Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Stanley Kubrick: Život s filmem (2001) je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl samozřejmě přístup k jeho rozsáhlému archivu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce. Stanley Kubrick (1928-1999) patří k nejvýše ceněným filmovým režisérům a svým dílem si vydobyl takovou míru tvůrčí svobody, o nichž se většině jeho kolegů mohlo jen zdát. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu, včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem (při němž neváhal jít daleko za rámec běžně dostupných technických prostředků) a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo. Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další (často nerealizované) projekty. Ve filmu vystupuje Kubrickova manželka Christiane (Harlanova sestra) a řada jeho spolupracovníků, herců i obdivovatelů (mj. Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg). Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise. Tento dokument zahajuje přehlídku šesti Kubrickových filmů (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Barry Lyndon, Osvícení, Olověná vesta, Eyes Wide Shut), jež ČT uvede v rámci pondělního Filmového klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

shyster 

všechny recenze uživatele

Jako snad každý dokument o velké osobnosti i tento má několik klasických nedostatků. Jeden z těch největších je nekritičnost k dané osobě. Proto se v téměř každém obraze dozvíme, jak byl Kubrick geniálním režisérem (o tom není pochyb), ale pokud jde o jeho tyranie při natáčení a jeho perfekcionalismus, která dováděla ostatní lidi k šílenství, tak zde najdeme jen pár odkazů, které toho moc nenabídnou. Škoda. I tak je to hodnotný dokument. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla vybrat pouhých deset opravdových osobností naší planety, Stanley Kubrlick by patřil stoprocentně mezi ně. Jeho přístup k práci, režii, filmu celkově, smysl pro detail a schopnost jednání s lidmi jsou doslova fenomenální, jak ostatně vzpomíná každý, kdo s ním aspoň chvíli přišel do styku. Režisér, který byl schopen pro svá díla udělat cokoliv, získat si respekt i těch nejváženějších kameramanů a ve filmech vnést humor do nepříjemných sociálních (The Killing) i politických (Dr Strangelove) situací, přenést na filmové plánto kontroverzní Lolitu, užít si psychologicky náročné násilí Londýna (Clockwork Orange) nebo udělat z Jacka Nicholsna nezapomenutelného psychopata z Shining. Aneb slovy Toma Cruise: 'Už nikdy tu nebude takový film, jaké točil Stanley'. Výborný dokument složený ze vzpomínek Kubrickových blízkých a spolupracovníků na přípravu jeho slavných děl. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o zajímavém člověku. Každý, kdo u filmu něco znamená, sem přišel Kubricka pomyslně poplácat po zádech. Není to typický nudný výčet úspěchů a i když všichni chválí, až jim dochází dech, tak to od většiny zní upřímně. Film nenudí a pro Kubrickovi obdivovatele je to jasná volba. Osobně si sice myslím, že na post komentátora mohli dát někoho lepšího, než je Tom Cruise, ale to nic nemění na kvalitě tohohle dokumentu. Vsadím se, že každý režisér tajně doufá, že se o něm někdy natočí něco takového. ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Za tenhle dokument jsem ráda, Stanlyho Kubricka mám v desítce a viděla jsem všechny filmy od Zabíjeni. O jeho životě a způsobu práce jsem ale znala jen nějaké útržky a spíš jsem měla pocit, že Kubrick byl nepříjemný a despotický člověk. Z tohoto dokumentu už mám ucelenější a pozitivnější dojmy. Hlavně je zde vyobrazen celý sled filmů, jak šly po sobě a s důležitými informacemi celkového ovzduší, které je provázelo. Jan Harlan skvěle zakomponoval do dokumentu hudbu (kterou Kubrick použil ve svých filmech) do rytmizujících střihů nebo jen volně dojímal u rodinných obrazů. O režisérovi promluvila celá škála známých osobností. Mě nejvíce zaujala Kubrickova manželka, Malcolm McDowell ( ani se nezmínil, že se při natáčení málem utopil v nádrži a poničil si oko) Sydney Pollack a hudební skladatel György Ligeti... Dokument evokuje pocity, které jsem měla při sledování filmů a chci je vidět co nejdříve znova. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vyborny dokument o cca nejlepsim reziserovi vsech dob analyzujici chronologicky jeho karieru podle jednotlivych filmu se zajimavymi rozhovory s nekym, kdo byl relevantni pro danou eru, nebo pro dany film. Nevim, jestli tim nejpovolanejsim, kdo by mel pro cely film delat vypravece je skutecne Tom Cruise, ale nakonec proc ne. Kubrick byl genius, uz pro to se to vyplati videt, obzvlast pokud uz mate vsechny jeho kousky davno mnohokrat sjete. "Everyone pretty much acknowledges that he's the man, and I still feel that underrates him." 8/10 ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama