Reklama

Reklama

Omar

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladého pekaře Omara dělí od jeho tajné lásky Nadji zeď, která přetíná území Palestiny. Kvůli práci, rodině či lásce ji denně přelézají stovky mužů. Stejně jako Omar přitom často uhýbají kulkám dozorců. Na Západním břehu neexistují jednoznačné situace ani jednoduchá rozhodnutí, a tak i Omar brzy čelí bolestné volbě. Po atentátu na izraelského vojáka padne do zajetí a vojenská policie ho donutí hrát hru na kočku a myš. Ve vztahu se svými komplici a kamarády z dětství Tarekem a Amjadem čelí Omar podezření ze zrady. Omarovo nitro je rozpolceno stejně jako palestinská krajina. Brzy se však ukáže, že všechno, co dělá, dělá pro Nadju. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (80)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny film o velkej laske /hetero aby bolo jasne on + ona/ a o preliezani murov, nielen tych realnych, ale casto aj tych vnutornych. Trochu psychologie neuskodi, dialogy su take normalne, zo zivota. Skoda len tuctovosti pribehu, takychto pribehov sa odohrali uz desiatky milonov, a skoda toho stredu filmu, teda myslim tak, ze tam bola velka nuda nic sa nedialo : 56 % ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Většinou koukám na izraelské filmy, takže to bylo pro jednou zajímavé nahlédnutí za druhou stranu barikády. Asi tak dvě minuty před koncem mi už bylo naprosto jasné co se stane, ale i tak se jedná o silný závěr. Jinak honičky po střechách pěkné, jen jsem moc nechápala Nadiu. Slibuje Omarovi věčnou lásku a zatím...No nic, každopádně ti Palestinci se s tou svou bojovností zkrátka nezapřou. ()

Reklama

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Omar je energický a zručně natočený snímek, která se bohužel příliš spoléhá na klišé. Tři kamarádi z dětství, typicky jeden "Romeo", jeden vtipálek a jeden velitel odboje se společně dopustí zločinu odboji proti vykořisťovatelům. Omar ihned spadne do žánrových kolejí, postupně buduje předvídatelný příběh s romantickou linkou a odhaluje pohnutky postav i zrádce ve vlastních řadách i postav. Tento pečlivě zpracovaný, ale ničím objevný snímek se tak paradoxně i vzhledem ke svému aktuálnímu, politickému tématu z Palestiny rychle vypaří z hlavy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film z Palestíny. Technicky na úrovni, výpoveďou o panujúcich pomeroch autentický, hereckými výkonmi brilantný. Filmu vlastne vyčítam iba dva nedostatky. Predovšetkým by tvorcovia nemali predpokladať, že diváci na celom svete sú dokonale oboznámení so všetkými peripetiami po ktorých si vinie izraelsko-arabský konflikt prerušovaný krátkymi obdobiami zdanlivého mieru. Dosť dlho mi trvalo, než som sa zorientoval kto je kto a kde sa práve nachádza. A druhá výčitka smeruje k malej objektívnosti. Aj keď je film palestínsky, nemal by chvíľami nadobúdať charakter palestínskej oslobodeneckej agitky. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Omar bojuje za svoji vlast, za svoji lásku a nakonec Omar bojuje o svůj život. Bije se jako lev a zdobí ho mnohé ctnosti, pohání jej láska k Nadyi. Syrové drama na pozadí izraelsko-palestinského konfliktu. Je to tak na čtyři a půl, ale za impozantní závěr, který mě šokoval, se přikláním směrem nahoru. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Keď Omar (Adam Bakri) večeria so svojou rodinou, jeho mladší súrodenci preberajú striedania futbalistov. Jedná sa o španielsky klub Real Madrid a ich trénera José Mourinha, ktorý tím viedol v rokoch 2010 až 2013. (Sticks)
  • Jedná se o 3. palestinský film nominovaný na Oscara. (morgos)
  • Jedná se o první palestinský film plně financován Palestinci. Rozpočet dosáhl 2 milionů amerických dolarů. (morgos)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama