Reklama

Reklama

Erasmus a spol.

  • Česko Erasmus (více)
Trailer

Obsahy(1)

Xavier je posluchač ekonomické fakulty v Paříži a otcův známý mu slibuje po dokončení studií místo na ministerstvu financí. Podmínka, že musí ovládat španělštinu, není díky programu Erasmus nesplnitelná, a tak se Xavier rozloučí s maminkou i s přítelkyní a odletí do Barcelony. Najít tu bydlení není snadné, ale nakonec Xavier uspěje: nastěhuje se do bytu, kde žije už dalších sedm studentů, každý z jiného koutu Evropy. Nové známosti, nové zážitky, chaotické, a přece svým způsobem harmonické soužití mladých lidí různých národností, různých zvyků a zaměření jsou pro Xaviera školou, jež mu umožní přechod do dospělosti. Všechny jistoty jeho dosavadního života včetně lásky jsou zpochybněné, Xavier se už nevyzná ani sám v sobě. Když se vrátí domů, neví sice přesně, co chce, ale ví, co rozhodně nechce.

"Je to film, který připomíná někdejší romány o létech učednických či o procesu zasvěcení," říká tvůrce, jehož scénář je ispirován zkušenostmi ze života rodinných příslušníků a přátel. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (144)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl takový film, který by natolik porozuměl současné generaci vysokoškolských studentů, jakým je právě Erasmus a spol. Co však naplat, když takový film v konečném důsledku nemá toho moc, co nabídnout. Chybí tomu strhující nebo bránici trhající okamžik, který by mě vytrhl s poklidného klimbání nad životními osudy Cedrica Klapsiche. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Prvních 15 minut jsem chtěl tenhle film vypnout. Strávil jsem šest let života v různých společnostech typu "Xavier v Barceloně". Xavier byl opravdu solidní bábovka, bylo pro něj opravdu těžké opustit Paříž, matku i svou Audrey Tatou. Málem bych po těch letech zapomněl, jaké to bylo pro mne, poprvé odjet "do světa". Xavier nevěděl, jaké to bude a léčba šokem z něj udělala jiného člověka. Přijal nový život za svůj i s cenou, kterou za to musel zaplatit. Ztratil svou Paříž, normální pohled na svět. Zbyla mu vzpomínka a touha znova prožít to co mu změnilo život. Kdo neprožil, nepochopí. Zbývá jen otázka: stálo mu to za to? Co bude dělat dál? Kariéru? Vrátí se do Barcelony? Dvojku jsem ještě neviděl, ale asi se vrátí do Barcelony. Je to droga.... ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl až po (trochu slabšej) dvojke a zisťujem, že tentoraz nemám čo vytknúť (ak nerátam tú trochu surrealizmu, čo sa tam objavila). Film, ktorý zapôsobí podľa toho v akom veku sa nachádzate a nakoľko vám Erasmus dokáže pripomenúť to, čo ste zažili. Pre mňa to bolo úplne trefné a výstižné a bol som úplne spokojný... ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Tak trochu komédia, tak trochu reálny život a tak trochu kritika eurobyrokracie. Musím povedať, že keďže som netušil, čo od tohoto filmu očakávať (a možno práve preto), celkom som sa bavil. Snímka je vlastne s ľahkosťou podaná životná skúsenosť študenta na výmennom pobyte v zahraničí. Filmári si pomáhajú miestami veľmi dobrou hudbou a neštandardnými postupmi kamery a strihu. Hoci film trvá dve hodiny nenudí práve vďaka tomu, že pasáže, ktoré by mohli pôsobiť otravne sú púšťané naraz v rozdelenej obrazovke v jednom obraze. Tým ich autori skracujú na únosnú mieru a dosahujú zaujímavý dojem. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem se podívat hned po příjezdu do Litvy, ale vůbec nebyl čas. Tak jsem si řekl podívám se v průběhu mého Erasmu, no nakonec to uletělo a jedu domů tak jsem si to konečně pustil. Je blbost nacpat celý Erasmus do jednoho celovečerního filmu, zvlášť když trval rok. Přátelskou atmosféru vystihl film dobře, ale ve výsledku to vypadalo jako kdyby Xavier toho za ten rok moc nezažil, kdybych za pár dní taky nejel domů, tak se mě ten konec asi tolik nedotkne. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama