Reklama

Reklama

Nepravděpodobná romance

  • angličtina An Unlikely Romance (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Nepravděpodobná romance je příběhem dvou dívek, které procházejí tvrdou životní zkouškou. Děj vychází ze skutečného příběhu, který režisér Vojnár kombinuje s vlastní povídkou, zachycuje životní osudy dvou téměř dospělých žen. Hlavní hrdinky Louisa a Erika se snaží splnit si své sny o životním úspěchu. Louisa se chce stát herečkou, i když její manžel je rozhodně proti a začne jí kvůli tomu komplikovat život. Erika by se ráda stala učitelkou, ale musí si na studium nejdříve vydělat mimo jiné jako uklízečka v divadle. Příběh je vyprávěn retrospektivně a divák do něj vstupuje skrze Louisin pobyt v psychiatrické léčebně. Nepravděpodobná romance je film o dvou rovinách. V jedné se hrdinka Louisa, profesí herečka, ocitne na psychiatrii po dramatických životních periferiích a během pobytu líčí svoje vzpomínky a zážitky, u nichž si podle Vojnára nikdy nemůže být divák jistý, zda jsou pravdivé. Druhá část pak v retrospektivách ukazuje formující se vztah mezi Louisou a Erikou, která si v divadle, kde první hraje, přivydělává na studia jako uklízečka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nekonečná křeč a smutná ukázka relativní technické zručnosti bez schopnosti dát své práci smysl. Prvních +-pár minut jsem byl nadšený, ještě když mluvili mimo kontext zjevně reální svěřenci Beřkovic, neslo to punc syrovosti a zaujalo mě to. Když měl film začít dávat smysl, naprosto pozřel sám sebe a patrná bezradnost v tom, jak a o čem vyprávět následujících deset minut, prýštila na povrch bez ustání. Docela by mě zajímalo, jestli hrdinka byla záměrně hnusná nána, co dohnala svého údajně brutálního manžela k sebevraždě (aniž bychom viděli, že on by jí udělal cokoliv špatného), nebo jde o další omyl neexistence přesvědčivých motivací a interakcí postav. Jako příběh založený na nespolehlivém vypravěči to ale selhává ve chvílích, kdy sledujeme jiné postavy, tedy koncept se rozpadá. Skutečně tristní výsledek. Film na úrovní cvičení studenta FAMU, které projde s odřenýma ušima jen proto, že učitelé už se nechtějí koukat na přepracovanou verzi. Hodnocení osciluje milimetry nad odpadem. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Režisér mluvil o filmu tak, že bych snad za něj byla ochotná vložit ruku do ohně, ale film jako takový mi divácky nesedl. Berenika Kohoutová má tělo bohyně, ale projev stínu. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Wow, mistrovství světa tupých ošklivých otravných krav, který jsou z něčeho furt strašně zničený a ukřivděný, nic neumí, nic nedělají, jen se tváří jak kyselá prdel, ale z nějakýho důvodu si myslí, že jsou strašně ňuňánkovsky neodolatelný tady finišuje naprosto neuvěřitelným způsobem, kdy si v kině chcete vypíchat oči ostrým rohem vstupenky a nacpat si je do uší, abyste neslyšeli ty nepochopitelný hovna, co z těch uzlíčků neštěstí s rozmazanou řasenkou, za jejichž problémy může vždy někdo jinej, padaj. Sem netušil, že tradice Belly ze Stmívání jako kladné, sympatické a obdivuhodné ženské hrdinky bude tak mocně rezonovat i v nějakym českym filmu! Nejhorší je, že kdyby v tom filmu začala některá labilní megera vytvářet konceptuání umění z menstruační krve, vůbec bych se nad tím nemohl pozastavit, protože v tom filmu se může stát úplně cokoliv a taky se to úplný cokoliv každých pět minut děje. 20% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nad formálne skvelým spracovaním, rozklenutom medzi retrospektívnymi úlomkami, postupne objasňujúcimi čo sa to vlastne pacientke psychiatrie prihodilo, terapiou s vyhoreným, ošumelým doktorom, ktorého vnútorný zápal presvecuje azda len vek klientky a jej kontaktami so spolupacientami, stojí banalita príbehu samotného. O neschopných, žiarlivých a pudom hnaných mužoch, čo predstavujú zbytočnú záťaž. O neexistencii správnych chlapoch, hrdinov. Jestvujú len ich púhe tiene, ktoré svoju pravú podstatu skôr či neskôr prejavia totálnou závislosťou, žiarlivosťou, slabošským jednaním alebo večne prenikajúcou chlipnosťou. Tí z deja postupne odstúpia, aby ich nahradila skutočná láska dvoch duší, blízkych pohlavím, ktorým bolo ublížené Samozrejme žiadne happy endy neexistujú bez prekážok, takýto vzťah musí to prejsť očistcom. Nepravdepodobná romanca tak len použila veľmi pravdepodobný (pretože častý) modelový príklad mnohých súčasných beletristických vzťahových diel. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s režijní tvorbou (pro mě až dosud zcela neznámého) Ivana Vojnára nedopadlo nakonec vůbec špatně, naopak. Jak jsem ten film vnímal zpočátku rozpačitě až znuděně, postupně mě to začalo vtahovat a ke konci už mě to téměř dokonale dostalo. Film mě od začátku nadchnul nádhernou kamerou, jakož i hereckou přítomností mé velké oblíbenkyně Bereniky Kohoutové (skutečnost, že se v jedné z hlavních rolí objevuje i sám režisér, filmu v mých očích jen přídává na zajímavosti). Překvapivě výborná mi přišla i Alžběta Pažoutová, které se pro svou roli výborně typově hodila. Nakonec mi i sedlo to netradiční zpracování, které rezignuje na tradiční chronologické vyprávění a místo něj přichází se svébytnou obrazovou koláží výjevů s mnohoznačným výkladem. Zasazení většiny děje do prostředí psychiatrické léčebny mi rovněž sedlo a působí neobyčejně autenticky - u mnoha epizodních postav ve filmu jsem se nemohl ubránit dojmu, že to nejspíš byli neherci - skuteční chovanci ústavu. Ačkoli je to hodně osobitý film, který určitě není pro každého, osobně si myslím, že je zde strašně nedoceněný - za mě 4 hvězdy zcela bez problémů. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý výtvor. Obě hlavní představitelky se do rolí vžily vážně skvěle a příběh je taky super. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nepravděpodobný je přístup toho psychologa k pacientce. Nepravděpodobné je, že ženská s vizáží Alžběty Pažoutové se bude živit jako uklízečka. Místo romance jsem dostal psychologické drama. Berenika Kohoutová skvěle vypadá a ani jako o herečce bych o ní neřekl nic špatného. Jenže scenárista a režisér to tím věčným přeskakováním docela zabil. Nehledě na to, že patrně z úsporných důvodů se obsadil i do třetí největší role ve filmu a herecky v ní dokonale selhal. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Začátek hodně divnej, ale když se Berenika ve cvokárně rozpovídá a z doktora ses vyklube podivín ale už aspoň známe jeho obličej, a taky se rozjede romance s Erikou, jde do prdele Děrgel, není to tak špatný film. Jenomže ten začátek odradí mnohé. Berenika nahoře bez hodně dlouhý záběr. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako psychoterapie pohledné hysterky. Čím déle sledujeme přehlídku typizovaných rozervaných lidských duší (zpíjejíci se matka), tím upadá film do banalit. Muži hrdince zatím neposkytli orgasmus a dokonce se jí pokusili znásilnit. deviant působí až parodicky. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Šla jsem na to jen proto, že někdo řekl, že tam jsou dobrý lesbický scény, tak to by mě zajímalo jaký. Tohle bylo utrpení a přesně kvuli filmů jako je tento nemám ráda českou tvorbu. Nejhezčí scéna byla na konci, kdyz Berenika zpívá, ale jinak jsem to protrpěla. MFF KV ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Je situace, kdy A a B jsou spolu; divák očekává vývoj podle vzorce C nebo D. Proto přichází scenárista s variantou E, F nebo dokonce G. Pak ovšem nastane chvíle kdy začne divák očekávat i situace H, CH nebo I. A scenarista se dostává do stavu J, K a L. Bohužel uvěřitelnost nás opustila už někde u písmene G. (Abeceda není nekonečná) Zase na druhou stranu musím vychválit herecké výkony. Také jste měli pocit, že čtete knihu kde chybí každou chvíli několik stránek? ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Berenika Kohoutová zkrátka nezvládne takovou těžkou roli a tím taky stojí a padá hodnocení celého filmu. Pažoutová o třídu lepší. 60% ()

venison 

všechny recenze uživatele

Já se pořád nemůžu nějak rozhodnout, jestli se mi to líbilo nebo nelíbilo :-) Obě hlavní herečky super, ale některým vedlejším rolím se dostávalo hereckého talentu (teda předpokládám, že Louisin manžel byl herec).. Prolínačka z psychiatrické léčebny se skutečnými lidmi a hraným dějem byl super nápad.. Trailer k filmu je rázný, dynamický a má jiskru - celkově mi tyto tři vlastnosti chyběly na filmu samotném.. Hodně pomalé tempo až nudilo.. Více mě zajímala část mimo zdi léčebny a těch bylo poskrovnu.. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Velmi autentický snímek podle skutečného příběhu. Vtahující prostředí psychiatrické léčebny, krásná kamera. A Berenika se pomalu stává mou oblíbenou českou herečkou. Zajímavý je též fakt, jak málo lidí dovede snímky Ivana Vojnára docenit, přitom právě zde najdeme místo obvyklých klišé hloubku... 75 % ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Pro mne příjemný fajn film, který se odlišuje od běžné tvorby, protože 1) řemeslně solidní provedení 2) poprvé musím uznat, že Berenika Kohoutová umí hrát 3) docela hodně nahých scén, ale žádná lesbická divočina, jak by se dalo u plakátu a tématu čekat 4) většina děje se odehrává v psychiatrické léčebně 5) Berenika má prostě hezký prsa a tady jí to sekne navzdory tomu, že se mi ve filmu jako femme fatal nikdy nelíbila ()

holistix 

všechny recenze uživatele

Tenhle film kombinuje několik proti žánrových strategií, které z něj ve výsledku dělají velice svébytnou výpověď. Ona nepravděpodobnost příběhu samého konfrontovaná s očividně dokumentární realitou pacientů v léčebně vytváří žánrovou vibraci pozadí. A totéž se opakuje v rovině ústředních postav: „šeherezády“ a jejího terapeuta, který svou naprostou nekompetencí boří patos dramatického příběhu a otevírá druhou část světa, problematiku bytostného idiota. Velice příjemná hra, ze které nejvíc vystupuje energie toho přechodu jako tvořivá a sdílná. ()

Reklama

Reklama