Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Recenze (287)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dávno som sa po filme necítil tak ako-zdrogovaný, ako po Borgmanovi. Hypnotická podivnosť, ktorá vás nepohltí tým ako vypadá či znie (hudba v nej zaznie iba miestami a obraz je minimalistický), ale čisto tým, čo sa v nej deje. Európsky filmový art, ktorý však na myšlienku nehrá zadumane a rádoby duchaplne, ale z ostra na rovinu a pekelne čiernohumorne. Festivalovka ako vyšitá, výdatná hostina pre milovníkov protiprúdu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No ... jak se k tomuhle ... každopádně určitě jeden z kandidátů na nejdivnější film roku. Zpočátku to vypadá, že Borgman bude dalším přírůstkem do rodiny klasických home invasion thrillerů. Jakmile se ale po baráku kromě zanedbaného vousáče začnou producírovat i metroví psi, jimž vousáč řekne "You're early. Off with you" ... a oni ho poslechnou, je jasné, že máme co dočinení s něčím trochu více nadpozemským. Film má dosti znepokojivou a vtahující atmosféru, i přes svou informační nevstřícnost velmi baví a z technického hlediska je radost se na něj koukat. Pokud ovšem k plnohodnotnému filmovému zážitku potřebujete jasný příběh a odpovědi na otázky, jež v průběhu děje vyvstanou, berte okamžitě nohy na ramena a jděte o dům dál. Tohle je velmi nejednoznačný bizár. O šíření zla. Asi. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se divám na filmy z Holandska, vždy beru na vědomí, že je tam legální konzumace lehkých drog, když jsou ty Holandský filmy ještě ke všemu od Alexe van Warmerdama beru v potaz i to, že já a Alex jezdímě každej úplně jiným autobusem, přesto mě nikdy nepřestane fascinovat to co mně Alex serviruje. Dávno jsem vzdal pokusy o jeho filmech přemýšlet, prostě jen sedím, koukám a čekám co dalšího se stane a přemýšlím, jestli bych podobný filmy točil, kdybych si do mozku implantoval skleničku od přesnídavky, nebo chodil každý den čichat ke komínům Spolany Neratovice. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Alex van Warmerdam je takovej Lars von Trier Nizozemska. Točí divný film, ale většinou v nich vždycky má tunu myšlenek a člověk si je musí vysloveně ulovit, pakliže si z těch jeho filmů chce něco odnýst. Tady bych musel bejt snad na narkotikách, abych pochopil to, co se v tomhle filmu vlastně dělo. Nepochopil jsem to ani během filmu a už vůbec jsem to nepochopil na jeho konci. Pochopil jsem snad jenom to, že musím ze sebe eliminovat negativní lidské vlastnosti, neboť jinak si pro mě přijde Borgman. A to by, po shlédnutí tohoto filmu, nechtěl nikdo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $57,474Tržby Celosvetovo $1,044,000║ Nečakane prekvapil Holandský thriller Borgman(2013), ktorý je miestami tak desivo krutý až je v danom sugestívnom prezentujúcom sa podtóne rovnako zábavný. Príbeh dokáže stále niečim prekvapovať, divák je danou prezentáciu silno vtiahnutý do deja a nedočkavo čaká čo nevyspitateľné sa zas a zas stane, čo vlastne spraví ten tajomný muž, ktorý sa dokáže bez problémov votrieť do zámožnej rodiny, podmanujúci si každého kto mu spadne do jeho spárov. Jedine čo na príbehu zamrzí je taký nevyjasnení záver, nevysvetlené činy zoskupenia takpovediac čarodejníkov duší. Tento voľný záver nechá na divákovi aby si domyslel o čo presne v tomto diele išlo, čo je troška na škodu. /videl v kine: 65%/ (videl na festivale Art Film Fest 2013) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Západní civilizace v zajetí hrozeb ze všech dostupných mytologických i reálných sfér. Bizarní a magnetické, přitom jemně posouvající van Warmerdamovu hravou morbiditu blíže k fantasmagorickému realismu... [85%] ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně alegorie na něco, ale já nevím na co :) Nejvíc mě bavil začátek se zemljankama. Po příchodu do domu je to divné. Díky občasné bizarnosti jsem se nenudil a hlavní herec byl hodně charismatickej. Vlastně ani moc nevím komu jsem fandil, ale ta manželka byla hrozná píča. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UŽ TO ZAČALO!“… /// Fajnšmekři přes ,,home invasion“ dostali docela netradiční dáreček. Podivnost, plnou jinýho druhu teroru, kterej ale sere stejně. Nebo možná i víc, páč důvody jsou nejasný. Nepříjemnej příběh, ve kterým se lidi chovaj divně pod vlivem čehosi, pár věcem nerozumím a tak rozčileně mávám otevřeným vreckovým nožíkem, abych nakonec zjistil, že vlastně nevím, koho všeho bych měl říznout. V hlavě mi to šrotuje (co když to není jen takovej vobyčejnej sráč… co když…) spousta podivnejch myšlenek, třeba proč zrovna farář bral tu brokovnici. To jsou pozitiva. Jinak mě sere, že nechápu, myslím, že to mohlo bejt dějově hutnější a vůbec, já vlastně vůbec tyhle filmy, kde se ubližuje hodnejm lidem (a je tam vlastně někdo hodnej? … kecám…) nemusím. 2* nebo 3*? Když von vrahem zahradník nebejvá tak často! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že dát hlavu do kýble s maltou, je solidní nápad. 2.) Zničehonic se mi na zádech vobjevil křížek. (žádnej křižák…neser!) 3.) Thx za titule ,,sizok“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Co to jako mělo být? Film nemá smysl a nikdo neví oč vlastně ve filmu jde? Co tím chtěl autor říci? A navíc ani konec nic nevysvětlí! Je to naprostá ztráta času! Dnes už se opravdu točí jen píčov*ny! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ještě včera by mě ani ve snu nenapadlo, že Borgman bude pětihvězda jak vyšitá. Neuvěřitelná, surreální, temně satirická, sexy, mysteriozní a zábavná alegorie pro sociální hnutí. Už jen úvodní scéna dává divákům najevo " Something is wrong here". Film obsahuje spoustu otázek, je plný překvapení a občas vyvolá i neodolatelný záchvat smíchu. Za mě nejoriginálnější a nejdivnější film, s kterým jsem měl kdy čest a rád si ho znova zopakuji. 90% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Když by Michael Haneke a Nicolas Winding Refn vychovali dítě, to dítě by točilo právě takovéhle filmy. Já v podstatě nevím, jak to hodnotit. Přišlo mi to zajímavé, ale zároveň mě to moc nebavilo. Všichni moji označení uživatelé až na kusé výjimky dávají čtyři hvězdy, což se tedy nabízí jako neutrální řešení, ačkoliv mi to přijde moc. Ale tři zase málo. Trápím se. To asi Warmerdam chtěl. Tyhle zastřené Funny Games totiž především neustále odkopávala moje očekávání a já se v nich ani na chvíli necítil zorientovaný - to beru jako plus. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Takový film jsem mohla napsat, kdybych měla smysl pro humor. Film hodně krutý, plný krásných mužů. Líbí se mi to naprosté soustředění a jak člověk nikdy nedostane přesně to, po čem toužil. ♥ A jak praví Poslední pokušení Krista: "The stones of the houses will come alive and kill their owners." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Borgman patří k titulům, které dokáží řádně navnadit už úvodní scénou. Evakuace záhadných existencí ukrytých v lese má v sobě napětí i dynamiku. Divák vzrušeně očekává, co se z předestřené situace vyvrbí. Z přitažlivé žánrovky se ale vyklubala festivalová hříčka pro publikum,kterému nevadí absence pravidel a odpovědí. Těší je, že na viděné mohou libovolně aplikovat vlastní výkladové vzorce. V některých komentářích se objevují vysvětlení, která mohou platit, ale také nemusí. Možná ani režisér žádné vysvětlení nemá, možná je pošetilé hledat v počínání podivných spiklenců nějaký plán, logickou konstrukci, snad jde jen o surreální obraz našich nočních úzkostí a zneklidňujících útržků snů. Van Warmerdam přitom zprvu předstírá, že divák má před sebou klasický thriller, jenže postupem času se zdánlivé návaznosti začnou rozpadat a příběh získá mysteriózní rozměr. Proč ne, jenže abych byl spokojený, potřebuju se mít něčeho chytit, mít pevný bod, dojem, že mi viděné neproklouzává mezi prsty, že má smysl dát pátrat a odhalovat tajemství a podstatu sledovaných dějů. V tom spočíval např. úspěch seriálového Městečka Twin Peaks. Lynch postupně odhaloval kousky skládačky, aby vzápětí diváka postavil před nové otázky a úkoly. Ke konci se ale seriál propadal do halucinogenních stavů, kde se už nebylo o co opřít, a tím pádem pro mě ztrácel kouzlo. Borgman by, myslím, skvěle fungoval jako pilotní film k žánrovému seriálu typu Akta X. Jako začátek hry, která - možná - jednou získá nějaký hlubší smysl. V téhle podobě na mě ale působí jako sebestředná samoúčelná záležitost, byť slušně natočená. Celkový dojem: 40 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„A co kdyby ses vrátil v jiné roli?“ - „To by šlo. Ale bude to mít následky.“ A pro někoho možná bude mít následky zhlédnutí tohoto filmu…protože jestli čekáte odpovědi na vaše otázky, jste na zcela špatné adrese. Já se dopředu připravil na to, že ze snímku asi příliš moudrý nebudu. Což se mi potvrdilo. Pak ale dělím podobné filmy na 2 skupiny; ty, u kterých netuším, co se děje, ale jsem napjatý, vcelku se bavím, a pak dílka, z nichž cítím jen nutkavou potřebu tvůrce honit si ego na účet diváka. Borgman pro mě spadá spíš do první skupiny. Tenhle film má solidní mysteriózní atmosféru plnou otázek, očekávání a něčeho zneklidňujícího. Člověk pak jen fascinovaně sleduje, jak znuděná panička, které přišla do života trocha toho vzrušení, jde cizinci čím dál víc na ruku. Podoba konce se dá docela dobře odhadnout, přesto diváka čeká závěr, který mu nezodpoví vůbec nic, a naopak další otázky vyvolá. Jediné, co jsem příliš nepostřehnul, byl ten v komentářích zmíněný černý humor. Já vnímal jen absurditu toho všeho. Celkově dávám lepší průměr. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Technicky je Borgman naozaj veľmi umne zvládnutý, film má zaujímavý koncept, nemôžem mu vytknúť znepokojivú atmosféru a kvalitných hercov. Zaujímavý však neznamená automaticky originálny, či kvalitný. Pokiaľ začiatok ma strhol a zaujal ma netradičný "in medias res", tak zvyšok filmu bol ešte netradičnejší, nekonvenčnejší a podivnejší. Bizarnosť snímku ma ale začala ubíjať, pretože tvorcovia akoby diváka stále ťahali za nos a okrem desivej atmosféry mi nebehalo po rozume nič iné ako jedno veľké WTF?! Nevedel som kam to celé smeruje, čo sa deje, prečo sa to deje, a čo tým chceli tvorcovia povedať. Záver akoby ani nebol a okrem totálne desivého záveru vo mne nezanechal absolútne nič. 40%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Precizní komentář OldaVagner, co se týče myšlenky, jediné zajímavé interpretace a snad i režijního a scénáristického záměru. *** Jen k provedení se nevyjádřil, které mě mrzelo: jako by si režisér nevěděl rady s herci, nevyvážené, nezvládnuté momenty, etudy, scény, toliko rádoby gagy, kdy je patrné, že jakékoli nadsazené, groteskové či nedejrejžo over-groteskové hraní je mimo možnosti i chápání aktérů, takže to vyznívalo příliš kašírovaně a šustilo papírem a režisér jako by nad tím trochu mávl rukou doufaje, že se to přehlédne, je-li tu jistá inscenovanost záměrem. Toho škoda. Neschopná gesta si s nedbalými revokacemi esenciálně nelze splést. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Snaha o evropský art vyšla tak napůl. Dějově hypnotické, ale myšlenkově prázdné a vlastně nic neříkající, se spoustou wtf momentů, které při bližším přezkoumání nedávají moc smysl. A můžeme lamentovat vesele nad tím, zda to tak režisér chtěl záměrně či nikoliv. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Marína je zbohatlíckou umelkyňou. Jej život je bezstarostný, má všetko po čom túži. Jedného dňa na dvere jej vily zaklope neznámi bezdomovec, ktorý žiada o pomoc. Namiesto toho však príde do konfliktu s jej partnerom, ktorý ho napadne. Ešte ten istý večer sa bezdomovec vráti. Nakoľko Marína s neznámym mužom súcití, súhlasí so sprchou, dá mu najesť a nechá ho prespať v záhradnom domčeku. Tento krok diametrálne zmení jej doposiaľ pohodlný život. Muž, ktorému pomohla totiž nie je len tak obyčajným chlapíkom z ulice. Musím povedať, že ja mám tieto divno divné snímky naozaj rád. No je skutočne náročné odhadnúť, čo ním chcel režisér povedať. Tobôž odhaliť pointu, či vhodne ho zaradiť. Dramatický tento film veľmi nie je. Thriller síce sedí, no dodal by som mysteriózny. Keď už sa udeje niečo "vážne" čo by malo pobúriť, odohráva sa to v akomsi kľude a "pokoji", bez náznaku zmeny emócii. Až do úplného záveru som nevedel čo si mám o ňom myslieť. Popravde, úplne presne to neviem ani teraz. Aj keď mi bolo jasné ako to všetko dopadne. Pri "Borgmanovi" pochopím akékoľvek hodnotenie. Veľmi diskutabilný snímok. ()

Reklama

Reklama