Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války. Elsa, modistka středního věku a jasnovidkyně má svůj život naprosto pod kontrolou – dokud ovšem muž, kterého kdysi milovala a ztratila, neprojde dveřmi jejího obchodu s klobouky. Jsme v Helsinkách roku 1962. Jan, český jazzový hudebník, je ve městě kvůli vystoupení na „Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva". Po více než dvě desetiletí Elsa věřila, že tento muž je mrtvý... Zpočátku si chce Elsa od Jana udržet odstup. A zejména od festivalu, který je pro ni jen dalším pokusem světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko. Jan však je vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení... (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Scenáristé vložili do filmu řadu historických postav, které tvoří jakési skryté vtípky tvůrců či pomyslné hypotetické mini příběhy. Jednou z takových postav byla postava amerického studenta. Americký student, ke kterému získá náklonost Kaarina (Laura Birn) jedna z hlavních postav filmu, se představí jako Lee Harvey Oswald (Cohlie Brocato). V jedné ze scén americký student zmíní, že je velkým fanouškem a obdivovatelem Marilyn Monroe, která zemřela v roce 1962 na předávkování barbituráty. Děj filmu se odehrává rovněž v roce 1962. Student se ve filmu zmínil o tom, že přijde na kloub tomu, jak to bylo se smrtí Marilyn a kdo za ní stojí. Skutečný Lee Harvey Oswald o rok později, tedy v roce 1963, spáchal atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. (Posheidon)
  • Název české kapely Zmrzlina byl vybrán na základě vztahu češtiny k finštině - ve finštině je (na rozdíl od češtiny) jen velmi málo souhlásek, a proto je pro Finy slovo „zmrzlina“ jazykolam. (Facillitant)
  • Když v závěru filmu Elsa (Kati Outinen) větší z ruky prezidentovi, sdělí mu i dvě budoucí věci, které prezident považuje za nesmysly - osamostatnění Estonska, jeho vstup do NATO a vítězství Finska v hudební soutěži Eurovize. Obojí se nakonec vyplnilo. Estonsko získalo nezávislost v r. 1991 po rozpadu Sovětského svazu, do NATO vstoupilo v r. 2004. Finsko vyhrálo Eurovizi v r. 2006, když zvítězila kapela Lordi s písní "Hard Rock Hallelujah". (Foxhound#1)
  • Natáčení probíhalo v Praze, finských Helsinkách a v norském Andenes. (Terva)
  • Finská filmová nadace přidala na produkci snímku 700 000 euro. (Terva)
  • Pokud neznáte básníka Andrušenka, kterého si zahrál Jan Budař, věřte, že je to náhradní jméno za Jevgenije Jevtušenka, který jako žijící pamětník nedal svolení použít své jméno v tomto filmu. (Terva)

Reklama

Reklama