U47 - Kapitänleutnant Prien
U-47 Lt. Commander Prien
Drama / Válečný
Západní Německo, 1958
Harald ReinlPlakáty
Příběh zasazený do 2. světové války vypráví o kapitánovi Günteru Prienovi velícímu německé ponorce. Jeho loď vplula roku 1939 nezpozorována do přísně střežené britské námořní základny Scapa Flow, kde zničila bitevní loď HMS Royal Oak a v poklidu zase odplula. (maverick10)
Thomassi
V 50. letech byla německá válečná produkce hodně bohatá. U47 je jeden z nich. Popisuje osudy kapitána ponorky U47 Güntera Priena od začátku války až do jeho smrti 7. března 1941. Do půlky filmu, kdy sledujeme útok na britskou základnu Scapa Flow, jsem byl mile potěšen. Bohužel ta druhá půlka, která se věnovala spíše jeho životu v Německu nebyla už takového ražení. Konec jsem pak už odpočítával. Celkově průměrný válečný ponorkový film.(13.7.2010)
maverick10
Velmi rychle spichla agitka, ktera si na posledni chvili sype popel na hlavu. Ovsem jako dobova filmarina je to stylovy.(20.12.2009)
Noddy
Film z bohatej nádielky nemeckých vojnových filmov z konca 50. rokov minulého storočia, ktoré skúšali "očistiť" rôzne skupiny nemeckého národa od hrôz 2. svetovej vojny. Tento film si vybral skupinu príslušníkov U-Boot Waffe - Ponorkových síl. Cez osobu jedného z najznámejších veliteľov nemeckých ponoriek Günthera Priena, sa pokúša ukázať "Šedých vlkov Atlantiku" v inom svetle. Veľmi dojemné sú sebaľutujúce scény s kapitánom ponorky, ktorá "nechtiac" potopila zaoceánsky parník Athenia (Lemp), pôsobiacej však ako lacné klišé. Je známe, že zo všetkých zložiek regulérnych nemeckých ozbrojených síl bola Kriegsmarine (vojnové námorníctvo) tou najmenej "nacizovanou" zložkou, ale obraz ktorý sa o nej snaží urobiť tento film je predsa len prehnaný. Napriek tomu však hodnotím priemernou známkou, keďže sa tvorcom veľmi dobre podarilo zostrihať pôvodné zábery z vojnových týždenníkov s novonakrutenými zábermi a interiérové zábery vnútra ponorky sú tiež pomerne vydarené.(15.2.2008)
Lucas87
Tento film je poklad západoněmecké kinematografie, dá se říct, že to není jen válečné drama ale i životopisný film, který popisuje velice slavného kapitána, který potupil roayal navy v jejich námořní základně. Kapitán Prien se stal nástrojem propagandy než v roce 1941 jeho život vyhasl. Film je poměrně dobře proveden vztaženo k roku jeho vzniku.(19.1.2012)
Paserak
Závěr filmu byla ale opravdu veliká scénáristická taškařice. Jinak hodnotím velmi pozitivně. Opravdu bych chtěl vidět jak doopravdy "huboval" Velký Lev Dönitz Kpt.F.J.Lempa za potopení Athenie...Sbírám filmy s tématikou bitvy o Atlantic a tento zaujme čestné místo. Nikoliv ale nejvyšší...(7.12.2011)
SNCF
Zatraceně dlouho jsem se rozmýšlel kolik hvězdiček filmu, který mě tolik zaujal a zároveň tolik vyvedl z míry... Vzhledem k tomu, že film vznikl v roce 1958 a v Německu je celkem pochopitelné, že si v něm hrdinové sypou popel na hlavu. Ale na druhou stranu se docela striktně drží faktů, a scény na ponorce jsou velmi uvěřitelné i díky použití dobových filmů. Pokud však vezmu na "přetřas" filmařskou verzi smrti Kapitänleutnanta Priena udělá se mi mírně na nic... Vše se dá akceptovat. To že Priena zachrání loď na kterou předtím neúspěšně atakoval, to, že tuto loď vzápětí potopí jiná německá ponorka (neztratili jste se?) to, že vyloví Prienovu čepici to, že tuto ponorku potopí spojenecké letouny... Ale právě v tomto bodu udělali filmaři nehoráznou chybu... Na letadlech jsou invazní pruhy z roku 1945! (Prien zmizel v roce 1941...) Ale jinak je to velmi zajímavý film... Hlavně po stránce filmařské...(30.10.2011)