Reklama

Reklama

Přes tvou mrtvolu

(festivalový název)
  • Japonsko Shin Yotsuya kaidan (více)

Obsahy(1)

Miyuki je nová vychádzajúca hviezda, ktorá sa stáva hlavnou postavou v strašidelnom príbehu "Yotsuya Kaidana". Keď do role jej milenca obsadia relatívne neznámeho herca Kosukeho, podaktorí ostrieľanejší umelci, ako napríklad Asahina či Suzuki, začínajú pociťovať krivdu, na základe ktorej sa len sťažka zmierujú s danou situáciou. Keď sa samotní herci natoľko stávajú posadnutí láskou k Miyuko, až prestávajú rozlišovať, čo je realita a čo sen, pričom ich prejavy náklonnosti sa začnú objavovať aj mimo pracovného času, cit plný nehy sa stáva prekliatím. Netreba totiž zabúdať, že nenávisť a láska k sebe nemajú ďaleko. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (17)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rok čekám, než se na Over Your Dead Body objeví anglické titulky a dostanu tohle? Byl jsem tedy prudce podveden. Hodinu se ve filmu nestane vůbec nic dokonce je až ostudné film nazývat hororem nýbrž samurajským dramatem, druhá půlka je už o něco zajímavější, ale pořád za nedostatečnou. 1* za jednu solidní scénu, kde si duch urve kus obličeje, ale to jsem stejně viděl v traileru. Vizuální stránka OK, ale nudné never-ending martýrium nezachrání nic. No gore, No jump scares, No FUN! 20%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Over your dead body mi príde ako dosť zajímavý a celkom inteligentný horor, čo mi bolo jasné už po pár minútach, takže som očakával a dúfal, že si ma aj získa, ale moc sa to nepodarilo. Film mi svojou atmosférou pripomenul tie kvalitnejšie horory zo šesťdesiatych rokov, čo mi vzhľadom na rok vzniku prišlo zaujímavé, ale aj dej mi prišiel dosť prepracovaný a zaujímavo prepájajúci dve línie, divadelnú hru a samotné zákulisie hry, pričom ešte aj tá hranica v rámci divadelnej hry, kedy je to stále hra a kedy už skutočnosť sa začne čoskoro strácať, takže skutočne som mal celý čas pocit, že sa pozerám na veľmi zaujímavý film, ale stále to išlo nejak mimo mňa. Možno to chcelo aj trochu menej tej divadelnej hry, ktorej hlavne v prvej polovici bolo trochu moc a tiež by som ocenil, keby sa kládol väčší dôraz na to, čo je tu skutočne dôležité, lebo sa mi to zdalo také nevýrazné a bolo mi vlastne jedno, ako to celé dopadne. V druhej polovici sa to síce o trochu vylepší, ale ani v tejto často to nie je to pravé. Čo sa týka hororovej stránky, rozhodne sa nejedná o žiadny čistokrvný horor s jeho tradičnými prvkami, ale aj tak tá atmosféra sa mi celkom páčila a v druhej polovici sa nájde aj pár zaujímavých momentov. No o nejakom napätí sa tu vôbec hovoriť nedá. Obsadenie je tvorené viacerými známymi tvárami, potešili ma hlavne Kou Shibasaki a Hideaki Ito, ale inak som aj v tomto ohľade skôr sklamaný, lebo ich postavy mi neprišli dostatočne zaujímavé a celkovo mi bolo úplne jedno, ako dopadnú. No a Takashi Miike sa postaral o kvalitnú vizuálnu stránku, ale aj slušnú atmosféru. Takže celkovo som určite rád, že som si Over your dead body pozrel, kladov je tu dosť a som rád za každý nezvyčajný horor, ale predsa len sa to podľa mňa dalo podať aj o niečo lepšie, takto si to celý čas držalo len tú priemernú úroveň. 55% ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Přese všechnu bravuru propojení klasického i moderního vyjádření lidského dramatu, jeho společných i individuálních rysů, a v tomto ohledu ústrojně platných, nemilosrdných reminiscencí antiky, Shakespeara i japonských tradičních divadelních a literárních forem a jejich naprosto současných posunů a přesahů, přestože tohle všechno vizuálně i vnitro-příběhově funguje až za hranici, kde se tají dech, vlezlý patos a nedostatek ironického nadhledu sráží snímek do poloviny schodiště do síně nesmrtelnosti veleděl a lámou mu na něm vaz. Právě asijská kultura je nejsilnější tam, kde se její hluboká filosofie, úcta k morálce a poslušnost hraničící až se sebepopřením, nekonečná krutost obrátitelná kdykoli stejně do vlastního nitra jako i navenek, jež nemají na jiných světadílech konkurenci, přirozeně pojí s nepatetickým a ironickým přístupem k vlastnímu osudu, vztahům k druhým lidem a světu a životu vůbec. Takaši Miike se však pořád projevuje jako nezralý a vnitřně rozháraný jedinec, který místo aby skutečně řízným filmem spáchal dokonalé harakiri na vlastním egu, trestá bolestivým a mučivým kucháním veřejnost. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Miyuki je nová vychádzajúca hviezda, ktorá sa stáva hlavnou postavou v strašidelnom príbehu Yotsuya Kaidana. Keď do role jej milenca obsadia relatívne neznámeho herca Kosukeho, podaktorí ostrieľanejší umelci, ako Asahina či Suzuki, začínajú pociťovať krivdu, na základe ktorej sa len sťažka zmierujú s danou situáciou. Keď sa samotní herci natoľko stávajú posadnutí láskou k Miyuko, až prestávajú rozlišovať čo je realita a čo sen, pričom ich prejavy náklonnosti začínajú prerastať v mimo pracovnú dobu, otáča sa cit nežný, v pocit nemilosrdný. Netreba totiž zabúdať, že nenávisť a láska, nemajú od seba ďaleko. Pred pár dňami si jeden z mojich "obľúbencov" pridal Takašiho do topky režisérov (alebo scenáristov? Neviem, "nepodstatné"). Som veľmi zvedavý na jeho názor, ak si nájde čas a vzhliadne tento síce originálny, no až na podaktoré pasáže v poslednej tretine pomerne nudný počin. Mňa osobne prvotné "vyhupnutie" tohto snímku do pozície červených políčok nijak nenavnadilo, lebo keď som sa pri niekoľkých skúsenostiach s tvorbou tohto Japončíka ledva prehupol cez dve hviezdy (výnimkou je "Lesson of the Evil"), bolo mi hneď jasné, že o nič svetoborné nepôjde. Zaujímavé je, že Miike skutočne prekvitá nápadmi, pričom nejeden krát prejavil svoj hororový talent v samom závere každého snímku tohto žánru. Bohužiaľ, tempo v jeho filmoch je strašidelne pomalé, takže tí menej trpezliví to vo veľa prípadoch buď zabalia, alebo s ním skrátka nemajú chuť strácať čas. V mojich očiach skrátka nápad nestačí, pričom táto ducharina je toho svetlým príkladom. Na záver mala rada Takašimu, drž sa gore a príbehu, atmosféra ti nejde - 45% ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Filmom je nutné sa prekúsať, ale výsledný dojem stojí za to. Pochmúrne, dekadentné, stiesňujúce... Neviem, či práve horor, ale sila to rozhodne bola. Upozorňujem milovníkov tradičného hororu, radšej sa filmu vyhnite ak vám vadí prelínanie reality a divadelnej hry a čakáte niečo ako ľakačky, či štandardný hororový scenár. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Formálna stránka značne prevyšuje tú príbehovú. Ak už hovoríme o duchárskych príbehoch, tak Japonsko sa môže pochváliť celou plejádou divadelných, literárnych a filmových monštier, duchov a prekliatí, ktoré do značnej miery rezonujú vo väčšej alebo menšej miere v ich tvorbe dodnes. Kwaidanský príbeh veľmi umne kĺbi divadelné a filmové postupy a vytvára veľmi originálny spôsob rozprávania - kedy príbeh čo sa skúša na javisku postupne a v inej podobe rezonuje v realite. Tieto dva príbehy sa vzájomne doplňujú a stávajú sa charakterovou a morálnou štúdiou, ktorá si požičiava základy zo starých príbehov a modernizuje ich. Má to nepríjemne scény - sprcha, vidličky, dieťa. Ale nevytvára to potrebné presahy, ktoré by slúžili katarzne aj po dopozeraní. Film je okej. Nenudí, má skvelú atmosféru. Ale od duchárskych príbehov by som predsa len čakal menej nechutností a viacej dôrazov na samotný príbeh. Slabšie 4*. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skvěle podaný příběh, za který by se nemusel stydět žádný umělecký režisér, navíc to všechno ve stylizací japonského divadla, které se prolíná s realitou až neskutečně Takashi Miike se neubránil scénám, které se vám vryjí do paměti. Ta jedna je opravdu příšerná, ale takový by ml horor být. A tenhle takový je. Drsný, temný, takový, který se vám dostává pod kůži, až vás mrazí. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Miike svou adaptaci klasického hororového příběhu Yotsuya Kaidan zvládl bravurně. Divadelní podtext scénáře této verze dává na tisíckrát zfilmované kabuki hře (staro)nový dech. Neuspěchané a mrazivě plíživé tempo sedí filmu jak vyšité. Miike a jeho častý spolupracovník Nobuyasu Kita dali dohromady prvotřídní vizuál, který na rozdíl od většiny (nejen) japonské produkce současnosti téměř vůbec nesmrdí digitálem. Často velmi statické záběry či jen pozvolné nájezdy kamery v kombinaci s velmi temnými lokacemi a divadelními kulisami dávají filmu dnes skoro už zapomenutou hororovou atmosféru. Over Your Dead Body je antitezí levných straight-to-video j-hororů počátku 21. století, což vzhledem k námětu je přesně tím čím tento film měl být - návratem ke kořenům klasických kaidanů zejména 50.-60. let století minulého. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Bohužel musim hodnotit takhle ačkoliv jsem se na film dlouhou dobu těšil a proklínal absenci titulků na internetu. Ten film neni vyloženě špatnej, naopak ty divadelní scény mě hodně bavily a vždycky mě mrzelo když se odbočovalo do zákulisí herců. Tim že scén ze hry tam bylo podstatně víc než z reality (+ chytrej střih) se zapříčinilo i to že se ta hranice mezi faktem a fikcí pomalu mazala i pro diváka. Jenže co víc ten film nabídne? Jsou tam asi dvě ošklivý scény typický pro Miikeho tvorbu, tim to ale končí a po těch 2 hodinách je člověk nasranej že čekal víc. Nevim jak moc je tenhle příběh pro japíky důležitej ale příště by to chtělo trochu přitlačit na pilu na úkor budování atmosféry a pomalejšího vyprávění. ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

No,nevím jak na tento film reagovat,hodně jsem u něho přemýšlel,ale bohužel,opravdu jsem se více méně hodinu nudil a potom stále to napětí nikde.Jedna dvě scény horor nedělají,je to spíše takové drama.Ne ne,na mě to nezapůsobilo. ()

HanzoBureshi 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem něco lepšího. Jako nenudil jsem se, ale prvních 40 minut sledovat divadelní představení není úplně to pravé ořechové. Poté se začalo něco dít a vycházelo najevo, že něco není v pořádku. Měl jsem postupně různé otázky, ale největší byla ta, kdo je nakonec v pekle? Odpověď jsem naštěstí dostal a onu situaci i docela zachránila. Takaši Miike natočil už lepší kousky, ale není to něco strašného. Je to strašidelné vizuální umění, které ale mohlo nabídnout více. Finále však bylo dobré a pojídací scéna byla fakt něco šokujícího. Mé hodnocení: 5/10 ()

Reklama

Reklama