Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barbar Kull, bývalý otrok, zabije v bitvě tyranského krále Valusie, tím se sám stává králem jeho říše – umírající vladař mu z posledních sil předá svou korunu a jmenuje ho svým následníkem. Čestný Kull, který je odhodlán provést zásadní změny – odstranit náboženský útlak i další zákony tížící prostý lid, a především k nelibosti aristokracie zrušit otroctví, však velmi záhy zjistí, že mít velkou moc neznamená jen velkou odpovědnost, ale také mocné nepřátele, takové, jako je velitel královské stráže Taligaro. Ten zosnoval spiknutí, jehož cílem je zavraždit Kulla a zmocnit se trůnu. S pomocí čaroděje Enarose oživí před 3000 lety mumifikovanou královnu Acheronu Akivashu, aby obnovila starý řád a vládu zlých démonů. Zastavit ji může jenom ledový dech spravedlivého krále Valka... (TV Prima)

(více)

Recenze (156)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $6,112,613Tržby Celosvetovo $6,400,000║ V konečnom dôsledku to vyznelo svojou úrovňou a prevedeným ďaleko horšie než seriál Herkules s Kevinom Sorbom. Na Slovensku sa natáčajú zahraničné produkcie len raz za čas aj to väčšinou dopadajú dosť spackano. /25%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kevin Sorbo si zde hraje na jinou verzi Hercula a snaží se tvářit jako nástupce Arnolda na trůnu fantasy svalovce. To se nekoná a není se čemu divit. Kevin Sorbo není zas tak hrozný herec, ale dělá ze sebe někoho kým není. Arnold je hromada svalá s pohledem, která láme vazy nepřátelům. Kevinův pohled je spíše k pláči a celý film je lehce stupidní. ()

tron 

všechny recenze uživatele

R.E. Howard síce napísal okrem Conana, či Solomona Kanea (a prekvapivo veľkého množstva hororov) aj Kulla, no aj tak film Kull zo všetkého najviac vyzerá ako nerealizovaný scenár ku Conanovi 3, ktorý bol ale taký zlý, že sa Arnold odmietol zúčastniť (hoc po Conanovi Ničiteľovi a Červenej Sonji by s amohlo zdať, ež si na kvalitu zas až tak nepotrpí) a tak sa to prepísalo a z Conana z Cimerie sa stal Kull z Atlantídy. V dobe vzniku to bol brutálne očakávaný (veľko)film. Najmä u nás, keďže sa nakrúcal na Slovensku. Ani diváci vo "zvyšku" sveta si však nechceli nechať ujsť novú fantasy z pera otca kultového barbara. Výsledok bol, žiaľ, katastrofálny; pri rozpočte 30 miliónov to v amerických kinách zarobilo tak žalostne málo, že u nás to šlo rovno na video. Pritom zo začiatku to vyzeralo skvele. Scenárista mal na konte Cronenbergovu Muchu (a Psycho 3, ehm). Napísal aj Dračie srdce, tiež natáčané na Slovensku. Zdalo sa, že parádnou náhradou za Arnolda sa stal Kevin Sorbo, čo dnes môže znieť smiešne a neuveriteľne, ale vtedy bol televízny Herkules neskutočnou hviezdou. Bol sympatický, mal výbornú kondičku, bol fotogenický a, prepáč Arnold, teoreticky vedel lepšie hrať. Dokonca ho na pľac Arnie prišiel pozrieť a psychicky podporiť. Pýtam sa: je náhoda, že vedľajšiu rolu dostal jeho kamoš Sven-Ole Thorsen? Producenti si boli istí úspechom a ešte pred premiérou hovorili, že si zmluvne Sorbu zaistili na plno sequelov. Chyba sa stala však už na začiatku. Film bol finančne podvyživený. Nedostal taký vysoký rozpočet, aký potreboval na kvalitne zhmotnenie presvedčivého rozprávkového sveta. Po vizuálnej stránke ide o podpriemerný TV film, v nemalom pripomínajúci práve Herkula. Zle a nepresvedčivo pôsobí béčkarský kasting. Čo o to, Kevin je akceptovateľný a fajn. Jeho kolegovia v čele s Tiou Carrere sú ale príšerní. K tomu lacný, nenápaditý scenár, otrasné akčné scény (už ten šialený spôsob, akým sa z Kulla stane kráľ), mizerné efekty a davové scény typické pre malé produkcie, v ktorých v umelohmotných kulisách huláka 17 čudne oblečených týpkov, ktorí sem-tam pozrú do kamery a režisér si to nevšimol alebo (to skôr) mu to bolo jedno, čo tiež o mnohom vypovedá. Vskutku lacná, biedna fantasy "vízia". Neviem, akej hlave pomazanej napadlo na réžiu tohto klenotu najať nudného tvorcu béčkarskej, dávno zabudnutej série s Russellom Wongom Stratený syn, ale myslím, že to oľutoval už po prvej klapke (John Nicolella rok po premiére zomrel). Áno, Sorbo snáď má určitý stupeň charizmy a kombinácia akčných scén s elektronickou hudbou je (v dobrom) vtipná, ale problém bol asi aj v tom, že diváci v tom čase nechápali, prečo majú platiť za vstupné do kina za niečo, čo mali zadarmo v televízii. Ono je to od samého začiatku fakt strašne zlé a žalostné; slovo priemer je až nepochopiteľne jemné. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kam to ten svět spěje, když už ani pořádné béčko nikdo neumí natočit? Člověk se těší na zábavnou oddechovku, u které si řádně odpočine, a neodpočine si ani trochu. To vrtění hlavou po nějaké době unaví. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jako film na jedno použití to vůbec není špatné. Nepatřím mezi ty, co to nesnáší za každou cenu, ale znovu bych to vidět nemusel. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Se sekyrou z lepenky se ohánějící Kevin Absorbo zde musel vstřebat docela hodně kritiky a já bych se ho moc rád zastal, ale bylo by to jako při rychlosti 300 km/h stáhnout okýnko v kupé vlaku TGV, vytáhnout nazelenalý chrchel až z paty a plivnout ho před sebe ve směru jízdy - čili holá pitomost.. Byl jsem totiž otupělým svědkem televizní inscenace z bratislavského studia Koliba, v níž za doprovodu hudby jak z koncertu Halloweenů souloží odpadní Kal Dobyvatel přes bederní roušku s věštkyněmi z pivních tácků a demumifikovanými čarodějnicemi a sem tam do někoho píchne svůj vladařsko-barbarský mečík. Jak tak nad tím přemýšlím, ta jedna hvězda je pro mě za osobní statečnost, že jsem vydržel až do samého konce.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré, sympaticky béčkové spojení Conana, Herkula a dalších fantasy. Kevin Sorbo ani Tia Carrere nejsou sice výteční herci, mají ovšem své charisma a se svojí rolí se vždy nějak vyrovnají. A navíc je mi velice sympatické i to, že se to nebere vůbec vážně (ta to hvězdička navíc). Metal jako hudební podbarvení soubojů mluví za všechno. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Rocková fantasy, kde s každou bojovou scénou začne odrazu burácať hardrocková muzika :-) Prišlo mi to trochu trápne. Rovnako špeciálne efekty (veď v roku 1997 vznikol aj Titanic), ale budem tolerantná. Kull Dobyvateľ sa nehrá na nič viac, než jednoduchú akčnú fantastiku žánru meč a mágia. Potešila aj krásna Karina Lombard (na Tiu Carrere netrpím:-). ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Kull měl být filmem, který vynese stoupající hvězdu Kevina Sorba z televizních obrazovek na filmové plátno. Místo toho ho chudáka pohřbil rovnou na videokazety. Ale ono, co by taky jako chtěl, když dobrovolně vleze do něčeho takového? Celý film nemá s úžasnou starověkou atmosférou typu Barbara Conana nic společného a všechno to připomíná spíš další Herculovský celovečerák. Unylá režie, nic moc kostýmy, stupidní dialogy, nepatřičné vtípky a samozřejmě "Tohle není Jim Beam!!!" Kevin Sorbo, který se svým modelovským ksichtíkem na role drsných akčních hrdinů jednoduše nemá a kdyby se hned po Herkulovi vrhnul na romantické komedie, mohl z něj být klidně nový Hugh Grant. Takhle mu nezbývá nic jiného, než sbírat "ohryzky" po The Rockovi. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I když se K.Sorbo dokáže tvářit slabomyslně, přeci jen mu barbara těžko uvěříte. To Arnold dokázal vyloudit skutečný výraz primitiva! S jakou lehkostí psal Howard své fantasy příběhy, s takovou těžkostí se potácejí jejich filmové adaptace. Proč nevzít některý z příběhů a bez úprav ho převést na plátno? Kde jsou napětí, mystično, strach, hrůza a krvavé souboje? Nu, ve filmu ne. Mizerné je snad všechno - od příběhu, přes kameru, výpravu, herce až k trikům. I když temný démon se mi vcelku líbil, byť měl vizáž spíše z 80.let. Howardovi hrdinové sice upřednostňují meč a sílu před rozumem, avšak Kull se zde chová jako - omlouvám se za výraz - debil. Ani krásné ženy nepovedenou slátaninu točící se kolem snahy ovládnout svět nezachrání. Na nedělní deštivé odpoledne u TV však dostačující. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mělo to něco do sebe, zajmavá útřední stvůra a nám již známý fantasy herec Sorbo.. A hudba syna veleznámého film.skladatele také ujde. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Strašné! Tohle už nefunguje ani jako retro. Papundeklové hrady, šílené písíčkové triky ve stylu devadesátek a také jeden obšlehnutý alien, vše v synťákovém doprovodu ve stylu rocku.. to vše nabízí nástupce seriálového Hercula. Taky mi to připomnělo Árnyho, to ale byly osmdesátky a leckterý žánr byl teprve v plenkách, kdy budoucí legendy teprve dělaly první krůčky... A přeci jen Kevin není a nebude Árny Conan. * ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Takové nízkoropočtově sociální dvojče Kevina Sorba. Výprava nestojí za moc (pravděpodobně se to celé točilo někde na zahradě vily nějakého producenta filmu), prostě film působí jako televizní slátanina, Kevin Sorbo se hodí spíš do Herkula a celé je to prostě, no radši nic. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně tak divný film, až postupem času získá kouzlo. A to možná vykouzlila kouzelná Karina Lombard. No ale - u tohoto filmu se kluci budou pravděpodobně bavit, holky si však možná zhotoví manikúru prstů zubama. Co bych změnil? Škrtnul bych všechny ty přefantazírované příšerky (tvůrci asi nejedí ke snídani jogurt a cereálie), všechny bohy, démony, karty, kněze, eunuchy, 80% stránek scénáře bych použil jako toaletní papír. Jinak je vše na svém místě a já na všechny rejpaly sesílám plamen Acheronu. Barbar v podání Kevina Sorba třímající v packách labrys je výborná fantasy postava, takovou stylovou proprietu neměl ani Conan (kam se hrabe jeho meč). Zdaleka nejlepší na tomhle filmu je ale neuvěřitelně majestátní kompozice Joela Goldsmithe, jehož soundtrack se řadí ke špičkám fantasy hudby. Znáte jiný film, kde k řežbě hraje rocková řežba, která má grády větší než činelový soubor kyklopů? Kevin, ale i Karina mají opravdu masité charisma, takže radost pohledět....:) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 5/10 Hudba 4/10 Efekty 7/10/// +pěkná fantasy, zajímavý žánrový mix -ta rocková hudba v akčních sobojích je trošku směšná/// Snaha o vytvoření nové fantasy ve stylu Conana, doplněná o Kevina Sorba dělá z tohoto filmu na první pohled další část z seriálu Hercules. No po čase tomu trošku přistoupíte na chuť a i díky nechtěnému ději, hudbě postavám, hercům (a mohl bych pokračovat) se budete podivně usmívat. S přivřením očí tomu dám 3*, protož mě film docela zaujal, Je vlastně trošku netradiční a podobných hovadin nevzniká denně několik, tak asi proto. Líbila se mi Karina Lombard./// Celkem 52%/// ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Válečník Kull (Kevin Sorbo) se stává králem Valusie, ale bude se muset mít na pozoru, protože zájemců o trůn je více... Sven Ole Thorsen (král Borna) se objevil pouze na dvě minutky a souboj s ním má Kevin Sorbo. Snímek se nechal inspirovat světy a postavami, které vytvořil spisovatel Robert Ervin Howard (napsal např. povídkové série Conan, Solomon Kane a Kull). Americký spisovatel Lyon Sprague de Camp (napsal několik povídek a knih o Conanovi) má v titulcích kredit jako technický poradce / Technical Advisor. Natáčelo se na Slovensku ve filmových ateliérech Koliba a mořské scény jsou točeny v Chorvatsku. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Bylo to velmi, velmi hloupé a místy právě díky tomu velmi veselé. Bohužel ostatek filmu nestál ani za ten úsměv a příšerná rocková hudba tomu taky moc nedodala. Špatně vykradený Barbar Conan. ()

Související novinky

Další fantasy geroj chystá návrat

Další fantasy geroj chystá návrat

24.11.2009

Údajně povedený /233940/>Solomon Kane si pořád ještě nenašel amerického (a světového) distributora, nového Conana začne Marcus Nispel natáčet až na jaře v Bulharsku, ale už jsou tu plány na… (více)

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama