Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu čest na vlastní oči vidět kosatky ve volné přírodě a můžu říct, že na to nikdy nezapomenu. Oproti tomu jsem byl jednou ve vodním parku, kde byli cvičení delfíny a lachtani a jako líbilo se mi, ale když kolem vás krouží delfín v moři či oceánu – je to prostě lepší zážitek. Ale teď k tomuto velmi zajímavému a velmi smutnému dokumentu. Člověk je pro prachy ochotný udělat cokoliv a kosatka není vůbec hloupý tvor. Žít v zajetí není žádný život. Už od mláďat nepoznali nic než stísněný prostor, málo potravy, mnohdy špatné zacházení ze strany jiných jedinců – no a ti slavní cvičitelé ač se snažili sebevíce, nikdy jim nemohli být rovni. To však neznamená, že svou práci neodváděli dobře a neměli kosatky rádi. Někteří za to zaplatili životem. Tilikum už odešel na věčnost – což pro něj bylo vysvobození a rozhodně si nemyslím, že by byl jen nelítostný zabiják…Byl nádherný… ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na tom je to, že vlastně ani nevíte, co vás sere víc. To, že si je vůbec dovolujeme lovit? Pak je unášet, vlastně je prostě a jednoduše jako nic odtrhávat od rodičů, kteří je očividně inteligentně a láskyplnou formou brání. Věznit je. Separovat. Převychovávat. Hospodařením k ponižování. A pak tu máme obdiv ke skutečným lidem ( jak napsala LucinyF. ), kteří přiznávají své omyly (nejen cvičitelé, ale i cesta zpět k první hrůze- lovci). Přiznávají své omyly a vy si je oblíbíte, protože jsou od srdce upřímní a uvěřitelní. A Sea World musí hlavně vydělávat. Mlžit. Zakrývat. A po tom všem si ještě "ta svině" dovolí veřejně nařknout ty, kteří zaplatili cenou nejvyšší, že si za to vlastně mohli sami? Fuuu. Sea World. A kde Tilikum začal být pro vás politování hodnou, zlomenou inteligentní bytostí, začne transformovat do nasraného hrdiny, kterému vlastně ani nezazlíváte jednání, které odnáší z toho kolečka barbarství Ti nejméně vinni. Cvičitelé. Za mě parádní dokument. ()

Reklama

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Zábavné parky, kde diváci jasajú pri pohľade na divoké zviera, ktoré poslúcha cvičiteľa na povel pri predvádzaní čísel. Na jednej strane dokument prezentuje vykorisťovanie kosatiek od začiatku tohto barbarstva po dnešok, a na druhej strane poukazuje na špinavé taktiky SeaWorld o zamlčovaní pravdy. Ja zasa nie som toho názoru, že cvičitelia sú úplne nevinní, keď na ne zaútočia kosatky - síce na cvičiteľov prezentovaních v tomto dokumente je vidno, že im záleží na zvieratách, a sú vlastne iba bábkami SeaWorld, lenže pre divoké zvieratá nie je prirodzené byť v zajatí, byť využívaný pre zábavu ľudí, takže im mohlo docvaknúť, že pracovať v takomto biznise nie je pre divoké zvieratá žiadny "lepší život". Rovnako ako to platí o Zoo či cirkusov. Alebo možno som iba jedna z mála ľudí, ktorí niečo také pochopili aj bez toho, aby mu niekto zdelil takúto informáciu, či mali nejaké interné informácie o zaobchádzaní zvierat ľudmi. Každou interakciou s kosatkami riskovali svoj život. Bolo iba otázkou času, kedy si kosatka vybije svoju frustráciu zo zajatia na cvičiteľovi. Takže išli do toho na vlastné riziko. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kosatka zabila člověka. Proč to udělala? Ne, nedělám si srandu, tohle je vážně dokument o tom, co kosatku vede k tomu, že vraždí trenéry, kteří s nimi cvičí. No dobře, možná to trochu zlehčuji, tohle je dokument a ne slasher. Více méně. Rozhodně se vyplatí na snímek kouknout, protože i když je rozjezd celkem obyčejný, následují pasáže, z nichž vás bude doslova mrazit. Nebudu odsuzovat lidi za to, že chtějí pracovat s kosatkami, budu odsuzovat podnikatele, kteří nejsou ochotni přijmout odpovědnost za svoje činy. Ani se k tomu nevyjádří, ač možnost měli. Lidé si pořád neuvědomují, že zvířata jsou prostě nevyzpytatelná. Oni i lidi jsou celkem magoři. Že kosatka někoho v zajetí zabije, to je bohužel celkem očekávaný důsledek. Že vodní svět viní své zaměstnance, to je bohužel také klasická praxe. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Je krásné vidět, když se lidé vzepřou a poučí se ze svých chyb, prozří.. Nepochybuji, že cvičitelé své svěřence skutečně milují a chtějí jim být ku prospěchu. Otázkou zůstává do jaké míry si uvědomují skutečnost, že chování jejich zaměstnavatelů je nemorální, sobecké, kurevsky kruté, odsouzeníhodné a neměli by ho podporovat. Bohužel musí nejdříve vyprchat počáteční mladické nadšení, které zakryje i morální odpornost páchanou na tak velkolepých tvorech. A ve chvíli, kdy naivita opadne a své svěřence začnou nesobecky milovat.. jim chtějí skutečně pomoct. Domnívám se, že Tilikum dělá pro své druhy velmi důležitou věc, lidem ukazuje, že takhle to prostě nepůjde. Jiná cesta zřejmě není a pomalu to začínají chápat i ti nejpovolanější. Pokud to má ale skutečně někdo v rukách tak to jsou spotřebitelé. Oni jsou hybnou silou tohoto bezpráví. Neumím si představit, že by někdo po takových informacích ještě někdy do podobných zábavných středisek vkročil. Po "the Cove" tu máme další dokument, který by se měl povinně vysílat na všech základních školách a dětem vštěpovat morální hodnoty, respekt a pokoru. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Od srpna 2015 se zisky společnosti Seaworld snížily o 84 % oproti období před vydáním tohoto filmu. (freelex)
  • V současné době (2018) přežívá v zajetí v nádržích na celém světě 58 kosatek. Je zaznamnáno, že nejméně 166 kosatek zemřelo v zajetí, z toho je známu 30 mrtvě narozených mláďat a 14 pokusů o odchycení v oceánu, kdy kostaky zemřely při převozu nebo těsně po něm. Společnost SeaWorld má ve svých třech parcích ve Spojených státech 21 kosatek. (freelex)
  • Tilikum, kterému je snímek věnován, se ani po odvysílání napříč protestům veřejnosti svobody nedočkal. Vysvobozením tak pro něj byla až jeho smrt 6. ledna 2017 ve věku 35 let, což je polovina věku, kterého se samci kosatek ve volné přírodě dožívají. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama