Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války. Elsa, modistka středního věku a jasnovidkyně má svůj život naprosto pod kontrolou – dokud ovšem muž, kterého kdysi milovala a ztratila, neprojde dveřmi jejího obchodu s klobouky. Jsme v Helsinkách roku 1962. Jan, český jazzový hudebník, je ve městě kvůli vystoupení na „Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva". Po více než dvě desetiletí Elsa věřila, že tento muž je mrtvý... Zpočátku si chce Elsa od Jana udržet odstup. A zejména od festivalu, který je pro ni jen dalším pokusem světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko. Jan však je vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (73)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE TAK JEDNODUCHÉ NECHAT SE OSLNIT. POULIČNÍ LAMPY, NEONOVÁ SVĚTLA, OBCHODY PLNÉ SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ. AUTA… ALE JAK VÍTE, JE TO JENOM BAREVNÉ POZLÁTKO. PŘELUD. SVŮDNÝ PŘELUD… " /// Komoušskej fesťák jako záminka pro romantický drámo. Etzler a jeho romantika pro starší (a pokročilejší – věkem), ideologickej mutant Hádek, kterej zažije něco krásnýho i bez Leninovejch svazků, Lee Harvey Oswald a Jurij Gagarin jako vtipný postavy (zřejmě). Máme se přesvědčit, že socialismus lásce s kapitalismem nepřál. Nenuceně. Sice to není žádná extra prdel, ale příběh ujde. Hlavně ničím neurazí (asi teda). A ti, co vojeli studentský fesťáky, jistě půjdou vejš! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem na Finsko – Českou romantiku. 2.) Tohle znám nazpaměť! . /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako rozený lingvista, který umí švédsky stejně dobře jako dánsky, jsem si tento snímek pustil ve finštině a skvěle jsem se bavil skoro hodinu. Pak jsem se zbaběle obrátil o pomoc k titulkům a naštěstí se to moc nezhoršilo. Jen ten jazzík skupiny Zmrzlina mohl být o něco svižnější, aby stačil tempu poměrně zábavného útěku z budovatelství do zimy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, nahrál jsem si tenhle kousek tak trochu omylem, ale přesto jsem ho zkoukl, protože jsem viděl příležitost seznámit se se zástupcem české kinematografie, které dlouhodobě nevěřím a spíš se jí vyhýbám. Láska, soudruhu potvrdila všechny stereotypy, které jsem si na základě zkušeností k české produkci vytvořil. Nízký rozpočet, plochý scénář, který by slušel maximálně tak malému neambicióznímu televiznímu snímku. Plakátová historka o tom, jak komunistický synek z prominentní rodiny díky lásce prohlédl a dal vale kariéře v totalitním Československu. Prakticky všechno je mělké, nedotažené a provinční. Z celého filmu mě zaujala jen dvojice mladých finských hereček, ve které prim hrála blonďatá Laura Birn, scéna, kde Jan Budař zdařile paroduje zapálený ideologický projev sovětského mládežníka, a motiv pozdějšího atentátníka na amerického prezidenta Kennedyho coby účastníka festivalu a nápadníka jedné z hrdinek snímku. Jinak netvrdím, že by to celé nemohlo fungovat, ale muselo by se mnohem víc zapracovat na scénáři, dialozích i vtipných pointách komicky laděných scén. Celkový dojem: 35 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Obsahově mám pro tyhle filmy velké pochopení. Světy rozdělené železnou oponou, touha po svobodě i možnost se ke svobodě dostat třeba formou nějakého přiblblého politického zájezdu na západ. Ale tady se to celé tak nějak nepovedlo. Neseděl mi Etzler, neseděl mi Hádek, neseděla mi ani neatraktivní Kati Outinen. Nesedělo mi celé to prostředí ani rádoby vtipné zesměšňování komančů - hlavně těch našich na politickém festivalu... Ti tam venku na západě nebyli žádní blbci a hned tak jim někdo nepláchl i když se tom sem tam stalo... Tam byli sakra ostří a prověření soudruzi... Tentokráte byl vrcholem všeho Honza Budař, kterého mám jinak rád, coby ruský básník a třešničkou na dortu byl ,,Gagarin'' Jiráček. Zkrátka, z tohohle na mne nedýchl ani sentiment, ani sranda, nedýchlo z toho na mně nic. Přitom film sám má celkem vážné téma. A tak když jsem to dokoukal, tak jsem si řekl, že se alespoň pár našich herců projelo na plachetnici a viděli velryby. Přejme jim to, tento film ale s klidem vynechte! Mohl být klidně zařazen jako jeden z dílů Vyprávěj..Jedna výjezdní doložka. * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď Etzler hovorí Outinen, že je prvý krát na západe, tak to pôsobí dojmom, že scenárista nikdy v živote nevidel mapu Európy a nevie, že Fínsko je ďaleko na severe a tak trochu na východ od bývalého Československa. Ja viem, že je to myslené obrazne a má to svoju logiku, ale táto nechcene vtipná hláška mi pripadala na celom filme to najvtipnejšie. Láska, súdruh ťaží najmä z príjemnej retro atmosféry a fínskeho prostredia a ďalej z hviezdneho obsadenia vždy spoľahlivej Kati Outinen. Takže svojim spôsobom je to aj tak trocha Kaurismaki wannabe záležitosť. Škoda, že film nedokáže natoľko elegantne ťažiť aj zo scenára a réžie a celé to tak vyznie síce príjemne, ale absolútne priemerne. Mix angličtiny, fínštiny a češtiny je značne rozpačitý. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ten nápad měl potenciál, ale někde se ztratil. Moc nefunguje spojení romantiky a situačního humoru, scénář má vůbec víc much, než je zdrávo. A co herci? Mezi Kati Outinen a Miroslavem Etzlerem nebyla žádná chemie a byl tedy problém věřit, že by spolu kdy něco měli. Kryštof Hádek jako jeden z mála vybalancoval romantickou postavu i naivního blba s nabiflovanou socialistickou propagandou. Z vedlejších rolí mě nejvíce bavila Laura Birn, která se zřejmě hodlala spojit s proletáři všech zemí světa. Možná byl někde humor pochopitelný jen pro Finy, ale spíš to i tam je jen podprůměrná taškařice. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Veselý a poněkud jiný pohled na šedivý československý socialismus. Autentický jazykový zážitek, který narušují jen Sověti Budař s Jiráčkem. Úzkoprsá přímočaře vyvedená romantika končící na tom nejhezčím místě. Etzler a jeho babička Kati Outinen. Více v externí recenzi pro kult. na konci března. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Přes roztříštěnost (komedie-drama-romatika) působí snímek až překvapivě celistvě. Díky přesvědčivému herectví jsem vývoj postav sledoval se zájmem. Hádkův moloděc pobaví, ovšem při Budařově údernickém projevu (ten Jevtušenko? zamrazí. Trošku mi vadil věkový nepoměr Miroslava Etzlera a Kati Outinen. Překvapilo mě, že jsou ve skutečnosti vrstevníky, navíc si scénárista pomohl při jejich prvním setkání pěknou replikou. ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

Další trochu český snímek, vhodný na všední večer do televize, ale do kina? Je to jen průměrný televizní film, kde zářil Kryštof Hádek. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film je celkem na pohodu. Jde o takovou romantickou komedii odehrávající se v 82 ve Finsku s pár českými herci, proto také čeština z filmu je slyšet minimálně.Hádek zejména z kraje filmu hraje opravdu velice povedeně postavu svazáčka, ovšem co je do očí bijící, věkový rozdíl, mezi hlavní finskou herečkou a Miroslavem Etzlerem. Je až úsměvné jejich vzpomínání na na jejich 43 let starý románek. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Ztřeštěná a poměrně roztomilá komedie o smutné době, u níž jsem se párkrát od srdce zasmál. Můj oblíbený Hádek mě opět nezklamal a protekčního hajzlíka zase zahrál naprosto skvěle, Budař ve vtipné vedlejší roli taktéž perlí. Česko-finským koprodukcím se docela daří, vedle Klaunů jde o další výsledek úspěšné spolupráce, nebránil bych se dalším společným počinům. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že láska vládne napříč ideologiemi víme už dávno a tohle koprodukční cosi žánr romantické komedie nikam neposunulo. Předně tu nebylo prakticky nic vtipného. Hádkova postava, která měla asi největší komediální potenciál, zůstala trestuhodně nevyužita a podle mě byla i špatně obsazena. Budař, který se ve filmu také mihl, by na roli pasoval lépe. Lee Harvey Oswald, Gagarin či náměstek ministerstva zamilovaný do hospodyně, což byly prvky, které snad měly rozesmát, působili vyloženě trapně. Prkenný byl i Etzler a jeho vzdychání po Kati Outinen působilo značně nedůvěryhodně. Jediné, co mě trochu zaujalo, bylo sympatický projev Veery W. Vilo, ale to je sakra málo. 30% ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Ta Hádkova proměna je ve filmu příliš rychlá a neuvěřitelná. Jinak fajn komedie s výbornou Kati Outinen, kdyby její protějšek hrál třeba Ondra Vetchý, bylo by to ještě lepší... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Čest práci......Velmi zajímavé jméno zazní asi po půl hodině příběhu. Překvapilo mě a vyvolalo mrazení. Ale nebudu prozrazovat. CITÁT - Musím se vrátit domů a zjistit, kdo ji zabil......... Já se bavil. Je to zvláštní pohled do ne tak vzdálené doby. Je to slušné a musí se překonat zeď. CITÁT - Musím se vypořádat s potenciální mezinárodní krizí....... Je to opravdu o lásce z jiné doby a já si to užil. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Čert vem v zájmu vtipu zjednodušující tendenčnost, jako nenáročná hřebejkovina plná východňanů v neokoukaném prostředí je to příjemná podívaná. Nenáročné, nepamětihodné, možná i trochu moc dlouhé, ale i díky uchu lahodící jazzové hudbě a finštině prostě od začátku do konce příjemné. A s tak povedenou tečkou, jako byla závěrečná plavba za svobodou se ze sálu nedalo odcházet ve špatné náladě. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem pominula velkou nadsázku a nepravděpodobnost děje (prostě mi to nevadilo). Jen jsem se nechala unášet příjemným příběhem v nepříjemné době. Kati Outinen je ve své roli skvělá. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Mám rád české aj fínske filmy. Ale na to, aby sa mi páčila Láska, soudruhu, by som musel mať IQ fínskej veveričky. Peňazí je málo, ale keď sa nájdu, treba ich vyhodiť do luftu. A najlepšie v koprodukcii. Keď sa mám nechať ohlupovať, tak nech je to aspoň vtipné a hedonistické ako americké komédie. ()

Reklama

Reklama