Reklama

Reklama

Tyran

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2016), 25 h 42 min (Minutáž: 40–61 min)

Tvůrci:

Gideon Raff

Hrají:

Adam Rayner, Jennifer Finnigan, Ashraf Barhom, Moran Atias, Noah Silver, Alice Krige, Sibylla Deen, Anne Winters, Fares Fares, Mehdi Dehbi, Justin Kirk (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Barry Al-Fayeed, který už dvacet let žije a provozuje lékařskou praxi v Kalifornii, se u příležitosti svatby svého synovce vrací s celou rodinou do rodné blízkovýchodní země, odkud v 16 letech utekl před svým tyranským otcem... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Naslund 

všechny recenze uživatele

Za sebe můžu říct, že diktátorské režimy jsou nej, pokud je v čele schopný člověk. Já bych byl skvělej :) Když to vyjde, tak jedinou slabinou je potom boj o moc. Seriál se zaměřuje právě na toto téma a upřímně řečeno, po Game of Thrones to už není takový odvaz. Ze začátku mě docela iritovalo, že jediné správné hodnoty byly ty Americké, takže když měl být kluk únosce zastřelen, hned to bylo zlo největšího kalibru. Když potom byl popraven atentátník, vše bylo v pořádku. Zajímalo by mě, kdyby se Al-Fayeed nastěhoval do České republiky, jestli by pak byl trest smrti špatný. Nejdřív mě bavilo sledovat, jak se mu to přinášení západních hodnot nedaří, ale pak mu to začalo klapat. Ořezaly se vedlejší linie, byť byly celkem zajímavé, no a o konci se radši nezmiňuju. Jestli nebude druhá řada, tak seriál radši nedoporučím... ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Homeland naruby. Aj takto by sa dal označiť nový seriál Tyrant pojednávajúci o americkej rodine usadenej z rôznych dôvodov kdesi vo fiktívnej zemi na Blízkom východe. Má ho však na starosť Gideon Raff – otec Homelandu – takže Tyranta nie je možné odsúdiť len ako kopírku, prípadne vykrádačku slávnejšieho bračeka. Na to je Raff až príliš dobrý scenárista a Tyrant až priveľmi osobitý seriál. Vďaka tomu, že sa prakticky celý odohráva kdesi v arabskej zemi sa dostatočne odlišuje od akejkoľvek seriálovej konkurencie, ale navyše dokáže po celý čas pôsobiť autenticky. Bez zbytočných príkras, adorovania amerického národa alebo zbytočného znevažovania Arabov. Predstavuje svet, ktorý je americkému, aj európskemu divákovi síce vzdialený, ale vo svojej podstate nie až tak cudzí (ľudia sú vo svojej podstate všade rovnakí). Rozohráva spletitú hru rodinných vzťahov, pod ktorými tkvejú nevyriešené spory. Jedná sa skôr o taký politický thriller, ale aj napriek absencii akejkoľvek výraznej akcii drží diváka neustále v napätí dusnými rozhovormi, nelichotivou situáciou, v ktorej sa postavy ocitli, ale aj kontroverznými témami, ktoré ešte len budú mať fatálny dopad (postava syna). Po štyroch epizódach nie je Tyrant ani v najmenšom predvídateľný a v podstate si netrúfam povedať akou cestou sa scenár vyberie. Možností na ďalšie dejové zvraty tu je totiž mnoho. Nebojím sa ho označiť za lepší ako v prípade Homelandu. Pokiaľ takto bude pokračovať aj naďalej (zatiaľ nie je najmenší dôvod, aby nie) tak Tyrant môže okupovať priečky najlepších seriálov tohto roka spoločne s True Detective a Fargo. Tyrant sa totiž javí ako drsný a nekompromisný seriálový prírastok, ktorý si servítku pred ústa a ruky pred oči rozhodne nedáva. Vyhýba sa klišé a udalosti neprikrášľuje. A to som ešte nespomenul vynikajúcich hercov ako napríklad Ashraf Barhom v úlohe slizkého Jamala alebo typovo skvelo zvoleného Adama Raynera, čo by jeho zatiaľ pokojného brata, ktorý však v sebe dusí nepríjemné tajomstvá. Zatiaľ seriálové prekvapenie roka, nakoľko od Tyranta som vôbec nič neočakával, ale nakoniec by bola veľká škoda ho vynechať. Stanica FX sa zatiaľ javí záruka kvality: Fargo, Tyrant, American Horror Story, takto má v dnešnej dobe vyzerať televízia, ktorá chce divákov zaujať kvalitou! Aj Tyrant môže po celej sérii s desiatimi epizódami pokojne získať plné hodnotenie. Tu sú vyhliadky viac ako nádejné. / Edit: po celej sérii musím skonštatovať, že v závere to jemne stráca silu, niektoré témy vyšumia do stratena (syn) a objaví sa tam úplne zbytočná a otravná postava sestry, ale to sú len drobné výčitky. Stále kvalitka. CELKOVO: Season 1 = 4* (8/10) ()

Reklama

geklon 

všechny recenze uživatele

Proč se tam do prdele nemluví arabsky, i když se děj odehrává ve fiktivní zemi Středního Východu a hlavní hrdina strávil celý svůj dospělý život v Americe, ubohý salam alejkum to vážně nezachrání Ani casting mi úplně nesedí.Třicátníci hrají rodiče třicátníkům. Bassam vypadá jak Saly z Doktorky Quenový. Jinak pilot byl vskutku chytrý a napínavý. za to ten druhý byl sračka. Berličky chromému scénáři nepomohl. Moc okaté, samoúčelné levné. Když už popravíte dítě, ve jménu zachování morálky státu, nemusíte si přece dělat tak průhledné alibi. To to je čin, který nic neospravedlní. Trošku mě přešla chuť. S každým dalším dílem, se usvědčuji, že Tyrant je krkolomná fraška, která staví na producentském zázemí tvůrců Homelandu, či Hatufimu. Osudy a vzájemné vztahy hlavních hrdinů jsou tak uvěřitelný, jako pohádky 1001 a jedné noci, navíc fabulativní přístup k zobrazení fungování pseudo arabského státu je, jako se Filip Renč snažil o natočení reálné historického dramatu o zrodu konfliktu mezi Izraelci a Pelestínci se Sagvanem Tofim a Lukášem vaculíkem v hlavních rolích. Takže píčovina. Nevěřím, nežeru, nechápu. Po první sérii, která postrádá především smysl napětí a smysluplnou, nebo alespoň béčkově atraktivní zápletku (tak jako Banshee) nemilosrdně 50%. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Sice mě štvala angličtina a jisté americké pojetí, ale jinak velice povedené blízkovýchodní drama se spoustou drobných detailů, které mě potěšily. Ano je to hodně o rodinných vztazích v kulisách, ale reálie jsou dobré. I když co si pamatuju z přednášek o tom, jak se dělá převrat, pár chyb by se našlo.I když kulisy sestříhané z izraelských a tureckých měst - zvláště Istanbul a Jeruzalém jsou sice pěkné, ale trochu rušivé. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…NEMĚL JSEM PRAVDU. MĚL JSI TO BÝT TY."... /// Tak se nám Bassam po 20ti letech vrací na rodnou hroudu. Nejede s prázdnou – veze si sebou americkou rodinku. Kdyby jeli do Čech, srali by je třeba taxikáři. Jenže jedou na střední východ (někam k Iráku – pozn. pro hnidopichy), a tak očekávejte poněkud onačí druh starostí… Hledáte něco, z čeho cáká zajímavost typu ,,jinej kraj, jinej mrav“? Tak tohle vás (možná i sexuálně) uspokojí. Taky šiřitelé (americký) demokracie by mohli navlhnout. Jen ti, kteří vočekávaj spíš politický drama, (asi) zůstanou rozpolcení. To, že s tím ,,místem“ není všechno v pořádku je jasný. Místy je to hodně politicky věrný, navíc tvoření NOVÉ historie středovýchodní země – to se nemusí ani moc fantazírovat. Problém je v tom vokolo. Kdyby to neroztá(áááá)hli do seriálu, mohl by z toho bejt dost slušnej film. Já tu totiž beru jen tu zajímavost jinýho kraje, postavu diktátora a politiku. Takže 50%. Ten zbytek je telenovelskej. Taky to mizerný tkaní (složitějších) zápletek – prostě bohužel se s tím moc neserou. Jejich škoda! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na koleji mi spolubydlící zdobili pokoj výstřižkama o použití chemickejch zbraní. 2.) Video se strýčkem Kaddáfím u nás běží nepřetržitě. 3.) Pro bráchu bych vraždil (několikrát). 4.) Thx za titule ,,Bobesh, Torak a SneakyT“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * /// 2.SÉRIE ,,NIKDO, KDO SE PROVINÍ TAKOVÝMI ČINY NEMŮŽE BÝT NADÁLE PREZIDENTEM. AČKOLI...“ /// Tak jak je Domek z karet schopnej pitvat špínu politiky, tak TYRAN ukazuje „krásu“ islámu a autoritativních režimů. Škoda, že to místy (stejně jako jednička) sklouzává k telenovele. Každopádně další sérii úplně v klidu dám! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stará mě vobrečela a já se chystám se bojovat proti režimu. 2.) Jsem teplej a mým cílem je chalifát. 3.) Thx za titule „LuAn, Torak a Bobesh“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (656)

Zajímavosti (3)

  • Seriál nabízí řadu paralel se syrskou dynastií al-Asad. (Mbali)
  • Howard Gordon, producent seriálu, se nechal slyšet, že Abuddian vznikl smícháním několika blízkovýchodních zemí dohromady. Dále také uvedl, že se producenti záměrně vyhýbali reálným jménům. (vizek1984)
  • Natáčení probíhalo především V Izraeli, konkrétně v lokalitách Kfar Saba, Petah Tikva a Tel Aviv. (vizek1984)

Reklama

Reklama