Reklama

Reklama

Divoch

(festivalový název)
Krátkometrážní / Animovaný
USA, 2012, 13 min

Režie:

Daniel Sousa

Scénář:

Daniel Sousa

Obsahy(1)

Lovec samotář najde v lese divokého chlapce a vrátí ho zpět do civilizace. Chlapec se v novém, nezvyklém prostředí cítí jako nezvaný host a pokouší se přizpůsobit prostřednictvím strategií, které mu pomáhaly přežít v lese. (Anifilm)

Recenze (6)

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Pokud by někdo čekal, že se mi Divoch bude líbit ze všech nejvíce v tomto ročníku — měl by pravdu (a v tom případě mě velmi dobře zná). Divoch je velmi umělecký a autorský film — režisér Daniel Sousa na něm sám pracoval skoro pět let ve volných chvílích po práci (pouze ke konci snímku mu pomáhali internisté z různých škol). Už to v mých očích snímku přidává pár kladných bodů navíc — nepracovalo na něm pět scénáristů, dvacet animátorů animátorů a čtyřicet producentů, jak si to může dovolit velké studio. Nejdříve k technické stránce, ta na mně totiž velmi zapůsobila. Snímek je černobílý (až na pár záměrně barevných záběrů) a svým vizuálem mi hodně připomněl pár let starou hru Limbo z Androidu. Je ručně kreslený (jde o kompozit několika technik, doporučuju rozhovory s autorem, kde vše vysvětluje) a vypadá naprosto úchvatně, atmosféra z toho snímku přímo sálá — na rozdíl od teplého plamene sálajícího z krbu je však tato atmosféra mrazivá. Hned úvodní záběry na kořist štvanou smečkou vlků prozrazují, že tohle nebude nějaká srandovní taškařice. Příběh je jednoduchý — autor se dle svých vlastních slov snažil prozkoumat, co dělá člověka člověkem a jak se lišíme od zvířat. Pokud byste jedince odstřihli od společnosti, nenaučili ho jazyk, neukázali běžný svět — co by z něj bylo? Přesně tyto otázky film zkoumá na malém chlapci, kterého vychovala vlčí smečka. A kterého se do společnosti snaží začlenit lovec, který jej v lese objeví. Podaří se? Ve filmu je spousta krásných záběrů a pustil jsem si ho několikrát jen proto, abych si je vychutnal. Například město, které se malému chlapci skládá před očima, nebo jeho metamorfóza ke konci filmu, kde se střídá jeden vizuální nápad za druhým. Úžasná atmosféra, úžasný film. [Oscary 2013] ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Dnes odpoledne jsem rozjímal o pojetí duše u rostlin, zvířat a člověka, jak je popisuje Tomáš Akvinský. Dostal jsem se i k úvahám o nových výzkumech inteligence a uvědomování si sama sebe u delfínů a vyšších primátů, které Tomáš Akvinský ve své době nemohl znát. Rozvíjel jsem i myšlenku „vlčích dětí“, které pokud jsou vytrženy z divočiny a snažíme se je začlenit do lidského společenství, většinou po několika letech umírají. Po těchto úvahách jsem otevřel ČSFD a dva z mých oblíbených uživatelů ohodnotili film „Divoch“. Ukazuje život jednoho vlčího dítěte a nejde do takové hloubky myšlenek, které jsem načrtl ve svém rozjímání. Přesto je to velmi dobrý film. Animace je jedna z nejkrásnějších, co můžete v celosvětovém měřítku vidět. A myšlenka filmu? Podle mě ukazuje divocha v každém z nás, který bojuje s tím špatným v lidské společnosti. To dobré a skutečně lidské zde zastupuje muž, který se malého Divocha ujímá. - Pozor spoiler! - Film bohužel skončí tím, že dobro nemá sílu, aby zvítězilo. Divoch rozbije mlýny, proti kterým bojuje a utíká zpět do divočiny. Tam po pár letech jistě zemře, stejně jako by se mu to stalo v lidské civilizaci, ale zemře šťastnější. Film nakonec vyznívá dost depresivně a beznadějně. Přesto je velmi krásný a vhodný pro přemýšlivé duše. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to nejlepší krátký film z nominace na Oskary 2013. Jeho styl a poetika se mi moc líbila a dal bych možná i pět hvězdiček, ale to možná časem. A rozhodně bych nehádal amerického tvůrce, spíš rusa. Můžete se podívat třeba tady: http://dovga.com/video/5344/feral/oscars-nominees [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Galerie (5)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama