Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (286)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Taková obdoba trošku podobného filmu Harry to s vámi myslí dobře. Krutější, promyšlenější a rafinovanější. V čele Borgmanem a jeho záložním týmem, který zvládá opravdu neuvěřitelné kousky. Pokud Vám tenhle chlapík někdy zazvoní u dveří, dobže si ho prohlédněte, je to totiž hrozný šibal! ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Bizarný príbeh manipulátorského bezdomovca, ktorý je schopný ovplyvniť čokoľvek a kohokoľvek. Po technickej stránke ide o veľmi kvalitný snímok, v ktorom dominujú podivnosti a wtf momenty. Na konci sa ponúkajú otázky ako?, prečo?, načo? a je len na konkrétnom človeku, do akej miery mu tento fakt (ne)prekáža. Ja by som zopár odpovedí privítal. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Záležitost vyloženě pro milovníky nezodpovězených otázek a úletů s otevřenou myslí. Celý příběh se odehrává v domácím prostředí, ale nejedná se o klasické home invasion, ani nejde o nervák, dokonce ani míra cynismu není nijak vysoká. Na druhou stranu bych atmosféru jen stěží nazval černohumornou, takže mi jako popis poslouží nejednoznačné "wtf snímek". Pozorný divák si však všimne spousty vodítek, které ho navedou správným směrem, i když musím vyslovit politování nad neanglickým zněním a, řekl bych, místy hodně zavádějícím překladem titulků z holandštiny do češtiny. Vodítka=spoiler: "A sestoupili na zem, abych posílili svou moc", telepatie, pohádky před spaním. Trochu ještě podezřívám to divadlo, ale tam mi to nedocvaklo, jinak je pointa celkem jasná, řekl bych. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dopočul som sa, že všetko už bolo natočené, dnes je teda dôležité najmä ako je to natočené. Borgman vyvolá reminiscencie na viacero klaustrofobických filmov/trilerov ako Funny games, Zmiznutá (tá holandská aj americká) a spomínam si aj na jeden diel Derricka (ten sa ale vyvinie ináč). U Borgmana je síce dôležité ako, ale nie z hľadiska formálnych prostriedkov ako kamera, ktorá je absolútne statická, ale vytváraním napätia a očakávaní veci budúcich. Vďaka tomu pôsobí stále originálne. Originálne pôsobí aj to pod povrchom a nemám na mysli nejaký ľahko definovateľný sociálny podtext. Funguje tu všetko, čiže perfektne zvolení herci, chladná architektúra vyššej spoločenskej vrstvy, vťahujúca kamera, ktorá ju voyeristicky sníma a scenár, poskytujúci niekoľko prekvapení na ceste za jasným cieľom. Borgman je film stále relatívne normálny, s trilerovou kostrou a čierno čiernym humorom, ktorý je ale omnoho sofistikovanejší a vtipnejší ako všetko krvavé, čo som videl u Tarantina. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No ... jak se k tomuhle ... každopádně určitě jeden z kandidátů na nejdivnější film roku. Zpočátku to vypadá, že Borgman bude dalším přírůstkem do rodiny klasických home invasion thrillerů. Jakmile se ale po baráku kromě zanedbaného vousáče začnou producírovat i metroví psi, jimž vousáč řekne "You're early. Off with you" ... a oni ho poslechnou, je jasné, že máme co dočinení s něčím trochu více nadpozemským. Film má dosti znepokojivou a vtahující atmosféru, i přes svou informační nevstřícnost velmi baví a z technického hlediska je radost se na něj koukat. Pokud ovšem k plnohodnotnému filmovému zážitku potřebujete jasný příběh a odpovědi na otázky, jež v průběhu děje vyvstanou, berte okamžitě nohy na ramena a jděte o dům dál. Tohle je velmi nejednoznačný bizár. O šíření zla. Asi. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama