím, že všetko bolo tak ako vysvetľuje oficiálna veda, tiež neverím že všetky tie predmety, ktorých účel archeológovia nevedia vysvetliť, boli magické a náboženské artefakty. Däniken bol viac ráz usvedčený z klamstva, prekrucovania faktov a dokonca sám priznal aj niekoľko podvrhov, takže akokoľvek úžasne znejú jeho teórie (keď som mala 15, tak som mu verila), nemôžem hodnotiť inak. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých prvních dokumentů, na který jsem chodil několikrát po sobě do kina a který si i přes jeho stáří nenechám v tv nikdy ujít. Ať jsou jeho spekulace pravdivé nebo ne, rozhodně nepostrádají logiku což se o Bibli říct nedá. Bible si v mnoha věcech odporuje. ()

Reklama

Reklama