Reklama

Reklama

Výchozí bod

  • Česko I Origins (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Oční duhovka je jedinečným znakem každého člověka, je nezaměnitelná a nepřenositelná, stejně jako otisk prstu. Existují systémy, které umí pomocí dvanáctimístných kódů rozpoznávat tuto jedinečnost a využívají se při identifikaci jednotlivých osob. Na letištích, v porodnicích ... Ale co když je to jinak? Film Výchozí bod vypráví příběh Dr. Iana Graye (Michael Pitt), molekulárního biologa, jehož životním tématem je studium evoluce oka. Jeho práce jej zcela pohlcuje až do okamžiku, kdy se na večírku setká s krásnou tajemnou dívkou Sofi (Astrid Berges-Frisbey) a požádá ji, aby si mohl vyfotografovat její nádherné oči. Oproti vědecky racionálnímu a profesionálně skeptickému Ianovi je Sofi tvorem divokým a nespoutaným. Jejich protiklady je k sobě přitahují, jejich vztah je intenzivní a pro Iana i nečekaně vášnivý. Bohužel však končí tragicky. Po drsné životní ráně se Ian ještě více ponoří do své práce. Ta jej plně zaměstnává až do okamžiku, kdy se svou kolegyní Karen (Brit Marling) učiní nečekaný objev, který zpochybní jeho dosud neotřesitelnou víru ve vědu a změní jeho skeptický postoj vůči mystickým a spirituálním silám. Potvrdit či vyvrátit novou teorii, která by postavila na hlavu vše, v co lidstvo doposud věřilo, může jen cesta na druhý konec světa. Ian se rozhodne riskovat vědeckou reputaci a vlastní racionalitu a vydá se na šílenou misi, jež má jen mizivou naději na úspěch. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (720)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nesporně originální námětem i zpracováním, ale tu a tam se Cahill dopouští trestuhodných přešlapů (v čele se závěrečnou "pedofilní" desetiminutovkou "potřebuji uzavřít minulost, tak pojď se mnou na pokoj na jahůdky, lásko má bývalá"; opravdu to nemohlo být třeba o osmnáct let později a nikoli o osm?), které však nemají nic společného s tím, zda se to zrovna drží v (i)racionální vědecké/spirituální rovině, protože v obou z nich je to zajímavé, jakkoli ne vždy i dobře p(r)odané divákovi. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

V čas vánoční jsem se nechal uhranout smyslným, na první pohled hlubokomyslným a (možná bohužel) rádoby morálně laděným sci-fi. A to sci-fi na oko s důrazem na science složku, přičemž fiction vítá částečně do duchovna. Jako pozadí pointy byla prozíravě (účelovostí nebudu tento komentář kazit) vystavěna love story, kterou podporují sympatičtí herci a melancholická hudba. Jako jedinec tímto žánrem víceméně filmově neposkvrněn, cítím se neobvykle pobaven a musím tomuto originálnímu a kvalitně natočenému snímku prásknout plnou. Pro mě teda velké překvapení. Doporučuju! ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Naprosto mě nezajímá, nakolik pravdivá jsou veškerá vědecká fakta, s nimiž si film velmi obratně pohrává a brilantně slučuje s příjemnou romantickou zápletkou. Zajímá mě jedině to, že Mike Cahill zvládl svou práci natolik dobře, že film i s množstvím donekonečna opakovaných existenciálních úvah a poněkud zdlouhavým seznamovacím intrem jen tak nevyšumí do prázdna, nýbrž se zásluhou přitažlivé formy a chytře vystavěného scénáře s dojemným a filmařsky působivým finále pevně zahryzne do našeho podvědomí a nějakou dobu ho tam i rádi uchováme. Malý film, ale bez větších zaváhání či předvídatelných zvratů... 80% ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mám z filmu obdobne rozporuplné pocity ako Michael Pitt z výsledku testovania malej Indky. Na druhej strane ale chápem jeho záverečné precitnutie. Nádej, že svet nie je také kruté miesto, ako sa môže niekedy zdať, obmäkčí istotne aj najväčších skeptikov a realistov. Láska k osobe, ktorá už neexistuje, tiež nie je práve racionálny jav a nepopierame ho kvôli tomu. Každopádne neviem, či je to správne alebo nie, alebo či to mám vnímať len ako zábavu, ale tieto filozofické sci-fička sú vo svojich témach a interpretáciách myšlienok omnoho trúfalejšie ako akýkoľvek iný žáner. A ja odmietam byť nadšený vždy keď niekto príde s podobnou polemikou o absolútne neriešiteľných otázkach. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Chvilema velmi zajimavy, chvilema uspavajici. Dejte tomu sanci, je to originalni sci-fi, ktera dokaze zaujmout, ale nemuzu si pomoct - je to jako kdybych sledoval dva filmy. Ty veci, ktere by jste chteli, aby film rozvedl, film nerozvadi. A naopak. Plusem jsou dve nadherny zensky, ktery v tom hrajou. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Po závěrečných titulcích je možné zhlédnout ještě jednu scénu. (romajz15)

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama