Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Artuše z Camelotu má mnoho podob a tento příběh je jednou z nich. Vše začalo uprostřed divoké války, kdy do země rozdělené svárem stoupenců bohyně Avalonu a přívrženců křesťanství vtrhli sasští barbaři a bez milosti zabíjeli jedny i druhé. Bylo nutno najít silného vladaře, kterého by uznali jak stoupenci Avalonu, tak stoupenci Krista, krále, který by dokázal sjednotit zemi dřív, než ji ovládnou barbaři. To je důvod, proč se spojí Vivian, nejvyšší kněžka pohanské bohyně vládnoucí odnepaměti ostrovu, s kouzelníkem Merlinem a obrátí se na Igraine, vévodkyni z Cornwallu, která, jak bylo zjeveno, se má stát matkou vyvoleného krále. Jeho otcem však nemá být její manžel Gorlois, ale muž se znamením draka, rytíř Uther, kterého jí Gorlois představí na zasedání rady a ten se také nakonec opravdu s pomocí intrik a kouzel stane otcem malého Artuše. Chlapec se i se svou starší nevlastní sestrou Morginou stane nejdůležitější postavou ve hře Vivian a Merlina. Ještě jako děti jsou odvedeni od rodičů a zatímco Vivian vychovává Morgiane jako svou nástupkyni, Merlin připravuje Artuše pro roli budoucího krále. Když je Morgiana o několik let později přijata mezi kněžky Bohyně, seznámí se se synem nejvyšší kněžky, rytířem Lancelotem, jenž přijel matku požádat o pomoc v boji proti Sasům, kteří opět vtrhli na ostrov, a později také s Guinever, dcerou krále Loedegranse, která byla předurčena stát se Artušovou ženou. Po Utherově smrti se Artuš stane králem, když přísahá věrnost bohyni Avalonu a získá nejen podporu bohyně, ale i magický meč Excalibur, s jehož pomocí rozhodujícím způsobem zasáhne do bitvy proti Sasům a zvrátí její výsledek na stranu Britů. Při korunovaci slíbí věrnost Avalonu i Bohu a vezme si za ženu křesťanskou princeznu Guinever. Lid je nadšen a zdá se, že nastává nová éra. Do té však osudově zasáhne lidská zloba, když žárlivá Morgausa použije kouzla a prokleje Guinever, láska, když se do sebe zamilují Lancelot a Guinever a také intriky mocné Vivien. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Každá legenda má mnoho vyprávění a toto zpracování, které je postaveno na kultu ženství, který kdysi dávno vládlo není vůbec špatné. Na Samothráce se tento kult uctíval snad nejdéle. Originální pojetí a dobře natočený film, podepřený podmanivou hudbou. Jen se obávám, že všechny obřady, rituály i samotný kult bohyně matky zanikly ještě před Artušem, ale kdoví... ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné zpracování Artušovské legendy se zajímavým hereckým obsazením, výbornou hudbou, atmosférou a na televizní projekt i kvalitní výpravou. Žádný problém zkouknout celé 3 hodiny na jeden zátah, nenudil jsem se ani chvilku, i když je rozdíl vidět film v televizi s dabingem na Nově a v originále.... ()

Reklama

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem knižní předlohu, ale vyprávění s pohledu tradiční čarodějnice a záporné postavy mne zaujalo. Triky, výprava a scénář odpovídají televizní produkci, i herecké výkony ujdou (až na Artuše; kdy už konečně někdo překoná výkon S. Conneryho?). Každopádně největší lahůdkou je pohrávání si s náboženskými symboly a podařené ztvárnění prolínání dvou odlišných kultur. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Skutečně velmi ženské pojetí legendy o Avalonu. Nezapamatoval jsem si jediného mužského herce:) Zato ústřední trojice ženských rolí je opravdu úchvatná, není nad to se přesvědčit, že už tehdy byly ženské pěkné bestie:) Ale vážně - Mlhy Avalonu nejsou tak temné jako jiná zpracování, a jsou dalším článkem v řetězu mýtických imaginací na dané téma, z kterého vybočuje jen jistý takřka komediální kousek s Clivem Owenem, který je založen na historických podkladech (haha). Výjimečně se nad průměr povznesl i skladatel Lee Holdridge, jeho hudba lehce napodobující keltské motivy a Enyu zní ve vhodnou dobu s vhodnou intenzitou, i když je to pořád béčko:) Výsledné hodnocení drží na čtyřech hvězdách Anjelica Hustonová a především Julianna Marguliesová, nejkrásnější a nejmilejší Morgaina ze všech. ()

Mortishka 

všechny recenze uživatele

TV spracovanie legendy o Artušovi. Krásne prostredie, skvelá fantasy atmosféra hlavne čo sa týka Avalonu a úvodná pasáž na lodke v hmle tá je priam fascinujúca a k tomu nádherná hudba od Loreeny McKennitt ktorá pohladí dušu plus skvelý výber hercov obvzlášť herečiek ako Julianna Margulies,Joan Allen a Samantha Mathis táto trojka bola priam úchvatná zato výber mužského obsadenia ma dosť sklamal. Len mi troška dokonalý dojem kazilo TV spracovanie ale inak som v podstate spokojná. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (7)

  • Tento film se natáčel na různých místech České republiky. (Lynette)
  • Umělé kluziště v Praze bylo používáno jako místo pro konstrukci interiérů hradu. (Lynette)
  • Snímek je zfilmován podle novely "The Mists Of Avalon" spisovatelky Marion Zimmer Bradley. (Lynette)

Reklama

Reklama