Reklama

Reklama

Neposlušný zajíček

Krátkometrážní / Animovaný
Československo, 1944, 9 min

Obsahy(1)

Groteska o skopičinách malého rozpustilého zajíčka při zdobení velikonočních vajíček. Zajíci se pilně připravují na Velikonoce. Nejmenšího z nich práce nebaví a raději vymýšlí, jak by ji ulehčil nejen sobě, ale i ostatním. (Anifilm)

Recenze (4)

honzic 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkný barevný film na dobu protektorátu a konce války to bylo fajn, i když je to jen krátké. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ctižádost natáčet filmy po americku byla v české prvorepublikové animaci vidět od úplných začátků, pokud se ale dá soudit z dochovaných výsledků, první dílko opravdu k nerozeznání od některé z Disneyho Švihlých symfonií vytvořila až za protektorátu tahle parta bývalých AFIT'áků a budoucích Bratrů v triku zaštítěná berlínským karikaturistou Möllendorffem, který narukoval k nacistům jako autor námětů pro kreslené filmy vyráběné na popud Goebbelsova ministerstva propagandy – jak vyšším místům vysvětloval ideové vazby mezi nacistickou propagandou a dováděním velikonočního zajocha-zlepšovatele, je mi vážně záhadou. Na druhou stranu mi řemeslně dokonalá nápodoba deset let starých zaoceánských vzorů nepřijde jako něco, nad čím by měl člověk po dalších sedmdesáti letech jásat nadšením. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale protektorátní animované filmy vznikající pod uměleckým vedoucím a autorem námětů Möllendorffem a dohledem samotného  ministra propagandy Goebbelsem jsou tak strašně o ničem (Neposlušný zajíček, Svatba v korálovém moři, Povětrnostní domeček, a jiné). Důležité bylo, aby se podobaly americkým disneyovkám, které se tehdy v Říši nemohli promítat, takže měli být rozverné a krásně animované, aby se pracující lid bavil pěknými obrázky během ošklivé války. Hlavně nesměly mít žádnou osobitou autorskou vizi, a není se čemu divit, když pracujete pod Goebbelsem, není dobré vystrkovat růžky. Přestože je pro mě vždy těžké vydržet u nich až do konce, dávám jim dvě hvězdy za snahu výborných českých animátorů, kteří si v dusných válečných časech na nich alespoň mohli pilovat techniku. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama