Reklama

Reklama

Odtajní se někdy fakta kolem podezřelé smrti mladého herce a dobrodruha v dalekém komunistickém Vietnamu? Na Ivana Luťanského vzpomínají J. Boušková, J. Paulová, M. Steinmasslová, B. Bohdanová, Z. Žák, příbuzní a přátelé. Ivan Luťanský se vyučil elektromechanikem, ale mnohem více jej lákalo herectví, jehož kouzlu propadl již v dětství. Po studiích na DAMU získal v roce 1976 angažmá v Národním divadle v Praze. Byl jedním z nejtalentovanějších a nejobsazovanějších herců své generace. V soukromí se věnoval mnoha zajímavým koníčkům: bavil ho historický šerm, střelba, tramping, ovládal bojová umění a sbíral vojenské artefakty. Zajímal se o východní kultury a náboženství, zejména o buddhismus. Když se mu nepodařilo získat povolení k cestě do Tibetu, uvítal v roce 1983 možnost vycestovat do jiné exotické země: Vietnamu. Nikdo netušil, že právě tady se tragicky uzavře jeho životní cesta. V pouhých 30 letech ve Vietnamu zahynul za záhadných a dosud neobjasněných okolností. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument věnovaný výraznému hereckému talentu I. Luťanskému. Vystupují v něm jeho kamarádi ze školy, herci, jeho matka, bratr, jeho tehdejší přítelkyně apod. Přáním I.L. bylo poznat život ve Vietnamu, pár let poté, co skončila v tamní zemi válka s U.S.A. To mu bylo splněno, avšak zemřel v těch končinách za záhadných okolností. Jednu verzi v dokumentu mají manželé, kteří mu pomohli vycestovat, a myslím, že po letech nemají důvod lhát. Jinou, rovněž značně pravdivou má jeho matka a jeho bratr, kterým se podařilo uvidět ostatky I.L, což jim bylo zprvu odmítnuto s odůvodněním, že tělo je majetkem státu. Drobná ranka na lebce, a rovněž tak dodnes uschována čepka, která byla v dokumentu ukázána jasně ukazuje na průstřel střelnou zbraní. Proč by ale bývalý moderátor a jeho žena po tolika letech tvrdili, že zemřel při autonehodě? Zajímavostí dokumentu rovněž je, že se nese celý v jistém ezoterickém duchu. ...Dokument patří do cyklu "Nevyjasněné úmrtí". ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strašně zajímavý dokument, který těží z neskutečně pestrého života Ivana Luťanského a také z jeho tajuplné smrti. První polovina filmu mapuje Ivanův život od narození až po úspěchy na divadle i v televizi. Druhá část se věnuje okolnostem jeho odletu do Vietnamu a přibližuje jeho poslední chvilky díky společníkům, kteří tam byli s ním. Je zvláštní, že jejich verze Ivanovy smrti je jiná než verze Ivanovy maminky. Dokument jak se patří. Hudba: Zdeněk Hrášek ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama