Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina Robert Bogerud (Svein Andre Hofsø) provozuje jednočlennou soukromou detektivní kancelář, ale zatím se nikdy nedostal k žádnému skutečnému případu. Všichni jeho potenciální zákazníci vždy zmizí v okamžiku, kdy Robert sundá svůj detektivní klobouk. Nikdo nevěří, že tento mladík, postižený Downovým syndromem, může vůbec něčeho v detektivní branži dosáhnout. Dokonce si to odmítá byť jen připustit i jeho otec, který je skutečným policejním vyšetřovatelem. Nakonec se ale Robertovi podaří sehnat první případ. Legendární bruslař Olav Starr záhadně zmizel. A příbuzní si vybrali pro jeho nalezení právě Roberta. Potřebují totiž pokud možno co nejvíce neschopného detektiva, a to jen proto, aby uklidnili senilní babičku. Na takový úkol jim Robert připadá jako ideální týpek. Ale když jim předvede svůj způsob vyšetřování, jsou hodně překvapení. Robert má svoji metodu, která spočívá v tom, že se vžije do zmizelého Olava a pokračuje v jeho životě od okamžiku, kdy se ztratil. Zjistí tak, že pohřešovaný byl ve své rodině vystaven nedostatku lásky a že se z něj stal podvodník s vážnými problémy s alkoholem, který také prodává svým zákazníkům vakuové pumpy pro zlepšení erekce a krém na zvětšení prsů. Čím bizarnějších rozměrů Robertovo pátrání po Olavovi nabírá, tím více se ukazuje, že zdaleka není tak hloupý, jak by se mohlo zdát. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (71)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další film režiséra Kurzu negativního myšlení je takové osobní "must-see". Breien opět přišel s neotřelým humorem a ač Detektiv Down není tak silným filmem, je zajímavou hříčkou na žánr noir s hlavní postavou, která i přes Downův syndrom předčí všechny ostatní. Navíc příjemné pražské lokace a tempo i délka optimální vzhledem ke zvolenému žánru. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hm... Jako celek je to dobrý, všechno funguje jak má, jenže tomu hrozně nesluší to, kterak děj jede podle nejklyšovitější šablony, jakou detektivka může mít. Ale naštěstí je délka přiměřená a hlavní postava zábavná (byť by mohla být zábavná mnohem víc, tím zvrhlým způsobem, který se zjeví jenom párkrát), vedlejší postavy sice někdy drhnou (respektive mají stejný problém, jako hlavní postava a to, že by pro lepší výsledek měli být mnohem jetější). Vlastně je docela těžký popsat, co je na tomhle filmu tak dobrého, když všechno jede na půl plynu, ale ono to dobré prostě je, Nejvíc ze začátku, ze kterého je Noirovost cítit parádně a v závěru, kde se zjeví ty nejlepší vtipy, škoda je ale slabšího případu, který mohl být mnohem víc ve stylu zvrhlých, psotníkem posedlých psounů stepních, závislých na cukru (kteří tu bohužel nejsou). Slabší čtyři, které by byly plné, pokud by rozličné humory byli více kruté a černohumorné. ()

Reklama

boombang 

všechny recenze uživatele

Svérázná pocta žánru noir. Musím smeknout klobouk před hlavním představitelem a hlavně před režisérem. Film je působivý a jeho děj několikrát ozdobí vskutku dokonale groteskně-absurdní vtip, při němž se divák kácí smíchy. Nicméně, kratší stopáž či větší propracovanost druhé poloviny by filmu jen prospěly. Tři hvězdy a kousek. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nápad natočiť klasickú detektívku s downiakom v hlavnej úlohe je originálny a zo začiatku aj veľmi vtipný. Postupne si ale divák na to zvykne a aj pokračujúce úškrny ľudí voči detektívovi už tak nezaberajú. Plusom je aj skvelá žánrová atmosféra, či už vďaka hudbe alebo komentáru hlavného hrdinu. Našťastie celá zápletka je vystavaná akceptovateľne na to, aby ju bol schopný vyriešiť. Viac ako na komplikovanosť prípadu sa tu stavilo na morálne vyznenie (láska nadovšetko), takže čím viac sa detektív zbližuje s rodinkou pre ktorú pracuje, tým viac odhaľuje ako veľmi je nefunkčná. Celkovo ma detektív s downovým syndrómom bavil viac ako ten s tourettovým, keď rozťahaný prípad vyšetroval Norton vo filme Motherless Brooklyn. 6/10. ()

Rejže 

všechny recenze uživatele

Ten chlapík mne nejprve rozčiloval, dokud jsem si nezjistila víc. Chvílemi nápadité, ale rozuzlení takové zvláštní. Teď jsem to chtěla napsat. Jakoby na tomto filmu dělali dva scénáristé. Jeden uměl psát a měl veliký talent a ten druhý přihazoval klišé a ten nápad na začátku pohřbíval. Proto 3 hvězdy vyvážené... vtípky a gegy jim neberu, to sem se dlouho nezasmála :-D ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Obsadit hlavní postavu bylo obtížné. Režisér objížděl ústavy po celém Norsku, kde hledal správného člověka s Downovým syndromem. (morgos)
  • Hoci sa dej odohráva v Osle, pre natáčanie si nórsky režisér zvolil Prahu a okolie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama