Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (286)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No ... jak se k tomuhle ... každopádně určitě jeden z kandidátů na nejdivnější film roku. Zpočátku to vypadá, že Borgman bude dalším přírůstkem do rodiny klasických home invasion thrillerů. Jakmile se ale po baráku kromě zanedbaného vousáče začnou producírovat i metroví psi, jimž vousáč řekne "You're early. Off with you" ... a oni ho poslechnou, je jasné, že máme co dočinení s něčím trochu více nadpozemským. Film má dosti znepokojivou a vtahující atmosféru, i přes svou informační nevstřícnost velmi baví a z technického hlediska je radost se na něj koukat. Pokud ovšem k plnohodnotnému filmovému zážitku potřebujete jasný příběh a odpovědi na otázky, jež v průběhu děje vyvstanou, berte okamžitě nohy na ramena a jděte o dům dál. Tohle je velmi nejednoznačný bizár. O šíření zla. Asi. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

S aktuálními obavami z invaze nepřátelské kultury koresponduje Borgman tak skvěle, že může být oceňován jak tzv. xenofoby (jako mimořádně trefná alegorie kritické situace), tak i jejich odpůrci (jako mimořádně trefná xenofobologická fraška). To je však jen jedna z možných výkladových aplikací (jinou může být např. užití podobného modelu na tzv. třídní boj). Od jakékoli aplikace ale můžeme odhlédnout: Podstatné je, že naše civilizace (ve svém celku a specielně ve svých středních vrstvách) žije ve stále důslednější karanténě od veškerého "xenon" - vytěsněna je smrt, vlastní temná stránka, vše necivilizované, vše iracionální, vše ohrožující, vše divoké, vše nevědecké, vše "fanatické". Vytěsněno tak důsledně, že i v tomto od boku sestaveném výčtu si sám musím vypomáhat negativními hodnotícími nálepkami, protože k vlastnímu pojmenování všeho toho, co tvoří xenon, bych se musel zamyslet podstatně hlouběji. Současná vytěsňovanost je ovšem dosavadním vrcholem procesu, který ponenáhlu pokračuje už po staletí (ne-li po tisíciletí), o čemž svědčí i věkovitý lidový folklór a pohádky - např. o alpech. Tehdy se ale s těmito skutečnostmi dalo ještě nějak nakládat, právě proto, že byly tímto způsobem výslovně tématizovány. Dnes už nemáme ani to. Nu a nyní tedy alp přichází - ze zapomenutosti, z pohřbení (jak vidíme v úvodní scéně). Že ale nejde jen o cosi hrozícího zvenku, je pěkně ukázáno manželovou reakcí na řeči poprvé přišedšího Borgmana, které vnímá (nesmyslně, ale vlastně správně) jako ohrožení. Ostatně Borgman pěkně ukazuje ústřední ideologii středních vrstev - bezpečí. Onen karanténní civilizační život ve sterilizovaném prostředí (konečně jsem našel ten správný výraz) vnějším i vnitřním a doslovné užití motivů pohádkových bytostí jako jsou alpové, jsou ve filmu zcela očividné, takže se nechci považovat za objevitele Ameriky (zvlášť např. to psychické upírství spících (a snících) obětí je motivem velmi příhodným). Možná proto má tolik diváků problém s "nepochopitelností" Borgmana - je to prostě vpád pohádkové bytosti, bytosti naložené našimi nevědomými strachy, do současné reality. Diváci před několika málo staletími by se tomtuto filmu nijak nedivili, věděli by, o čem je (totiž mysleli by si, že to vědí). Komentáře: Lanark, spacylemon, OldaVagner, Vendem, type_B (všichni 5hv.), radektejkal, slunicko2 (4hv.), Flakotaso (3hv.). A na závěr pěknou písničku: https://www.youtube.com/watch?v=1210NrT93cc ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Jako pardon, ale tohle je naprostá špica. Vůbec jsem nechápala o co jde a i po shlédnutí možná stále nechápu, i když tuším. Snad mi to časem dojde. Sever mě snad ještě nikdy nezklamal a já doufám, že ani nezklame. Miluju tu atmosféru, výrazy, prostředí a příběh. Opravdu výborný film. Nemám co dodat. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě takhle žádný film nevytrhnul z takové té středně-proudé letargie. I když jsem už viděl zepár věcí, ve kterých intruder terorizuje oběť, tak žádná snad nebyla tak šíleně znepokojivá svou plíživostí a podlostí, snad krom španělské vychytávky Zatím co spíš. Belgicko-holandská produkce tomu dodává zajímavou atmosféru, jakou byste u holywoodské produkce sotva hledali. Rozklad harmonického vztahu v idylicky fungující rodině partou několika bezdomovců-zevláků krok za krokem v řadě neuvěřitelných situací, které by se v reálném životě nikdy nemohly stát, ale tady do sebe vše tak zapadá a je podáváno s naprostou samozřejmostí a grácií, že s otevřenou pusou hltáte každou scénu s obrovským údivem. Šokující a znepokojivé! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UŽ TO ZAČALO!“… /// Fajnšmekři přes ,,home invasion“ dostali docela netradiční dáreček. Podivnost, plnou jinýho druhu teroru, kterej ale sere stejně. Nebo možná i víc, páč důvody jsou nejasný. Nepříjemnej příběh, ve kterým se lidi chovaj divně pod vlivem čehosi, pár věcem nerozumím a tak rozčileně mávám otevřeným vreckovým nožíkem, abych nakonec zjistil, že vlastně nevím, koho všeho bych měl říznout. V hlavě mi to šrotuje (co když to není jen takovej vobyčejnej sráč… co když…) spousta podivnejch myšlenek, třeba proč zrovna farář bral tu brokovnici. To jsou pozitiva. Jinak mě sere, že nechápu, myslím, že to mohlo bejt dějově hutnější a vůbec, já vlastně vůbec tyhle filmy, kde se ubližuje hodnejm lidem (a je tam vlastně někdo hodnej? … kecám…) nemusím. 2* nebo 3*? Když von vrahem zahradník nebejvá tak často! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že dát hlavu do kýble s maltou, je solidní nápad. 2.) Zničehonic se mi na zádech vobjevil křížek. (žádnej křižák…neser!) 3.) Thx za titule ,,sizok“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama