Reklama

Reklama

Obsahy(1)

26-letý student práv Farid žije celý svůj život ve Francii. Když jeho otec onemocní a pošle ho do Alžírska, aby se pokusil zachránit rodinný dům před demolicí, Farid objevuje krajinu, ve které ještě nikdy nebyl, jejíž jazykem se těžko domluví, zemi, která je podle něj nepochopitelně stará a zaostalá. V otcově obci však postupně registruje plejádu mimořádných postav, jejichž humor a přímočarost ho překvapí a hluboce zasáhnou. Mezi nimi je i jeho mladý bratranec, který má stejné jméno jako on a sen vycestovat do Francie. Dva mladí muži spolu cestují do města Oran pro důležitý právní dokument. Po senzační noci plné divoké hudby a alkoholu se Farid probudí sám v hotelovém pokoji - jeho bratranec zmizel i s jeho pasem... (Film Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (11)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Výborný, skvělý film. Tohle se Alžírsku v koprodukci s Francií (nevím, proč je zde uváděna na prvním místě Francie) skutečně povedlo. Ukázalo pravdivý obraz světa za Středozemním mořem. Jiná kultura, jiné mravy, ale rozhodně nikoliv nějaký fundamentalismus na každém kroku. Naopak, většina Alžířanů, jakkoliv jsou chudí (nebo právě proto), jsou velmi vřelí, přátelští. Samozřejmě se tam najdou takoví paraziti, jakým byl Faridův bratranec. Omlouvám se Sluníčkovi2, viděl jsem teď film podruhé, FilmEurope skutečně ukázal jako první vlajku Maroka - a pak kupodivu Belgie, to opravdu nevím proč. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Otravnější skanzen by se hledal těžko. Autoři patrně chtěli ukázat, že Alžířani jsou parta enoooormně zábavných lidí, jenže stejně tak chtěli ukázat, jak to mají lidi v severní Africe těžké a proč utíkají do Evropy. Tvůrci si měli vybrat mezi komedií a dramatem. Ne že by to nešlo dát dohromady, jenže první část Mé vlasti je čistá komedie (která je ovšem vlezlá, nucená, přehrávaná, neuvěřitelná), druhá polovina spadá do sociálního dramatu. Má vlast je tak prapodivně nevyrovnaná a hlavně gumová. Sám námět není nijak silný, motivace postav jsou všelijaké, ale rozhodně ne opravdu motivující. Dialogy jsou vtipy na první dobrou. Záběry se motají někde mezi Discovery Channel, šedým uprchlickým dramatem a francouzskou sluníčkovou komedií. Má vlast stíhá nudit, i když nemá ani hodinu a půl. To je docela průšvih. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Dost dobré drama s prvky humoru laborující s faktem, že krev není voda a své kořeny nikdo z nás nezapře. Naštěstí nemám ve zvyku přečíst si obsah filmu, než se na něj skutečně podívám, takže zásadní zvrat v jeho první třetině byl pro mě vítaným oživením, od kterého jsem pak veškeré dění sledovala s mnohem větším zájmem. A že tedy bylo rozhodně co sledovat. Tewfik Jallab taky nebyl úplně marný, a to nejen na pohled příjemnou vizáží, ale i adekvátním hereckým ztvárněním titulní role. +++ Situace po telefonickém milostném vrkání Farida s jeho francouzskou přítelkyní v alžírské putyce, kdy mají všichni přítomní oči na stopkách a našpicované uši: „Nemůže mít člověk trochu soukromí?” - „Víš, jak se řekne soukromí arabsky? To neexistuje.” Poté všichni vyprsknou smíchy... +++ (80%) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Smutný vhled do alžírské přítomnosti. 1)  Snímek nabízí něco arabské mentality, trochu polopouštní (marocké) krajiny a přitažlivého hlavního hrdinu, 31letého francouzského Araba Tewfika Jallaba (student práv Farid z Francie)._____ 2)  Kolegu Veseckého***** bych chtěl upozornit na skutečnost, že film je především francouzský, protože většina štábu i herců i tvůrců pochází z Francie. Dále je zde patrná marocká účast (někteří herci a velká část štábu - není divu, když se snímek natáčel v Maroku). Z prvních deseti mnou ověřovaných jmen na IMDb je pouze 1 Alžířan. Podobné je to pokud jde o produkci. Stačilo by se prostě jenom kouknout na net, než začneme klást udivené otázky._____ To je ovšem prkotina. Co mi vadí je spoilerování, kterého se dopustil vyzrazením děje poslední půl hodiny. To se, vážený kolego, prostě nedělá. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Francie ovládla Alžírsko už ve 30. letech 19. století a typickou kolonií bylo možná v prvních dekádách po připojení. Postupem doby ale srostlo s Francií do té míry, že bylo považováno za nedílnou součást Francie podobně jako např. Havajské ostrovy, které jsou zámořským územím USA. V Alžírsku bylo usazené obrovské množství etnických Francouzů a především tam žila početná loajalistická arabská menšina, která se po válce za nezávislost a následném exodu do Evropy stala základem početné francouzské muslimské komunity. Díky větší porodnosti její význam dále rostl a dnes je tématem řady francouzských uměleckých děl hledání identity druhé generace přistěhovalců. Má vlast je typickým představitelem této skupiny. Student Farid, který vyrostl ve Francii a vlastně ani neumí pořádně arabsky, je nemocným otcem pověřen vyřešit majetkové problémy ve vlasti svých předků. Po příjezdu je konfrontován s odlišnou mentalitou místní komunity, hledá stopy rodinné minulosti a nakonec čelí problémům spojených s krádeží jeho dokladů. Pro režiséra Mohameda Hamidiho je to zjevně osobní téma a prokazuje velkou citovou angažovanost právě při scénách, kde zobrazuje alžírskou společnost prostřednictvím návštěvníků jediné místní kavárny, kam se soustřeďuje společenský život venkovanů. Má vlast je sympatický film, který se vyhývá přílišnému sentimentu, ale zároveň se snaží Alžířany a francouzské Araby zlidštit a zpřístupnit jejich komunitu tak, jak to umožňuje jenom filmové a televizní médium. V době, kdy v Evropě čelíme leckdy zbytečně hysterické islamofobii, to není na škodu. Z hereckého obsazení vyčnívá vedle hlavního hrdiny i Jamel Debbouze coby černá ovce rodinného klanu, známý u nás např. z Amélie z Montmartru. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (1)

  • Děj filmu se sice odehrává v Alžírsku, ale kvůli bezpečnosti se natáčelo v Maroku. (Terva)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama