Tecnica di un omicidio

Professional Killer

No Tears for a Killer

Thriller

Itálie / Francie, 1966, 100 min

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $180,000(10.4.2010)

Tak tady to všecko začalo, tohle je oficiálně první taliánské eurocrimi (tzv. poliziotteschi). Výborný Prosperiho thriller, který se snažil napodobit starý americký gangsterský film a nutno říct že se to Prosperimu celkem dobře povedlo. Ono to vypadalo jak když sledujete americký film, ale nenechte se zmást, v Americe se jen točilo. Hlavní roli si zde zahrál Robert Webber, který zde hraje tak trochu flegmatického nájemného zabijáka. Weber se mi líbil i ve své druhé eurokriminálce "Qualcuno ha tradito" rovněž od Prosperiho. Elegantní 60's atmosféra, parádní hudba a kamera, některé obrazově opravdu velké scény, a především dobrá akce (nikdy nezapomenu na přípravu nájemné vraždy, na střeše výškové budovy, vše kolem oné přípravy vypadalo skutečně hrozivě), dále je tu dost soubojů tělo na tělo, přestřelek, ale i automobilových honiček. Nechybí tedy téměř nic, co by správný film v této kategorii měl obsahovat. Hezká scéna je i v baru kde hraje populární bigbeatová Liverpoolská skupina Sorrows (tuto skladbu; http://www.youtube.com/watch?v=Y8Ias3gYZv4). Mladý pětadvacetiletý Franco Nero, tehdy ještě bez svého typického knírku, rovněž k nepřehlédnutí, nutno říct že to bylo pořádné ucho, ale ve své intrikářské roli zahrál dobře. K Weberovi se jako mladý učeň krásně hodil. Na rok '66 rozhodně pecka, která strčí do kapsy jak některé americké věci, tak i ty francouzské. Prosperi natočil celkem 7. poliziesco filmů, tady na dtb je více znám jen filmem "La settima donna", což je trochu škoda.(4.5.2011)