Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války. Elsa, modistka středního věku a jasnovidkyně má svůj život naprosto pod kontrolou – dokud ovšem muž, kterého kdysi milovala a ztratila, neprojde dveřmi jejího obchodu s klobouky. Jsme v Helsinkách roku 1962. Jan, český jazzový hudebník, je ve městě kvůli vystoupení na „Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva". Po více než dvě desetiletí Elsa věřila, že tento muž je mrtvý... Zpočátku si chce Elsa od Jana udržet odstup. A zejména od festivalu, který je pro ni jen dalším pokusem světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko. Jan však je vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení... (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (73)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, nahrál jsem si tenhle kousek tak trochu omylem, ale přesto jsem ho zkoukl, protože jsem viděl příležitost seznámit se se zástupcem české kinematografie, které dlouhodobě nevěřím a spíš se jí vyhýbám. Láska, soudruhu potvrdila všechny stereotypy, které jsem si na základě zkušeností k české produkci vytvořil. Nízký rozpočet, plochý scénář, který by slušel maximálně tak malému neambicióznímu televiznímu snímku. Plakátová historka o tom, jak komunistický synek z prominentní rodiny díky lásce prohlédl a dal vale kariéře v totalitním Československu. Prakticky všechno je mělké, nedotažené a provinční. Z celého filmu mě zaujala jen dvojice mladých finských hereček, ve které prim hrála blonďatá Laura Birn, scéna, kde Jan Budař zdařile paroduje zapálený ideologický projev sovětského mládežníka, a motiv pozdějšího atentátníka na amerického prezidenta Kennedyho coby účastníka festivalu a nápadníka jedné z hrdinek snímku. Jinak netvrdím, že by to celé nemohlo fungovat, ale muselo by se mnohem víc zapracovat na scénáři, dialozích i vtipných pointách komicky laděných scén. Celkový dojem: 35 %. ()

zipacna 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že to nebyl film roku. Byl to takový milý malý film, kde bylo úplně jedno, jakým mluví kdo jazykem. Pěkně to tady fungovalo a skončilo to moc hezky. Asi jsem měl zrovna náladu, takový film sledovat. Kati Outinen, ač je její profilová fotka tady na ČSFD docela zastrašující, je ale dobrá herečka a dokázala mě přesvědčit. A ten Hádek, ten Hádek. ;) ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Čert vem v zájmu vtipu zjednodušující tendenčnost, jako nenáročná hřebejkovina plná východňanů v neokoukaném prostředí je to příjemná podívaná. Nenáročné, nepamětihodné, možná i trochu moc dlouhé, ale i díky uchu lahodící jazzové hudbě a finštině prostě od začátku do konce příjemné. A s tak povedenou tečkou, jako byla závěrečná plavba za svobodou se ze sálu nedalo odcházet ve špatné náladě. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď Etzler hovorí Outinen, že je prvý krát na západe, tak to pôsobí dojmom, že scenárista nikdy v živote nevidel mapu Európy a nevie, že Fínsko je ďaleko na severe a tak trochu na východ od bývalého Československa. Ja viem, že je to myslené obrazne a má to svoju logiku, ale táto nechcene vtipná hláška mi pripadala na celom filme to najvtipnejšie. Láska, súdruh ťaží najmä z príjemnej retro atmosféry a fínskeho prostredia a ďalej z hviezdneho obsadenia vždy spoľahlivej Kati Outinen. Takže svojim spôsobom je to aj tak trocha Kaurismaki wannabe záležitosť. Škoda, že film nedokáže natoľko elegantne ťažiť aj zo scenára a réžie a celé to tak vyznie síce príjemne, ale absolútne priemerne. Mix angličtiny, fínštiny a češtiny je značne rozpačitý. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Obsahově mám pro tyhle filmy velké pochopení. Světy rozdělené železnou oponou, touha po svobodě i možnost se ke svobodě dostat třeba formou nějakého přiblblého politického zájezdu na západ. Ale tady se to celé tak nějak nepovedlo. Neseděl mi Etzler, neseděl mi Hádek, neseděla mi ani neatraktivní Kati Outinen. Nesedělo mi celé to prostředí ani rádoby vtipné zesměšňování komančů - hlavně těch našich na politickém festivalu... Ti tam venku na západě nebyli žádní blbci a hned tak jim někdo nepláchl i když se tom sem tam stalo... Tam byli sakra ostří a prověření soudruzi... Tentokráte byl vrcholem všeho Honza Budař, kterého mám jinak rád, coby ruský básník a třešničkou na dortu byl ,,Gagarin'' Jiráček. Zkrátka, z tohohle na mne nedýchl ani sentiment, ani sranda, nedýchlo z toho na mně nic. Přitom film sám má celkem vážné téma. A tak když jsem to dokoukal, tak jsem si řekl, že se alespoň pár našich herců projelo na plachetnici a viděli velryby. Přejme jim to, tento film ale s klidem vynechte! Mohl být klidně zařazen jako jeden z dílů Vyprávěj..Jedna výjezdní doložka. * ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Název české kapely Zmrzlina byl vybrán na základě vztahu češtiny k finštině - ve finštině je (na rozdíl od češtiny) jen velmi málo souhlásek, a proto je pro Finy slovo „zmrzlina“ jazykolam. (Facillitant)
  • Scenáristé vložili do filmu řadu historických postav, které tvoří jakési skryté vtípky tvůrců či pomyslné hypotetické mini příběhy. Jednou z takových postav byla postava amerického studenta. Americký student, ke kterému získá náklonost Kaarina (Laura Birn) jedna z hlavních postav filmu, se představí jako Lee Harvey Oswald (Cohlie Brocato). V jedné ze scén americký student zmíní, že je velkým fanouškem a obdivovatelem Marilyn Monroe, která zemřela v roce 1962 na předávkování barbituráty. Děj filmu se odehrává rovněž v roce 1962. Student se ve filmu zmínil o tom, že přijde na kloub tomu, jak to bylo se smrtí Marilyn a kdo za ní stojí. Skutečný Lee Harvey Oswald o rok později, tedy v roce 1963, spáchal atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. (Posheidon)
  • Pokud neznáte básníka Andrušenka, kterého si zahrál Jan Budař, věřte, že je to náhradní jméno za Jevgenije Jevtušenka, který jako žijící pamětník nedal svolení použít své jméno v tomto filmu. (Terva)

Reklama

Reklama