Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (84)

fragre 

všechny recenze uživatele

Viděny čtyři série. Moc se mi tento seriál líbí. Ukazuje všední tvář 60. let, žádný swinging London, i ta psychedelie je tam pouze v jednom pokračování jako dobový jev. Mírně trhlý hrdina, který ovšem nezastiňuje ostatní postavy, každá má zde své místo a svůj vývoj. Jeden se opravdu těšil na to, jak se tyto vzájemné vztahy budou díl od dílu vyvíjet. Přesto ten seriál chyby má. Některým příběhům by spíše slušela viktoriánská doba než léta šedesátá. V 3. sérii zcela mizí linka možné korupce v policejním sboru, zrovna tak i Morseova známost (byť si myslím, že ta černošská sestra je úlitbou současnosti). Skvělé je zapojení hudby do jednotlivých dílů. A překvapivě je tady několik opravdu pěkných děvčat, což je u filmu z Británie nezvyklé. Snad bude mít seríál pokračování. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Urcite nadpriemerna britska old-schoolova detektivka s vybornymi ustrednymi predstavitelmi. Morse s jeho dedukciami slusne hviezdi. Miestami som sa sice neubranil pocitu prilisnej prekombinovanosti, ale v konecnom dosledku kazdy diel poskytol v zavere zadostucinenie. Prakticky kazda jeden a pol-hodinova cast je pripadom samym o sebe a na pozadi rozvijajuceho sa Morse-ovho zivota pekne don vzdy zapadne. Hoci mozno na zaciatku jednotlive udalosti nesuvia, Morse dokaze, za ano. :) Obcas sice naivne, ale kusok je vitanym vankom v krimi-serialoch poslednych par rokov. Chvala Bohu sa to nehra na Sherlock-a a odohrava sa vo vaznejsom duchu. Odporucam. EDIT: Po deviatej, zaverecnej serii musim pochvalit tvorcov s akou citlivostou v nej uzavreli este niektore linie. Znacna nostalgia v zavere. Odporucam ako celok, hoci niektore serie, ci epizody v nich su len nadpriemerne. 85% ()

Reklama

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Nesmírně příjemný seriál s geniálním detektivem, který se teprve rozkoukává a který působí trochu jako autista a sociopat v jednom. Jednotlivé vraždy jsou strašlivě zašmodrchané a v drtivé většině případů nebudete až do konce ani tušit, která bije. Co Endeavour vystřeluje vysoko nad průměr, je Oxford, šedesátá léta, móda, dobří herci a hlavně opera. Cože, opera? Ano, Morse miluje opery, jeden díl je celý operní a i díky tomu patří mezi to nejlepší ze současných detektivek. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Miestami zdĺhavé a hlúpe, ale veľmi dobre natočené detektívky. Dobrí herci, pekné prostredie. Rušilo ma niekoľko vecí - napríklad daktyloskopia - tá už bola známa, napriek tomu nezobrali odtlačky z volantu, z kľúčov a podobne... Ale výsledok je dobrá detektívka z minulosti, nezaťažená všetkými vymoženosťami budúcnosti. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pokud tu kdy běžel tv seriál Inspektor Morse, tak jsem ho nezaznamenala, ale jeho pokračování - na Primě běžící jako Vraždy v Oxfordu - a hlavně prequel Endeavour se mi moc líbí. Retro Oxford let šedesátých, sympatický hlavní hrdina i jeho mentor přebije i občas za vlasy přitaženou detektivní linku. ()

Galerie (936)

Zajímavosti (3)

  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)

Reklama

Reklama